Δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας όλων των δομών κοινωνικής πολιτικής του δήμου και μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτές.

Εκδόθηκε την Τετάρτη 11-11-2020  η  απόφαση για  επιχορήγηση  των Δήμων  με περίπου 15 εκατομμύρια  ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ   για  την κάλυψη   της μισθοδοσίας  και των ασφαλιστικών εισφορών  όλων των εργαζομένων στα   ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ  της επικράτειας   για τον ετήσιο κύκλο 2020-2021. Μια απόφαση που προήλθε από τις έντονες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ.

Την μεγαλύτερη επιχορήγηση ανάμεσα σε 134 δήμους (2 ,5 περίπου εκατομμύρια) λαμβάνει  ο δήμος Νεάπολης – Συκεών ,ο δήμος με τους περισσότερους  ωρομίσθιους  εργαζόμενους   σε  δομές των ΚΔΑΠ( οι  220  ωρομίσθιοι -ες μαρτυρούν άλλωστε  την γνωστή προτίμηση της διοίκησης στις ελαστικές σχέσεις εργασίας). Η συντριπτική  πλειοψηφία αυτών  των εργαζομένων ήρθε από τον Σεπτέμβριο αντιμέτωπη με το φάσμα της ανεργίας εξαιτίας  τραγικών  περικοπών στο ωράριο και στις αποδοχές τους( από 50% έως και 70%) .Περικοπές που οφείλονταν στην  πολιτική επιλογή της κυβέρνησης  να μειώσει δραματικά την χρηματοδότηση των  δημοτικών ΚΔΑΠ μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση» και να ενισχύσει αυτή των ιδιωτικών ΚΔΑΠ.  

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ  εξ αρχής στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στις δομές του Δήμου ,κατήγγειλε τις άδικες και άνισες μειώσεις που υπέστησαν  και ανέδειξε την στοχευμένη διάλυση των δημοτικών δομών ΚΔΑΠ ως αποτέλεσμα  της χρόνιας πολιτικής των κυβερνήσεων που έχουν εγκαταλείψει την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στο έλεος των vouchers και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αυτής της πολιτικής  που συστηματικά ξηλώνει την έννοια του δημόσιου παιδικού σταθμού , των δημόσιων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης  και δημιουργεί στρατιές αναλώσιμων ωρομισθίων και συμβασιούχων παντός είδους, οδηγώντας έτσι  σε ιδιότυπη ομηρεία δημότες-ισσες και εργαζόμενους-ες.

Είναι γεγονός ότι η Διοίκηση στην διάρκεια των τριών αυτών μηνών ( Σεπτέμβρης-Νοέμβρης)  αρνήθηκε την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων- στην οποία  αρκετοί δήμοι προχώρησαν- με βάση τις περσινές ώρες εργασίας  παρά τις πιέσεις της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη την κλασική επιχειρηματολογία περί νομιμότητας και  οικονομικής δυσχέρειας(!). Η μη ανανέωση των συμβάσεων δημιουργεί, όπως φαίνεται τώρα ,πρόβλημα στην  απορρόφηση της επιχορήγησης :η επιχορήγηση  δίνεται με βάση το περσινό ωράριο των εργαζομένων και τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνταν πέρυσι και έτσι ο κίνδυνος να μην εισρεύσει στο ταμείο του Δήμου  σημαντικό  μεγάλο μέρος του ποσού είναι ορατός.  Σε κάθε περίπτωση αποκλειστική  ευθύνη της Διοίκησης  είναι να βρει την λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, προχωρώντας  έστω και  αναδρομικά στην ανανέωση των συμβάσεων και στην  επακόλουθη αύξηση  του αριθμού των φιλοξενούμενων παιδιών(πέρυσι 3.400 παιδιά και φέτος 1.400 περίπου).

   Φαίνεται ότι  –  με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής – εκατοντάδες ωρομίσθιοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν την φετινή χρονιά στις θέσεις τους . Το πρόβλημα ,όμως, εξακολουθεί να παραμένει. Και θα  παραμένει, όσο η    κοινωνική  πολιτική σχεδιάζεται αποσπασματικά  με βάση  πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στην κατεύθυνση  νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αντιστρατεύονται τον δημόσιο χαρακτήρα των  δομών   που την υλοποιούν.

 Επιβάλλεται, λοιπόν, χωρίς καμία καθυστέρηση η Διοίκηση του Δήμου να προβεί στην ανανέωση των συμβάσεων του συνόλου των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ με βάση το περσινό αριθμό ωρών και  να αυξήσει τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών.

Επιβάλλεται ,όμως κυρίως, να διεκδικήσει μέσω κρατικής χρηματοδότησης τον δημόσιο χαρακτήρα  όλων των δομών κοινωνικής πολιτικής( Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου)   και την μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτές, ώστε  να διασφαλιστεί η χωρίς όρους και προϋποθέσεις υποστήριξη  όλων  των δημοτών-ισσών  και των οικογενειών που πλήττονται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.

.

.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s