«Δια ζώσης» κατάργηση της δημοκρατίας !

Η πρώτη  συνεδρίαση  του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Νεάπολης – Συκεών έγινε  την Κυριακή 9 Γενάρη στο κλειστό θέατρο Συκεών  και ήταν η πρώτη που έγινε με φυσική παρουσία και όχι με τηλεδιάσκεψη, και ήταν λόγω των εκλογών και μαζική (!) Έγινε η καθιερωμένη κοπή πίτας και ειπώθηκαν οι κλασικές ευχές.

Στην εκλογή του προέδρου του ΔΣ ο δήμαρχος- όπως συνηθίζει πάντα- ευχαρίστησε και επαίνεσε για την συμβολή της την προηγούμενη πρόεδρο και πρότεινε,  για επόμενη πρόεδρο την  δημοτική σύμβουλο κα Τσουκαλά.  Υποσχέθηκε ότι θα είναι πιο διαλεκτικός και συνεργάσιμος και ότι θα προχωρήσει στη αλλαγή και βελτίωση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα εδώ και 3 χρόνια. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή και εξοργιστικά αντιδημοκρατικό κανονισμό που δίνει την δυνατότητα στον δήμαρχο να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας(!) και να μιλά απεριόριστα, μετατρέποντας τις συνεδριάσεις σε ατέρμονους, επαναλαμβανόμενους  μονολόγους.

Από την αντιπολίτευση έγινε έντονη κριτική στην πρόεδρο για την λειτουργία του ΔΣ . Κυρίως, γιατί  λειτούργησε ως εκπρόσωπος του Δημάρχου και χωρίς να εγγυάται την ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του ΔΣ. Εδώ να τονίσουμε ότι το 3μελές προεδρείο δεν ορίζει τα θέματα ημερήσιας διάταξης, αλλά αυτά ορίζονται μόνο από τον-την πρόεδρο, δηλαδή από τη δημοτική αρχή  και σύμφωνα με την  εξυπηρέτηση της πολιτικής της.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ καταρχάς τονίσαμε  για μια ακόμη φορά την ανάγκη να γίνονται οι συνεδριάσεις από κοντά και να είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες, αφού  φαίνεται να υπάρχει τελικά αυτή η δυνατότητα στον χώρο του θεάτρου, όπως είχαμε ξαναζητήσει. Δεν είναι δυνατόν 25-27 μαθητές στα διπλανά σχολεία να στοιβάζονται σε αίθουσες των 50 τετραγωνικών και οι κάτοικοι να στριμώχνονται στα σαράβαλα του ΟΑΣΘ και  να μην μπορούν «οι άρχοντες της πόλης» να συνεδριάζουν σε ένα τεράστιο θέατρο με όλα τα μέσα προστασίας. Η διοίκηση μίλησε -για ακόμα μια φορά- για τις τεχνικές δυσκολίες υποστηρίζοντας ότι και σε αυτόν τον χώρο είμαστε οριακά σε επίπεδο ατόμων, ότι πάλι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν φορείς και κάτοικοι και ότι δεν είναι δυνατή η αναμετάδοση της διαδικασίας. Επιμείναμε τονίζοντας ότι το θέμα είναι κυρίως πολιτικής βούλησης και ότι θα μπορούσαν να λυθούν τα τεχνικά προβλήματα. Συμφώνησαν και οι υπόλοιποι τις αντιπολίτευσης σε γενικές γραμμές και ο δήμαρχος δεσμεύτηκε (?) ότι  θα το «ξαναδεί» το επόμενο προεδρείο. Από τον Μάρτη του 2020 όλες οι συνεδριάσεις γίνονται με τηλεδιάσκεψη ή ακόμη χειρότερα δια περιφοράς, ενώ ποτέ δεν ανακοινώνονται δημόσια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,  όπως είχαμε ζητήσει, για να μαθαίνουν οι πολίτες τι πρόκειται να συζητηθεί.

Στα των εκλογών επισημάναμε ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης καθορίζουν ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Το πλαίσιο αυτό γίνεται ακόμη χειρότερο με τον προσφάτως ψηφισθέντα  νόμο Βορίδη, που εκτός των άλλων αντιδημοκρατικών διατάξεων, καθιερώνει το πλαφόν 3% από τις επόμενες τοπικές εκλογές. Οι δήμοι υποχρεώνονται χωρίς καμιά δυνατότητα παρέκκλισης να αποφασίζουν και να υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική, αποτελώντας το μακρύ χέρι του κράτους.

  Με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση της Ν.Δ για την λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» των δήμων, η λειτουργία τους έχει γίνει αυταρχικότερη, με ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση  και υποβάθμιση του ρόλου των  δημοτικών συμβουλίων, συγκεντρωτισμό και υπερεξουσίες στον δήμαρχο και στις ελεγμένες αυστηρά από αυτόν επιτροπές. Χαρακτηριστικό της  απαξίωσης της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων είναι η ρύθμιση του Κλεισθένη, σύμφωνα με την οποία δεν  υπολογίζονται στις ψηφοφορίες τα λευκά (!) με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αποφάσεις ως …ομόφωνες, αλλά ακόμα και τα «κατά» για κρίσιμα θέματα όπως ο προϋπολογισμός.

Η όλη διαδικασία «εκλογής» του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των παντοδύναμων έναντι του δημοτικού συμβουλίου επιτροπών, δηλαδή της «οικονομικής» και «ποιότητας ζωής», καθορίζεται ασφυκτικά, (μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια) και αντιδημοκρατικά καταργώντας κάθε έννοια αναλογικής αντιπροσώπευσης και ισονομίας. Οι 7 από τους 9 σε κάθε επιτροπή είναι από την παράταξη του Δημάρχου ( !) Αποκλείεται ,επίσης, η δυνατότητα των μικρών  παρατάξεων  να θέσουν υποψηφιότητα! Ουσιαστικά πρόκειται για διορισμό!

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ δηλώσαμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στη διαδικασία νομιμοποίησης με τη δική μας ψήφο των «εκλογών» για αυτές τις θέσεις και ότι θα απέχουμε από την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τονίσαμε  ότι διεκδικούμε ένα άλλο τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας των συμβουλίων και ένα άλλο ρόλο των δήμων, ότι υπερασπιζόμαστε μια πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα αποτελεί προέκταση της κυβέρνησης και των (αντιλαϊκών) πολιτικών της, αλλά θα προασπίζεται τις ανάγκες των πολλών επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ως αναγκαία και ουσιαστική προϋπόθεση  της ύπαρξής της.

·      

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s