Καταργούν το ΕΣΥ! Περί προσωπικού γιατρού και άλλων δαιμονίων…

Ζούμε σε μια εποχή που η κοινωνία μας είναι σε συνεχή προσπάθεια επιβίωσης. Φοβισμένη και κουρασμένη από την πανδημία, που κόστισε την ζωή σε 35 χιλιάδες συμπολίτες μας και δεν λέει να κοπάσει. Με τους δείκτες υγείας συνεχώς να επιδεινώνονται .Με ένα συνεχώς και πιο διαλυμένο ΕΣΥ που φυτοζωεί σε μια δεκαετία υποχρηματοδότησης. Με τις τραγικές σκηνές στα επείγοντα. Τα κλειστά νοσοκομεία. Με την έλλειψη  νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, κλινών και Μ.Ε.Θ. Χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού. Οι «ήρωες» νοσοκομειακοί γιατροί που κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία στην πανδημία έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη, ενώ είναι καλυμμένο μόνο το 1/3 των οργανικών θέσεων ! Με υποτυπώδη  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  και ανύπαρκτη οδοντιατρική περίθαλψη και εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση.(Οι δύο μονάδες ΤΟΜΥ και τα ιατρεία των ΚΑΠΗ στον δήμο μας παρέχουν υποτυπώδεις υπηρεσίες κυρίως συνταγογράφησης). Με τις ιδιωτικές δομές υγείας να αναπτύσσονται και να θησαυρίζουν. (βλ. Βιοιατρική Νεάπολης) Όποιος  ασθενής μπορεί να πληρώσει ίσως να βρει λύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι συνήθως παραιτούνται από την λύση των προβλημάτων υγείας τους !

Αντί να απολογηθεί γι’ αυτό το αίσχος και  να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση με μια σειρά ρυθμίσεις και νόμους καταργεί κάθε έννοια δικαιώματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για τον λαό.  Μετατρέπουν το ΕΣΥ από δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου και εκχωρούν στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος, όλες τις πιθανά κερδοφόρες λειτουργίες του νοσοκομείου , ακόμα και τις διακομιδές! πέρα από τις ήδη γνωστές της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης, κ.α.

Αλλάζουν ριζικά τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ καταργώντας τη μόνιμη και την αποκλειστική απασχόληση, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος να έχουν ιδιωτικό ιατρείο  και να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές !  Δικαίωμα που μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι πανεπιστημιακοί νομιμοποιώντας στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της «πελατείας» στο ΕΣΥ.  Καταργούν την βασική ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ. Δηλαδή στην ουσία καταργούν το ίδιο το ΕΣΥ!

Προβλέπεται  επίσης και το αντίστροφο : η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης, διάταξη που στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση σε συνδυασμό με  τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών.  Εισάγεται και επίσημα πλέον  η χρηματική σχέση γιατρού-ασθενή . Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.

Η κυβέρνηση απευθυνόμενη στους γιατρούς ουσιαστικά τους λέει ότι για να έχετε ανθρώπινες αποδοχές ληστέψτε τους ασθενείς και εμείς θα “νομιμοποιήσουμε” τα «φακελάκια».  Έτσι το σύστημα υγείας επιστρέφει 45 χρόνια πίσω.  Η κυβέρνηση κλείνει μία – μία τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στο μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Παρ’ όλο που τον σκληρότερο αποκλεισμό υφίστανται τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας , είναι προφανές ότι ακόμα και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μπορεί να έχουν πληρώσει δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, θα αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες του δημόσιου νοσοκομείου, το οποίο θα είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσιο.

Σ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και έναρξη του πολυδιαφημισμένου θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Η παραπομπή για την κάλυψη οποιασδήποτε  ιατρικής ανάγκης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από αυτόν. Όποιος δεν κατάφερε να εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, θα τιμωρηθεί με 10% επιπλέον συμμετοχή για φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια. Από το νέο έτος το ύψος της ποινής θα φτάσει στο 20%. Με μία καμπάνια τρομοκράτησης, προσφιλή πρακτική της κυβέρνησης και πάντα με την βοήθεια των ΜΜΕ, γίνεται γνωστός στον κόσμο ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Οι κάτοικοι της χώρας προσπάθησαν να εγγραφούν όπου έβρισκαν κενό, όσο μακριά και αν ήταν από τον τόπο κατοικίας τους. Δημιουργήθηκαν έτσι τραγελαφικές καταστάσεις, όπου για παράδειγμα κάτοικος της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να εγγραφεί σε «προσωπικό γιατρό» στην Κοζάνη!

Ένας αριθμός 2.200 παθολόγων και γενικών γιατρών εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο δημόσιο σύστημα (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία), υποχρεώθηκαν να μετατραπούν σε «προσωπικοί γιατροί» αναλαμβάνοντας υπό την ευθύνη τους 1500 ασθενείς ο καθένας. Από τους ιδιώτες γιατρούς μόνο 1.200 παθολόγοι και γενικοί γιατροί δήλωσαν διαθέσιμοι με την ευθύνη 2.000 ανθρώπων έκαστος. Δηλαδή 3.300.000 πολίτες μπορούν να εγγραφούν στους γιατρούς του ΕΣΥ και 2.400.000 στους ιδιώτες. Ο υπόλοιπος πληθυσμός; Είναι προφανές ότι  οι γιατροί δεν επαρκούν και έτσι η κυβέρνηση, ύστερα κι απ την κατακραυγή, έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν «προσωπικοί γιατροί» επιπλέον 8 ιατρικές ειδικότητες (καρδιολόγοι, γαστρεντερολόγοι, φυσίατροι κ.α.)! Ακόμα και έτσι όμως φαίνεται πως τουλάχιστον το 1/3 του πληθυσμού της χώρας μένει εκτός του θεσμού, άρα αποκλείεται και έχει να αντιμετωπίσει και ποινές! 

Επειδή το 15λεπτο που ορίζεται το ραντεβού προφανώς δεν επαρκεί για μια πλήρη και ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση, ο προσωπικός γιατρός μετατρέπεται σε τυπικό συνταγογράφο και σε θυρωρό φραγής στα δημόσια νοσοκομεία ή σε άλλη ειδικότητα με στόχο να μειωθούν κι άλλο οι κρατικές δαπάνες για την υγεία και να ενισχυθούν τα κοράκια της ιδιωτικής υγείας. Αυτό το σύστημα όπου έχει εφαρμοστεί (πχ Μεγάλη Βρετανία) οδήγησε σε αύξηση της θνητότητας και πλήρη υποβάθμιση της ποιότητας περίθαλψης.

Πρόκειται για ένα υγειονομικό έγκλημα συνέχεια και κορύφωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα δώδεκα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της Ε.Ε., των μεγαλοκλινικαρχών και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Απαιτούμε –Διεκδικούμε:

  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων , ΜΕΘ, εξοπλισμό, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων, δωρεάν τεστ κλπ. Γενναία χρηματοδότηση της υγείας σε βάρος των εξοπλισμών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής ελίτ, της εξυπηρέτησης του παράνομου και ληστρικού χρέους.
  •  Πρωτοβάθμια δωρεάν φροντίδα υγείας με κέντρα υγείας σε κάθε δημοτική ενότητα με 24ωρη λειτουργία πλήρως στελεχωμένα που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας άμεση περίθαλψη και πρόληψη της υγείας του πληθυσμού. Η Π.Φ.Υ αναλαμβάνει τη φροντίδα όχι μόνο του ατόμου αλλά της οικογένειας και της κοινότητας ολόκληρης.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαυρίζει με το δράμα των λαϊκών ανθρώπων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία.
  • Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές κλπ. για όλους και όλες.
  • Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s