Μια …αλλιώτικη έναρξη  της προεκλογικής περιόδου από την Πόλη Αλλιώς

Την ώρα που τα κομματικά επιτελεία, τα επιχειρηματικά σχέδια και οι προσωπικές φιλοδοξίες φιλοτεχνούν το ίδιο αντιαισθητικό σκηνικό για τις επερχόμενες εκλογές, η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ κινήθηκε ακόμη μια φορά …αλλιώτικα.

Σε ανοιχτή συνέλευση στο δημοτικό Θέατρο Νεάπολης παρουσίασε δημόσια τον πλούσιο απολογισμό της  δράσης της μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο και στο μοναδικό , πασίγνωστο πια «Στέκι» της. Προβλήθηκε μάλιστα ένα δεκαπεντάλεπτο video που συνόψιζε τις πολύμορφες, μαχητικές και πρωτότυπες  παρεμβάσεις . Με πνεύμα αυτοκριτικής για τα κενά και τις ανεπάρκειες, οι οποίες μάλλον ήταν φυσιολογικές για μια νέα συλλογικότητα του κινήματος πόλης.

Ξεκίνησαν  ήδη με κραυγές και …ψιθύρους  (περί επικείμενης στήριξης του δημάρχου από τον Σύριζα!) η συζήτηση για τις υποψηφιότητες, οι …μεταγραφικές κινήσεις, η  ίντριγκα,  οι απειλές και οι εκβιασμοί, οι προσωπικές  χυδαίες αντιπαραθέσεις και οι συναλλαγές.

 Σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά, στην   «αλλιώτικη» συνέλευση συζητήθηκαν τα μεγάλα και μικρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης, οι εργαζόμενοι ,οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες, ενώ ιδιαίτερα απασχόλησε η θέση και ο ρόλος της νεολαίας στην πόλη.

Η ίδια η λειτουργία της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ αποτελεί και την αντιπρότασή μας  απέναντι στο γραφειοκρατικό, αντιδημοκρατικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο του τοπικού κράτους – επιχείρηση που δεν έχει καμιά σχέση με την έννοια δήμος (=λαός) και την τοπική αυτοδιοίκηση. Γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές, συμβούλιο των αντιπροσώπων τους, χωρίς επαγγελματίες δημοτικούς παράγοντες- «άρχοντες», πλήρης διαφάνεια -απολογισμός,  ανεξαρτησία από επιχειρηματικά  μικρά και μεγάλα συμφέροντα τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. ,που υλοποιούνται μέσω των ΕΣΠΑ, ανακλητότητα των εκπροσώπων (με την αρχή της εναλλαγής οι δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ έγιναν έξι!). Όλα αυτά βέβαια ξενίζουν σε ένα δήμο που κυριαρχούν η ανάθεση , ο μονόλογος και η Δημοκρατία γράφεται με  … Σ !

Τονίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αλλιώτικου και από τα κάτω προγράμματος μέσα από γενικές συνελεύσεις και την συμβολή των φορέων, των επιστημόνων και των κατοίκων. Ένα πρόγραμμα τεκμηρίωσης –συγκεκριμενοποίησης ενός γενικού σχεδίου- οράματος για μια πόλη με:

 • Επαρκείς, γερές και σύγχρονες υποδομές ώστε να μην κινδυνεύουν ζωές από πλημμύρες, χιόνια,  σεισμούς, φωτιές.
 • Έργα και υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου- που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων(τέλη και δημοτικό φόρο) -από τις υπηρεσίες των δήμων, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο-επαρκές προσωπικό και  χωρίς ανάθεσή τους σε εταιρείες.
 • Κατάλληλες δομές ώστε να μην υπάρχουν άστεγοι,  πεινασμένοι, ευάλωτοι και ηλικιωμένοι  χωρίς κοινωνική προστασία .
 • Σύγχρονα σχολεία ( δίχρονη προσχολική αγωγή και 12χρονο δημόσιο σχολείο). Παιδικοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που να καλύπτουν  δωρεάν όλα τα παιδιά.
 •  Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- πρόνοιας για όλους και όλες.
 • Προστασία και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, πάρκα και πλατείες χωρίς εμπορευματοποίηση. Προστασία του περιβάλλοντος από την τσιμεντοποίηση και την υπερβάλλουσα δόμηση.
 • Χώροι πολιτισμού και αθλητισμού για τη στέγαση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής ερασιτεχνικής δημιουργίας, συνάντησης  και δημιουργικής δραστηριότητας της νεολαίας χωρίς αντίτιμο.
 • Δημόσιες δωρεάν  πυκνές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, αποκέντρωση των λειτουργιών της πόλης, περιορισμός της χρήσης του Ι.Χ.
 •  Πράσινες γειτονιές αλληλεγγύης και αρμονικής ζωής με δικαιώματα και ελευθερίες για όλους/όλες  χωρίς διαχωρισμούς προσφύγων, μεταναστών, ντόπιων και διακρίσεις καταγωγής, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας.
 • Κατοίκους που θα έχουν  αξιοπρεπή εργασία, με μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Επαρκή και προσιτή στέγαση (κατοικία, ρεύμα, θέρμανση, νερό) για όλους-ες.

Παρά και ενάντια στις πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου Βορίδη σε βάρος αιρετικών και ενοχλητικών φωνών -όπως της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ- η συνέλευση αποφάσισε την εκ νέου συμμετοχή στις επόμενες εκλογές και καλεί τους πολίτες να  συμβάλλουν στην επιτυχία αυτού του  πρωτοπόρου, δύσκολου μα  και συναρπαστικού εγχειρήματος.

Τέλος, μέσα από το 15 βιντεάκι παρουσιάσαμε τις βασικές δράσεις μας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s