
Συνάντηση με το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Νεάπολης –Συκεών πραγματοποίησε την Τρίτη 7 Φλεβάρη αντιπροσωπεία της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ αποτελούμενη από πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό – φιλικό κλίμα και κράτησε περίπου δύο ώρες.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ζητήσαμε ενημέρωση για την κατάσταση στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου και τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους ( επάρκεια προσωπικού, εργασιακές σχέσεις, συνθήκες εργασίας , μέτρα ασφάλειας και προστασίας, παραχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους και εταιρείες, ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες κ.α.).
Ζητήσαμε, επίσης, τις προτάσεις των εργαζομένων για την λειτουργία του δήμου ως συμβολή στην διαμόρφωση του προγράμματος της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ, αφού τους θεωρούμε τους πλέον αρμόδιους/ες για κάτι τέτοιο. Δηλώσαμε, τέλος, ότι θα υποστηρίξουμε τις θέσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και έξω απ’ αυτό, όπως άλλωστε κάνουμε ανελλιπώς τα 4 χρόνια παρουσίας μας σχετικά με τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ- Βρεφονηπιακούς σταθμούς- «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά και με τα μέτρα προστασίας, απολύσεις, αιτήματα για προσλήψεις, απεργιακές κινητοποιήσεις κλπ.).

Από τη μεριά τους τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων μας έκαναν μια αναλυτική περιγραφή της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στον δήμο. Συγκεκριμένα παρουσίασαν:
- την δραματική συρρίκνωση ( και γήρανση) του αριθμού των μονίμων δημοτικών υπαλλήλων (από 500 περίπου υπαλλήλους των 4 δήμων πριν την συνένωση τους σε ενιαίο δήμο το 2010 με τον Ν. Καλλικράτη σήμερα έχουν απομείνει μόνο οι μισοί και σήμερα σε σύνολο 1.000 περίπου εργαζομένων μόνο οι 300 περίπου είναι μόνιμοι). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες όπως πράσινο, ηλεκτροφωτισμός, μικρο-έργα κλπ να λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις. Οι περισσότερες θέσεις καλύπτονται από εποχιακούς εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (προγράμματα κοινωφελούς εργασίας , « πλησίον σύνταξης» κλπ.) με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ανανεώνονται συνεχώς πριν αποκτήσουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία ,αλλά και να συμβαίνουν συχνά μικροτραυματισμοί (π.χ στην καθαριότητα-απορριμματοφόρα) εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας. Ευνοείται, επίσης , έτσι και η διάσπαση, ο έλεγχος και ο κατακερματισμός τους που φτάνει μέχρι το σημείο διαφορετικής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, αφού με πρωτοβουλία της διοίκησης(!) ιδρύθηκε και λειτουργεί ( υποτυπωδώς) από το 2015 και δεύτερο σωματείο στον ίδιο χώρο εργασίας
- την ανάγκη για αύξηση των ωρών εργασίας του γιατρού εργασίας .
- την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού και μικροέργων, αφού κυριαρχούν οι εργολάβοι (6 μόνο στο πράσινο) και οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι( 12 στο πράσινο- 12 στα μικροέργα και όλοι άνω των 55 ετών)
- την λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας με εργαζόμενους-ες που στην πλειοψηφία τους (80%-90%) είναι συμβασιούχοι-ες άνω των 55 ετών( κυρίως μέσω του προγράμματος «πλησίον της σύνταξης»που αφορά ηλικίες 64-65 ετών) με τους μόνιμους –αορίστου χρόνου να μην ξεπερνούν τα 50 άτομα. Αυτή η συνεχής ανανέωση των εργαζομένων (ανά 8 μήνες) και η έλλειψη εξειδίκευσης αποτελούν αιτίες μικροατυχημάτων, ενώ και η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των απορριμματοφόρων( 23-24 εκ των οποίων είναι σε λειτουργία 20-22) γίνεται από εξωτερικά ιδιωτικά συνεργεία με καθυστερήσεις-ελλείψεις και έχουν ως αποτέλεσμα να φτιάχνονται μόνο μεγάλες βλάβες(αβαρίες).Σε αυτή την κατάσταση οφείλεται και η διαρροή δύσοσμων υγρών από τα απορριμματοφόρα στους δρόμους,η οποία εδώ και χρόνια προκαλεί την δυσφορία και τις καταγγελίες των κατοίκων. Για την δε ανακύκλωση τονίστηκε ότι-παρά την προσθήκη τρίτου απορριμματοφόρου- παραμένει ανεπαρκής, υποβαθμισμένη και εν πολλοίς προσχηματική.
- την κατάσταση στις δομές Κοινωνικής Πολιτικής
- την ανάγκη της προστασίας και σωτηρίας-και με τη συνδρομή μας- του θερινού δημοτικού κινηματογράφου «Παράδεισος» στην Νεάπολη, ο οποίος κινδυνεύει να κλείσει ελλείψει θεατών και λόγω της τεράστιας ηχορύπανσης από τον παρακείμενο «δημοτικό» χώρο διασκέδασης(πισίνα OCEAN). O χώρος αυτός έχει δοθεί σε ιδιώτη και λειτουργεί τα βράδια με όρους «club» με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παρακολούθηση των ταινιών.
- Τέλος τόνισαν την τεράστια αντίφαση ανάμεσα στην όλο και διευρυνόμενη παραχώρηση πλήθους αρμοδιοτήτων στον δήμο και την κάθετη μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων σε συνδυασμό με την αποψίλωση από προσωπικό και μέσα. Η επισήμανση αυτή συνοψίζει και επιβεβαιώνει ουσιαστικά το κυρίαρχο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα, αυτό των συνεχών ιδιωτικοποιήσεων,των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των αποσπασματικών λύσεων. Ευχαριστούμε το Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων για την ενημέρωση.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνάντηση εργασίας- συνέχεια της ειλικρινούς και διαρκούς επικοινωνίας με τους-τις εργαζόμενους-ες- μακριά από τις ανούσιες επικοινωνιακές παρουσίες των κάθε λογής παραγοντίσκων του δήμου στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις