Νέος νόμος για τους δήμους : ακόμη πιο μακριά από τον …δήμο (λαό)

Ακόμη ένα χτύπημα σε συνέχεια του ν. Βορίδη (2021) και σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση καταφέρνει ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ν. 5056/2023) που θα ισχύει από τις αρχές του 2024.

Γι ακόμη μία φορά και προκειμένου να διασφαλιστεί η δήθεν «κυβερνησιμότητα» των δήμων οδηγούμαστε σε μια ακόμη πιο συγκεντρωτική, δημαρχοκεντρική και συντηρητική λειτουργία των ΟΤΑ. Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει ο νόμος υποβαθμίζουν περαιτέρω το ήδη αποδυναμωμένο δημοτικό συμβούλιο, μεταφέροντας την διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ολιγομελή όργανα όπως η Δημοτική Επιτροπή, υποβαθμίζουν κι άλλο τον ρόλο της αντιπολίτευσης και εξαφανίζουν κυριολεκτικά την συμμετοχή των δημοτών-ισσών. Συγκεκριμένα:

1. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η Δημοτική Επιτροπή και καταργούνται η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η Εκτελεστική Επιτροπή. Η Δημοτική Επιτροπή-στην οποία την πλειοψηφία έχει η διοίκηση- θα ασκεί όχι μόνον τις αρμοδιότητες των επιτροπών που καταργήθηκαν, αλλά επιπλέον θα αποφασίζει για όλα (προϋπολογισμό-τεχνικό πρόγραμμα, προσλήψεις, προγραμματικές συμβάσεις, επιχορηγήσεις κλπ) και θα αντικαθιστά στην ουσία το δημοτικό συμβούλιο. Στον δήμο μας η επιτροπή αυτή θα είναι 9μελής και η αντιπολίτευση θα συμμετέχει μόνο με 3 μέλη! Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

2. Υποβαθμίζεται κι άλλο η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι δια ζώσης συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων γίνονται υποχρεωτικά ΜΟΝΟ μία φορά τον μήνα ,ενώ θεσμοθετούνται οι τηλεδιασκέψεις, οι δια περιφοράς συνεδριάσεις καθώς και οι συνεδριάσεις «κεκλεισμένων των θυρών». Μειώνεται, επίσης, και ο χρόνος γνωστοποίησης των θεμάτων από τις 3 ημέρες πριν τη συνεδρίαση (που ισχύει σήμερα) στις 2 με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος προετοιμασίας των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

3.Θεσμοθετείται για το θεαθήναι και κάθε 2 μήνες Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στο δημοτικό Συμβούλιο (χωρίς αποφασιστικό χαρακτήρα), προκειμένου να συζητηθούν θέματα που θέτουν οι σύμβουλοι. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα θέμα( οι σύμβουλοι της διοίκησης μέχρι 3 θέματα). Αν έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 10 θέματα, γίνεται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν . Από την άλλη καμία λογοδοσία δεν προβλέπεται προς τους δημότες-ισσες!

3.Υποβαθμίζεται κι άλλο  ο ρόλος της αντιπολίτευσης, αφού περιορίζεται(ή αποκλείεται ) η συμμετοχή της στην Δημοτική Επιτροπή ,το υπερ-όργανο διοίκησης πλέον του δήμου.

4. Υποβαθμίζεται και ο ρόλος των δημοτών-ισσών. Αλλοιώνεται η λαϊκή βούληση ,αφού ο δήμος δεν διοικείται από το Δ.Σ αλλά από την Δημοτική Επιτροπή που αποκτά υπερεξουσίες . Η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών περιγράφεται μόνο ως δυνητική , αφού «το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, δύναται να συστήνει επιτροπές για την εύρυθμη άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη»,

Παράλληλα με τον νέο νόμο :

  • Καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και οι δημοτικές επιχειρήσεις( πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια) και το σύνολο προσωπικού και αρμοδιοτήτων μεταφέρεται στον δήμο. Τίποτα ,όμως, δεν διασφαλίζει ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ θα οδηγήσει σε ενσωμάτωση των υπηρεσιών-αντικειμένων στον δήμο και όχι σε αντικατάστασή τους από συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα ή σε μνημόνια συνεργασίας με Α.Ε. Άλλωστε οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί (Ανώνυμες Εταιρείες) θα συνεχίσουν να υφίστανται και θα συναλλάσσονται με τον δήμο για αναθέσεις, εργολαβίες κλπ.
  • Ούτε όμως υπάρχει καμία ευνοϊκή ρύθμιση για τους συμβασιούχους εργαζομένους-ες σε αυτά. Αντίθετα αναφέρεται ότι θα συνεχίσει να ισχύει η ίδια εργασιακή σχέση για τους συμβασιούχους-ες . Στον δήμο μας, βέβαια, καταργείται μόνο το ΝΠΔΔ, αφού εξαιρέθηκε η Δημοτική Επιχείρηση (ΚΕΥΝΣ)για να συνεχίσει έτσι η διοίκηση την ομηρεία εκατοντάδων εργαζομένων και την ρουσφετολογική πολιτική του.
  • Από την άλλη πλευρά οι αλλαγές αυτές θα έχουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες στις προσφερόμενες στους δημότες υπηρεσίες (βρεφονηπιακοί, ΚΔΑΠ, αθλητισμός),στερώντας την πρόσβαση στους φτωχότερους και διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων.
  • Καταργούνται ,επίσης από τις 30 Ιουνίου 2024 η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αλλά και οι Σχολικές Επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συλλόγων γονέων . Οι αρμοδιότητές τους θα ασκούνται πλέον από το δημοτικό συμβούλιο και ο διευθυντής/διευθύντρια κάθε σχολικής μονάδας θα διαχειρίζεται μόνος του και όπως νομίζει σε ρόλο manαger την πάγια – ελάχιστη για τις ανάγκες του σχολείου- προκαταβολή.
  • Τέλος δημιουργείται διαδικτυακός κόμβος παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιδόσεων των ΟΤΑ(!). Συγκεκριμένα συλλέγονται στοιχεία που αφορούν στην οικονομική και διοικητική λειτουργία και δραστηριότητά τους και δημοσιεύονται, κατόπιν επεξεργασίας, δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης των επιδόσεών τους. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μπορούν να θεσπίζονται ετήσια βραβεία(!) για τους Ο.Τ.Α., οι οποίοι έχουν επιδείξει βελτίωση των δεικτών επιδόσεων . Τα βραβεία μπορούν να συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει έως ποσοστό μηδέν κόμμα δύο τοις χιλίοις (0,2‰) επί του συνολικού ετήσιου ύψους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων.

Ανοίγει έτσι διάπλατα πλέον ο δρόμος για Περιφέρειες/Δήμους/Κοινότητες πολλαπλών ταχυτήτων όπου τα επιτεύγματα θα ορίζουν και το ύψος της χρηματοδότησης.

Είναι φανερό ότι με τον νέο νόμο ενισχύεται η σύνδεση δήμων-κεντρικής κυβέρνησης για

  • την συνέχιση της ιδιωτικοποίησης σημαντικών τομέων των δήμων
  • την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας
  • την περικοπή δαπανών για κοινωνικές ανάγκες
  • και την λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Αναιρείται, έτσι, και κάθε έννοια Αυτοδιοίκησης ,αφού οι πολλαπλοί περιορισμοί στοχεύουν στην εξαφάνιση των ενοχλητικών φωνών της αντιπολίτευσης όπως είναι αυτή της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ!

Γι αυτό ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίσουμε την αγωνιστική υπεράσπιση των θέσεων και αρχών μας :

  • για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από κάθε γραφειοκρατική και επιχειρηματική λογική,
  • για Δήμους που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά,
  • για Δήμους που θα υπερασπίζονται τους πολλούς αυτού του κόσμου, τους-τις εργαζόμενους-ες και την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

παλεύουμε :

  • Ενάντια στην αντιδημοκρατική λειτουργία των Δήμων και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που υπηρετούνται από όλο το προηγούμενο πλαίσιο λειτουργίας τους.
  • Για κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου των τελευταίων χρόνων, του Κλεισθένη, του Καλλικράτη, των ν. Βορίδη-Θεοδωρικάκου, του ν. Κεραμέως και του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας.
  • Για απλή ανόθευτη αναλογική στις εκλογές, να καταργηθεί το αντιδημοκρατικό όριο του 3%, να υπάρχει δυνατότητα συνδυασμών για κοινοτικά συμβούλια ανεξάρτητων από αυτούς για δημοτικά συμβούλια. Έμμεση εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.
  • Για κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που ενισχύουν την αδιαφάνεια, την ανεξέλεγκτη δράση του τοπικού πολιτικού συστήματος και την θωράκιση απέναντι στις διεκδικήσεις των κατοίκων.
  • Για λειτουργία των συμβουλίων μόνο δια ζώσης, ανοιχτά στον κόσμο, έγκαιρα δημόσια ανακοινωμένα, όλες οι αποφάσεις από τα συμβούλια, όχι στον αποφασιστικό ρόλο των επιτροπών.
  • Οι δήμοι και οι κοινότητες να συγκροτούνται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή και δημοκρατία. Λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές με αποφασιστικό ρόλο και αρμοδιότητες. Καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής χωρίς αποκλεισμούς. Έμμεση εκλογή του δημάρχου κλπ
  • για πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες που να καλύπτουν τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες.
  • Οι υπηρεσίες που ήταν σε ΝΠΔΔ έπρεπε να είναι δημοτικές με όλη την αναγκαία χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους με σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης – αορίστου χρόνου.
  • Να αναβαθμιστεί η κοινωνική φροντίδα και προστασία για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και για όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.
  • Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά που να καλύπτουν όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς και κριτήρια επιλογής. Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση των τροφείων. Άμεσες παρεμβάσεις στις υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις ώστε να είναι κατάλληλες. Να καλυφθούν οι ανάγκες με επιπλέον σταθμούς. Προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζόμενων ώστε να λειτουργούν οι σταθμοί σα χώροι παιδαγωγικής φροντίδας και όχι σαν χώροι παιδικού-παρκινγκ.
  • Δημοτικά γηροκομεία με δωρεάν διαμονή των φτωχών και άπορων γερόντων σε κάθε δήμο.
  • Ενίσχυση με προσωπικό, υποδομές, μόνιμη κρατική χρηματοδότηση για πλήρη και δωρεάν λειτουργία της Βοήθειας στο Σπίτι.

Για τα σχολεία

  • Έλεγχος της χρηματοδότησης των σχολείων και των κατευθύνσεών της από τα σωματεία (ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Σύλλογοι γονέων) και τις σχολικές κοινότητες (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές).
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων αποκλειστικά και μόνο από δημόσιες δαπάνες, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών, των μνημονίων και της «εξυπηρέτησης» του «χρέους».  Διπλασιασμός των επιχορηγήσεων για τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό που έχουν μειωθεί στο μισό (!) την τελευταία δεκαετία. Η ασφάλεια των μαθητών και η αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κατάλληλες υποδομές και τον αντίστοιχο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Άμεση κρατική κάλυψη των πάγιων αναγκών των σχολείων. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφώνου, ίντερνετ να πληρώνονται απευθείας από το υπουργείο εσωτερικών/δήμο.
  • 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία.
  • Όχι στο σχολείο επιχείρηση, όχι στην «αυτονομία» του σχολείου που παραπέμπει στην επιχειρηματική δράση, την αναζήτηση χορηγών, την εισβολή εταιρειών και την επιβάρυνση των γονέων. Όχι στην παραχώρηση χώρων του σχολείου σε ιδιωτικούς φορείς για κερδοσκοπικούς λόγους.

Σχολιάστε