Σχετικά με την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Νεάπολης Συκεών.

Δηλώνω στην τιμή και στην συνείδησή μου…

Στις 21 Αυγούστου 2019 ορίστηκε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Νεάπολης Συκεών, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η δημοτική αρχή έσπευσε να ρωτήσει τους νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους για το είδος του όρκου που θα δώσουν. Θρησκευτικός ή πολιτικός; Να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 52 του νόμου 3852/2010, όπου ορίζεται η διαδικασία ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, αναφέρονται τα εξής :

«1. Μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο:

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

  1. Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.
  2. Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από το δήμαρχο, τους συμβούλους και τους τοπικούς εκπροσώπους που ορκίστηκαν…».

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι ο νόμος δεν ορίζει κάποιου είδους θρησκευτικό τελετουργικό για την ορκωμοσία των αιρετών. Ακόμα και η εκκλησία αμφισβητεί την αναγκαιότητα του θρησκευτικού όρκου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: Η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το «ναι» πρέπει να είναι «ναι» και το «όχι» «όχι». (Εφημερίδα Καθημερινή 29.12.2008).

Παρ’ όλα αυτά η δημοτική αρχή επιλέγει την θρησκευτική ορκωμοσία. Με την επιλογή αυτή διασφαλίζεται η άρρηκτη σχέση τοπικής διοίκησης και Εκκλησίας και εξαναγκάζονται οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι να επιλέξουν θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο , διαχωριζόμενοι σε πιστεύοντες και μη πιστεύοντες. Έτσι παραβιάζεται το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, το δικαίωμα δηλαδή του κάθε ανθρώπου να μην υποχρεώνεται να δηλώνει ή να εξωτερικεύει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ,δικαίωμα που κατοχυρώνεται και στο άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν είναι, όμως, μόνο η επιλογή της θρησκευτικής ορκωμοσίας αφορμή αυτής της παρέμβασης, αλλά και η ουσία της πολιτικής δήλωσης που- ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ- καλούμαστε να κάνουμε:

« πίστη στην πατρίδα και υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους».

 Να πούμε,λοιπόν, ότι πατρίδα μας είναι το δίκιο των πολλών, των εργαζόμενων που αναιτιολόγητα θα απολύονται, των εργαζόμενων που θα ψάχνουν το δίκιο τους και τον μισθό τους σε εργολάβους φαντάσματα, των αόρατων φτωχών, των προσφύγων και των μεταναστών που θα αναζητούν ΑΜΚΑ για να έχουν πρόσβαση σε σχολειά και νοσοκομεία.

Να πούμε ότι νόμος για μας είναι η υπεράσπισή τους. Νόμος για μας είναι η προάσπιση των κοινών αγαθών, των δημόσιων χώρων, της εργασιακής ασφάλειας . Νόμος για μας είναι η σύγκρουση με όλες εκείνες τις πολιτικές που κατ’επιταγήν μνημονίων και ευρωπαίων «εταίρων» συνεχίζουν να οδηγούν στην ισοπέδωση του κόσμου της εργασίας, στην αναγέννηση της πλουτοκρατίας και στον εκφασισμό της κοινωνίας. Νόμος για μας είναι η σύγκρουση με τις αντισυνταγματικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που μαγειρεύουν φτιαχτές πλειοψηφίες στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης και την ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου στο όνομα μιας δήθεν κυβερνησιμότητας.

Ναι. Νόμος και Σύνταγμα μαζί για μας είναι η πίστη σ΄ αυτήν την πατρίδα και η υπακοή σε αυτούς τους νόμους. Και τίμια και ευσυνείδητα θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας ,όπως αυτοί οι νόμοι το ορίζουν.

οι δημοτικοί Σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ : Μαρία Κυπραίου & Λαθήρας Γιάννης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s