Ενημέρωση από το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης Συκεών στις 20 Νοέμβρη

 Στην 25η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  κυριάρχησαν τρία σημαντικά ζητήματα:

1. Η κατάθεση και συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως ψηφίσματος   κατά του εξοντωτικού, αντιδημοκρατικού  προστίμου των  50.000 ευρώ στην  περιφερειακή  παράταξη «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία»  και στον περιφερειακό Σύμβουλο Θ. Αγαπητό καθώς και στην παράταξη του δήμου μας  «Άλμα στο μέλλον» και στον επικεφαλής της Λ. Ωραιόπουλο. Το ψήφισμα έγινε δεκτό από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

2. Η παραχώρηση υπηρεσιών πρασίνου σε ιδιωτική εταιρεία προϋπολογιζόμενης δαπάνης περίπου 600 χιλιάδων ευρώ  και  με σύμβαση διάρκειας δύο ετών. Για την παραχώρηση αυτή εκφράσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση και την καταψηφίσαμε. Τα πάρκα, οι αυλές σχολείων, τα δέντρα  στα πεζοδρόμια  και τα άλση του δήμου μας  εμφανίζουν μια εικόνα  εγκατάλειψης   ,παρ όλο που η λογική της εκχώρησης σε εργολάβους είναι η μόνιμη σχεδόν επιλογή της διοίκησης. Πιστεύουμε ότι μια άλλη αντίληψη ενεργούς, συντονισμένης και μόνιμης προστασίας – από προσωπικό και μέσα- του  πρασίνου και του δασικού περιβάλλοντος, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη και στην αποφυγή  της τεράστιας  καταστροφής του Σέιχ Σου.  

Η λογική των ιδιωτικοποιήσεων  υπηρεσιών των δήμων- που ενθαρρύνεται, επεκτείνεται και διευκολύνεται από τον  Κλεισθένη και τον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο- υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ευνοεί την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής, αδιαφορεί για το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στους ιδιώτες, μετατρέπει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έκτακτες  μέσω διαφόρων προγραμμάτων , διαιωνίζει την κατάργηση των προσλήψεων στους δήμους και θέτει σε κίνδυνο τις εναπομένουσες θέσεις των εργαζομένων. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, η ΕΕ, τα μνημόνια και η πλειοψηφία των δήμων συμπράττουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Και  ενώ η διοίκηση με τις τοποθετήσεις του δημάρχου ξεκάθαρα υπερασπίζεται αυτή την πολιτική,  ψελλίζει ταυτόχρονα και χρησιμοποιεί ως άλλοθι την δικαιολογία της …έλλειψης προσωπικού χωρίς όμως να διεκδικεί-έστω και τυπικά-  προσλήψεις μονίμων εργαζομένων.  Η δε βολική αντιπαράθεση  μεταξύ των καθεστωτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το ποια κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη ευθύνη γι αυτή την κατάσταση  μόνο  ανούσια και υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε ότι η λογική αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες  (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα ανακύκλωση κλπ) πολύ γρήγορα. Άλλωστε συζητήθηκε και ως έκτακτο θέμα η παραχώρηση του καθαρισμού των φρεατίων όμβριων σε άλλη ιδιωτική εταιρεία!

 3.Οι μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση.

Υπερασπιστήκαμε τις προτάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας για την διασφάλιση νέων, σύγχρονων και κατάλληλων  αιθουσών προκειμένου να εφαρμοστεί υπό ασφαλείς συνθήκες την επόμενη σχολική χρονιά η δίχρονη, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια 4-6 ετών  και σε όλες τις ενότητες του Δήμου. Υποστηρίξαμε για ακόμη μια φορά και την αναγκαιότητα σταδιακής μείωσης των τροφείων με στόχο την κατάργησή τους, ώστε όλα τα βρέφη και  παιδιά έως τεσσάρων ετών να φιλοξενούνται δωρεάν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο δήμαρχος ,σταθερά υπερασπιζόμενος την γνωστή γραμμή των «παιδαγωγών» μεγαλοδημάρχων της ΚΕΔΕ , εξαπέλυσε δριμύ κατηγορητήριο χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την δωρεάν δημόσια προσχολική αγωγή  :« αναχρονιστική – αντιπαιδαγωγική- καταστροφική για τα παιδιά –δεν βολεύει τους γονείς- γίνεται μόνο στη Βόρεια Κορέα – εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα- την προωθούν οι συντεχνίες» κλπ.

Προτείνουμε και προκαλούμε τον δήμαρχο σε μια ανοικτή, δημοκρατική,  ισότιμη συζήτηση (χωρίς την ασφάλεια του αντιδημοκρατικού κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου ) με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους γονείς των παιδιών για να φωτιστεί και να αποδομηθεί- και με παιδαγωγικά επιχειρήματα-  η κατασυκοφάντηση της δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής που στοχεύει στην   γενικότερη  αποδόμηση  του «δημόσιου» και στην εξυπηρέτηση μιας  συγκεκριμένης πολιτικής.  Είναι περισσότερο από σαφές ότι η λειτουργία δημόσιων νηπιαγωγείων σε συνθήκες ολοήμερου σχολείου     με τον κατάλληλο  υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς παρέχει και  υψηλό εκπαιδευτικό έργο και εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς.

Καταθέσαμε ερωτήσεις  που αφορούν:

– την απαράδεκτη καθυστέρηση της πληρωμής των σχολικών καθαριστριών (από την αρχή της  σχολικής χρονιάς!) ,οι οποίες -παρ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες- εργάζονται  υπό το καθεστώς των απαράδεκτων συμβάσεων έργου στα  σχολεία.

–  το συνεχιζόμενο- και δυσεπίλυτο !!! εδώ και καιρό- πρόβλημα που αφορά την επικίνδυνη για τα παιδιά ανύψωση του τάπητα στην  αυλή του 7ου και 8ου Νηπιαγωγείων Συκεών.

-τα προβλήματα με την αποχέτευση και τις διαρροές νερού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών καθώς και  με τις σωληνώσεις στις τουαλέτες στα 1ο -5ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών .

 – το κυριολεκτικό « βάλτωμα» των έργων στην οδό Ανδρέου Δημητρίου, μια υποβαθμισμένη και παραμελημένη οδό στην ενότητα των Συκεών.

Προτείναμε :

-την  αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης στις στάσεις του ΟΑΣΘ (ανύπαρκτα ή χαλασμένα στέγαστρα κλπ) και την  μετατροπή τους  σε χώρους ενημέρωσης των πολιτών-ισσών ή  ακόμη και  σε χώρους πολιτισμού  (μικρές ελεύθερες δανειστικές βιβλιοθήκες, όπως στην περιοχή του Φιλύρου) .

το άνοιγμα των αύλειων χώρων και  αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων το απόγευμα- με την παρουσία δημοτικών υπαλλήλων- ώστε να παίζουν και να αθλούνται με ασφάλεια   τα  παιδιά του Δήμου.

 – την οριοθέτηση και κατασκευή χώρων εκτόνωσης ζώων συντροφιάς σε πάρκα του Δήμου ( παράδειγμα η εξαιρετική δράση του δήμου Πατρέων).

-την διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής για τον σχεδιασμό και την χρήση του ελεύθερου χώρου δίπλα στο ΔΑΚ Συκεών.

Να προχωρήσει ο Δήμος σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας μνήμης για τα θύματα των τροχαίων

 Επαναφέραμε- χωρίς καμιά  πάλι απάντηση – την πρόταση μας για σύνταξη νέου  δημοκρατικού κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου  και διεκδικήσαμε- ως ένδειξη δημοκρατικού διαλόγου, πολυφωνίας και πολιτικού πολιτισμού- την δυνατότητα να ακούγεται δυνατά η φωνή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και  φορέων, συλλόγων, πολιτών –ισσών  στα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει ο Δήμος( περιοδικό, ιστοσελίδα, facebook).

Αναβλήθηκε το ζήτημα με την ρατσιστική επίθεση σε προσφυγόπουλο στη Νεάπολη( ο δήμαρχος αμφισβήτησε τα ρατσιστικά αίτια)

Επίσης …αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά  η συζήτηση για την τραγική κατάσταση του ΟΑΣΘ  που έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στο συμβούλιο.(Αλήθεια η διοίκηση δεν θεωρεί σοβαρό και επείγον αυτό το θέμα που βασανίζει τους περισσότερους πολίτες του Δήμου;)

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μαρία Κυπραίου

Γιάννης Λαθήρας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s