
Με αφορμή την επικείμενη σύσταση της Επιτροπής Ισότητας Φύλων στο Δήμο Νεάπολης / Συκεών και μέσα στο ζοφερό πλαίσιο της έξαρσης της έμφυλης βίας, μέλη του δημοτικού σχήματος της “Πόλης Αλλιώς” συναντηθήκαμε με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής ,κ. Γενίτσαρη, προκειμένου να ενημερωθούμε για την μέχρι τώρα πολιτική του Δήμου σε ζητήματα ισότητας των φύλων και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Στη συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου και υπογραμμίσαμε την ανάγκη για πιο προωθητικές δράσεις αλλά και ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με την έμφυλη βία και την ενδυνάμωση των θυμάτων της. Τονίσαμε ,επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης των δομών που ήδη υπάρχουν και την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών για την υποστήριξη ατόμων με διαφορετική ταυτότητα φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό.
Αφού διαπιστώσαμε ότι η συγκρότηση Επιτροπής Ισότητας Φύλων στο Δήμο μας θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών , προχωρήσαμε στην κατάθεση συγκεκριμένων ερωτημάτων που αφορούν την πληρότητα και την επαρκή στελέχωση των τριών (3) ξενώνων φιλοξενίας θυμάτων έμφυλης βίας που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης καθώς και την ύπαρξη ενός (1) μόνο Συμβουλευτικού Κέντρου του ΚΕΘΙ στη πόλη και στην συνέχεια Προτείναμε:
~ την δημιουργία ενός ακόμα Συμβουλευτικού Κέντρου για την έμφυλη βία και στο Δήμο μας, δεδομένου ότι τα καταγεγραμμένα από τις υπηρεσίες του περιστατικά έμφυλης βίας παραπέμπονται εκτός αυτού. Το Κέντρο θα πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό (και με διερμηνείς για προσφύγισσες) σε συνεργασία με την Γ.Γ Ισότητας και το ΚΕΘΙ.

~ την δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον Δήμο μας. Για την εύρεση χώρου στέγασής του θεωρούμε ότι η ύπαρξη του ισχύοντος προγράμματος για την υποστήριξη της προσωρινής ανεξάρτητης διαβίωσης ατόμων με νοητική στέρηση σε διαμερίσματα της Νεάπολης και η διερεύνηση από πλευράς του Δήμου ενός οικοπέδου στα Πεύκα για την δημιουργία ξενώνα με στόχο την επ’ αόριστον φιλοξενία τους επιβάλλει την πρόνοια για τη δημιουργία αντίστοιχου ξενώνα φιλοξενίας για τα θύματα έμφυλης-ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης~ στην ίδια κατεύθυνση και δεδομένης της έλλειψης ειδικών δομών για άτομα με διαφορετική ταυτότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (ομοφυλόφιλοι, τρανς άτομα) τονίσαμε την ανάγκη ψυχοκοινωνικής τους υποστήριξης και προτείναμε την ενίσχυση εκ μέρους του Δήμου της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, 11528, την ενίσχυση των συμβουλευτικών σταθμών του Δήμου με ένα (1) τουλάχιστον εξειδικευμένο άτομο καθώς και την δημιουργία ξενώνα ή την διάθεση διαμερισμάτων (που αποτελούν δημοτική περιουσία) και για θύματα έμφυλης βίας από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (όπως και στην περίπτωση των κακοποιημένων γυναικών).

~ την διακίνηση -μέσω της Γ.Γ. Ισότητας ενημερωτικού υλικού για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και πολιτικών ισότητας των φύλων- σε όλες τις δομές και σχολεία του Δήμου- ως άμεση και αναγκαία καμπάνια πληροφόρησης.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε ότι η δημιουργία δομών για θύματα έμφυλης βίας και για άτομα με διαφορετική ταυτότητα φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό δεν μπορεί να στηρίζεται σε «αποσπασματικά» ευρωπαϊκά προγράμματα-ΕΣΠΑ (όπως γίνεται μέχρι σήμερα). Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να επαφίεται ή να συνδέεται με την “επιχειρηματική” ποσοτικοποίηση δεδομένων που βρίσκεται στον πυρήνα της αντίληψης αυτών των προγραμμάτων. Είναι σαφές ότι η κρατική χρηματοδότηση και το μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό αποτελούν την μόνη ασφαλιστική δικλείδα για την λειτουργία δημόσιων, δωρεάν δομών σε τοπικό επίπεδο. Γι αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό η Γ.Γ. Ισότητας και το ΚΕΘΙ να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους Δήμους για καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού αλλά και για την ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την δυνατότητα που έχει να δημιουργήσει νέες δημόσιες δωρεάν δομές.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ και υπό το βάρος της τραγικής επικαιρότητας που κάθε τόσο αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης πολιτικών ισότητας θεωρούμε ότι επιβάλλεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει-διεκδικήσει τους απαραίτητους κρατικούς πόρους που θα της δώσουν την δυνατότητα να εφαρμόσει στην πράξη πολιτικές ισότητας των φύλων τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης όσο και σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και παροχής στέγης.