Να αποκατασταθούν όλες οι παιδικές χαρές άμεσα και να δημιουργηθούν νέες. Προστασία των ελεύθερων χώρων !

Ο δήμος μας είναι μια περιοχή που έχει μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων. Οι δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους ελεύθερης πρόσβασης στους κατοίκους βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων, με σκοπό την οικειοποίησή τους, την εκμετάλλευσή τους και την εμπορευματοποίησήτους.

Στην μείωση των δημόσιων ελεύθερων χώρων συνέβαλαν και οι «προσωρινές διατάξεις covid» που φυσικά τείνουν να παγιωθούν. Πάρκα, πλατείες και πεζόδρομοι καταλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο από τα τραπεζοκαθίσματα. Το μοντέλο ζωής που προτείνεται είναι σαφές: κατανάλωσε ή μην πλησιάζεις. Πλήρωσε, αλλιώς δεν μπορείς να καθίσεις πουθενά. (Κορυφαίο παράδειγμα η Δεντροφυτεία Συκεών )

Για εμάς, όμως, οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι χώροι για άντληση κέρδους από το κεφάλαιο. Οι ελεύθεροι χώροι είναι χώροι για ελεύθερη συνεύρεση, παρέα, παιχνίδι, διασκέδαση και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Οι ελεύθεροι χώροι είναι χώροι που δίνουν κίνητρο και χώρο στους κατοίκους να αναπτύξουν την επικοινωνία, την κοινωνικότητά τους αλλά και τους δεσμούς αλληλεγγύης και αντίστασης. Και όσο αυτοί θα συρρικνώνονται τόσο η πόλη-εμπόρευμα των περιφράξεων και του αντίτιμου θα προβάλλει όχι ως μακρινό μέλλον αλλά ως δυστοπικό παρόν.

Η σημασία τους φάνηκε την περίοδο της πανδημίας και των lockdown. Τότε που αποτέλεσαν τους χώρους για να αναπνεύσουμε, να επικοινωνήσουμε με τους συγκατοίκους μας στην ίδια περιοχή, να γνωριστούμε μεταξύ μας, να δούμε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας από τους κυρίαρχους. Ας φανταστούμε τη ζωή μας την περίοδο εκείνη χωρίς ελεύθερους χώρους.

Στην περιοχή, λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους χώρους, πλατείες, χώρους άθλησης και πολιτισμού, και όχι μόνο διακηρυκτικά στα ιλουστρασιόν φυλλάδια της προεκλογικής περιόδου και στο γνωστό περιοδικό προπαγάνδας του δήμου (βλ. δημάρχου). Έχουμε κάνει πολλές προτάσεις γι αυτά.

Πλευρά αυτής της κατάστασης με τους ελεύθερους χώρους είναι και τα θέματα που έχουν προκύψει με τις παιδικές χαρές του Δήμου. Στην περιοχή μας οι παιδικές χαρές είναι λίγες και μικρές σε μέγεθος, αναλογικά με τον πληθυσμό και τα παιδιά που ζουν εδώ εξαιτίας και της έλλειψης χώρων, ενώ δεν προβλέπονται σε καινούρια πάρκα που κατασκευάσθηκαν (Ρήγα Φεραίου, πάρκο των «Ήχων» κ.α. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθυστέρηση αντικατάστασης και πιστοποίησής τους.

Πάρα πολλές είναι άδειες από παιχνίδια, παιδιά και γονείς!(Δενδροφυτεία, πάρκο Σουλίνη, οδός Ζαΐμη, Ρήγα Φεραίου, Κάστρα κλπ.). Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι απλό. Το συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας σε κάθε περίπτωση που το κοινωνικά αναγκαίο μπαίνει στο ζύγι με το επιχειρηματικό συμφέρον:

Κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την υποστήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι χρόνοι ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών σπάνε ρεκόρ και η κρατική χρηματοδότηση προς τα επιχειρηματικά – ιδιωτικά συμφέροντα εξασφαλίζεται άμεσα.

Αντιθέτως, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων, όλα γίνονται αργά… (όπως οι περιπτώσεις αποκατάστασης των παιδικών χαρών που μετράνε χρόνια). Τα χρήματα δεν υπάρχουν μας λένε .Και οι δημοτικές υπηρεσίες συνεχώς υποβαθμίζονται, με καθοριστική πλευρά την έλλειψη προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, διαμορφώνοντας έτσι το κατάλληλο έδαφος για να εκχωρηθούν σε ιδιώτες.

Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν πριν και πάνω απ’ όλα στους κατοίκους. Για αυτό θα προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη συλλογική οργάνωση των κατοίκων για να μην επιτρέψουν να αλωθούν όσοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι έχουν απομείνει, αλλά και να γίνουν πάλι ελεύθεροι όσοι δημόσιοι χώροι έχουν εκχωρηθεί στα ποικίλα επιχειρηματικά σχέδια.

Οι ελεύθεροι χώροι μας χρειάζονται για να παραμείνουν ελεύθεροι,

όσο τους χρειαζόμαστε και εμείς για τη ζωή μας

• Θέλουμε γειτονιές ζωντανές, διαπροσωπική επικοινωνία, πολιτισμό, αθλητισμό, εκδηλώσεις και δράσεις με κατοίκους, φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες να αξιοποιούν και να υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο.

• Θέλουμε τώρα παιδικές χαρές σύγχρονες και ασφαλείς για τα παιδιά μας. Να αποκατασταθούν όλες οι παιδικές χαρές άμεσα και να δημιουργηθούν και νέες. Να γίνουν προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για την συντήρησή τους.

• Θέλουμε να δώσει ο δήμος τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι σχολικοί χώροι για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών με βασική προϋπόθεση την πρόσληψη και παρουσία φύλακα. Αφού δυστυχώς ελεύθεροι και διαμορφωμένοι χώροι αθλοπαιδιών και αθλητισμού για τα παιδιά και τους νέους δεν υπάρχουν, η σχολική αυλή αποτελεί φυσικό χώρο των παιδιών που πρέπει να είναι ελεύθερος και προσβάσιμος.

• Θέλουμε να αναλάβει, επίσης, ο δήμος πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση δημιουργίας ελεύθερων χώρων και χώρων αθλοπαιδιών για τα παιδιά κάθε γειτονιάς.

• Θέλουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με αύξηση των ελεύθερων χώρων και επέκταση του πράσινου και των πάρκων. Να συντηρηθούν και να αυξηθούν τα παγκάκια στα πάρκα για να τα απολαμβάνουν όλοι/όλες. Όχι τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα.

• Θέλουμε οι πεζόδρομοι, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και οι πλατείες να είναι πλήρως προσπελάσιμοι σε όλους τους ανθρώπους (γονείς με καροτσάκια, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, περιπατητές κλπ). Είναι θέμα πολιτισμού και ηθικής αλλά και ασφάλειας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s