
Μετά τα 4ο-5ο Γυμνάσια της Νεάπολης , το 10ο δημοτικό Συκεών, το 3ο δημοτικό Πεύκων η δημοτική αρχή προτίθεται να τοποθετήσει κάμερες και στο Πειραματικό ΓΕΛ της Νεάπολης.
Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός δεν μας ξαφνιάζει . Αποτελεί μια ακόμη πράξη που με συνέπεια υπηρετεί την άποψη της δημοτικής αρχής για την δημόσια εκπαίδευση. Ασφυκτικός έλεγχος , συγχωνεύσεις και υποταγή χωρίς καμία αμφισβήτηση στην κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική . Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής προχώρησε σε καιρό πανδημίας και στην συγχώνευση νηπιαγωγείων με πρόσχημα την «ποιοτική αναβάθμισή τους». Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής αρνήθηκε την μετατροπή των συμβάσεων 19 σχολικών καθαριστών-στριων μερικής απασχόλησης σε πλήρους ( όπως πολλοί δήμοι έκαναν) για την καλύτερη καθαριότητα και απολύμανση των σχολικών μονάδων ,όπως οι συνθήκες πανδημίας επιβάλλουν. Τέλος, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής δεν άσκησε καμία πίεση στην κυβέρνηση, δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για την εξεύρεση περισσότερων αιθουσών( παρ’ ότι υπήρχε η δυνατότητα) με στόχο την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και την αποφυγή των τραγικών καταστάσεων που όλοι βιώνουμε σήμερα. Αναδεικνύει, τέλος την διαχρονική αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία πλατειών, χώρων άθλησης και ελεύθερων χώρων για τα παιδιά ώστε να αθληθούν και να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους αλλά και για την πρόσληψη φυλάκων ώστε τις ώρες που το σχολείο δε λειτουργεί να έχουν την επιστασία του χώρου.
Θέλουμε ,επίσης, να τονίσουμε ότι οι τοποθετήσεις συστημάτων παρακολούθησης γίνονται χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή πρόταση της αρμόδιας ΔΕΠ. Η δε απόφαση για το 10ο δημοτικό δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου ούτε πρόσφατη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου ούτε του ΣΤ΄ συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην περίπτωση του Πειραματικού σχολείου δεν ρωτήθηκε καν ο σύλλογος καθηγητών, ο οποίος είχε και διαφορετική άποψη. Στα Γυμνάσια μάλιστα της Νεάπολης καταγγέλθηκε ότι οι κάμερες είναι ανοικτές και κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου(!) Για όλα αυτά την αντίθεσή της δήλωσε και η τοπική ένωση των καθηγητών (Γ΄ ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης)
Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης, κάμερες κλπ. στα σχολεία. Πέρα από το γεγονός ότι παρόμοιοι μηχανισμοί εξουδετερώνονται εύκολα από το οργανωμένο έγκλημα ,η λειτουργία της κάμερας συνιστά μέτρο αυταρχισμού από τη φύση του.
Λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά για την ελευθερία κινήσεων και την ελευθερία λόγου και κριτικής, στοιχεία που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και μπορεί να αποτελέσει μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης ,της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και της υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων καθώς και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Παράλληλα η ηλεκτρονική παρακολούθηση επιδρά αρνητικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών, τους εθίζει σε ένα μοντέλο παθητικής αποδοχής του ελέγχου της παρουσίας και δράσης τους, ως δυνητικά ύποπτους, ενώ ταυτόχρονα υποτιμά την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τονίζει:
«Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών (βλ. και Γνωμοδότηση 2/2009 της Ομάδας»
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ
Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να μην αποδεχθούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης
Όσο για τη φύλαξη του σχολείου, προτείνουμε την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων και για όλο το διάστημα που τα σχολεία δεν λειτουργούν . Κλοπές και καταστροφές που σημειώθηκαν την περίοδο απόλυσής τους είχαν πολύ μεγαλύτερο κόστος από την μισθοδοσία τους! Ασπίδα προστασίας για τα σχολεία θα ήταν και η ολοήμερη λειτουργία τους με εξειδικευμένο προσωπικό, ως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα της γειτονιάς, για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας και όχι μόνο. Ζωντανά σχολεία φωτισμένα, κυψέλες δημιουργίας σε μια ζωντανή, φωτισμένη, λειτουργική και ανθρώπινη πόλη και όχι έρημα σχολειά σε απάνθρωπες «νεκροπόλεις». Αλλά όλα αυτά δεν συνάδουν με την εκπαιδευτική αντίληψη της διοίκησης του δήμου.Η διοίκηση σθεναρά επιλέγει να ακολουθεί τον δρόμο μιας τεχνικού τύπου νομιμότητας και όχι της διεκδίκησης των συνθηκών βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο πρέπει να στοχεύει στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών-τριών.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ πιστεύουμε ότι
Κλειστά διδακτήρια με γκρίζους τοίχους , υπερμεγέθη κάγκελα – που πολύ συχνά πηδούν τα παιδιά για να παίξουν στις αυλές με κίνδυνο ατυχήματος- και κάμερες παντού προσομοιάζουν με φυλακές. Καλλιεργούν αισθήματα αποστροφής στο σχολείο και θυμού στους μαθητές μας. Αντίθετα σχολεία ανοιχτά στην κοινότητα , κύτταρα πολιτισμού και αθλητισμού, μπορούν να αποτελέσουν για μαθητές και μαθήτριες νησίδες δημιουργίας.
Καλούμε την δημοτική αρχή να αναστείλει όλες τις σχετικές ενέργειες και να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.