Όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων !

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση το υπουργείο παιδείας στις 30 Αυγούστου με το ΦΕΚ 4582 τ.Β 30/08/2022 εκτός προβλεπόμενου χρόνου κι ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές στις Διευθύνσεις, ανακοινώνει συγχωνεύσεις Δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα.

Υλοποιώντας την υπ’ αρ. 264/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, συγχωνεύει στο Δήμο Νεάπολης Συκεών δύο δημοτικά σχολεία, το 8ο και 12ο Δ.Σ. Νεάπολης και έξι νηπιαγωγεία, το 3ομε το 6ονηπ. Συκεών, το 1ο με το 14ονηπ. και το 2ο με το 12ονηπ. Νεάπολης.

Ανατρέπονται έτσι οι όροι εκπαίδευσης των μαθητών και μαθητριών μας που επιβαρύνονται με τις συγχωνεύσεις. Ο μαγικός αριθμός 25 παιδιών σε κάθε τμήμα που νομοθέτησε το υπουργείο από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μαθησιακής διαδικασίας ούτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, ειδικά μάλιστα στις σημερινές συνθήκες (covid, πόλεμοι, προσφυγόπουλα, μαθησιακές δυσκολίες).

Το υπουργείο άλλη μια φορά αντιμετωπίζει παιδιά κι εκπαιδευτικούς με τρόπο λογιστικό, ως νούμερα στους σχεδιασμούς του για πιο φθηνό σχολείο αδιαφορώντας για την εκπαιδευτική διαδικασία και τον προσωπικό κι επαγγελματικό προγραμματισμό των εκπαιδευτικών.

Ο στόχος του υπουργείου συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: μείωση της δημόσιας οικονομικής ενίσχυσης της λειτουργίας των σχολείων, υποτίμηση της μαθησιακής διαδικασίας, αύξηση της ελαστικής εργασίας.

Στο ίδιο πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής και ο δήμος.

Οι συγχωνεύσεις για το δήμο δεν έχουν τέλος. Εκτός αυτών που ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο το Νοέμβριο του 2021 η παράταξη της πλειοψηφίας, τελειώνοντας η φετινή σχολική χρονιά, η πρώτη κίνηση της δημοτικής αρχής, με τη λήξη των συμβάσεων καταστημάτων όπου στεγάζονταν νηπιαγωγεία, ήταν να μεταφέρει τα τμήματα εντός δημοτικών ή άλλων νηπιαγωγείων.

Έτσι το 7ονηπ. Νεάπολης μεταφέρθηκε εντός του 7ου Δ.Σ. Νεάπολης, το 13ονηπ. Συκεών σε αίθουσα καταστήματος εντός του 12ουνηπ. Συκεών ενώ το 15ονηπ. αυτή τη στιγμή βρίσκεται χωρίς στέγη καθώς δόθηκε εντολή τα μεταφερθούν τα υλικά του στην αποθήκη του 8ουνηπ.

Επιδίωξη του δήμου είναι να κλείσει τα καταστήματα που στεγάζουν τα νήπια αλλά χωρίς κόστος. Χωρίς σχολική στέγη, χωρίς σύγχρονα σχολικά κτίρια, χωρίς υποδομές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παιδαγωγικά κριτήρια και ζητήματα ασφάλειας των μαθητών που άπτονται των τετραγωνικών μέτρων ανά παιδί. Αυτή τη στιγμή τα νηπιαγωγεία του δήμου ειδικά στις Συκιές έχουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών τόσο για μια ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία όσο και για τα προβλεπόμενα τ.μ. ακόμη περισσότερο όμως για τα συγχωνευόμενα νηπιαγωγεία.

Οι εκπαιδευτικοί των υπό συγχώνευση σχολείων πραγματοποίησαν την Πέμπτη 1/9 παράσταση διαμαρτυρίας για την κοινωνικά ανάλγητη και εκδικητική υπουργική απόφαση για συγχωνεύσεις σχολείων μια μέρα πριν το άνοιγμά τους δηλώνοντας την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις που υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών, απαιτώντας την αναστολή εφαρμογής της απόφασης για ένα έτος και ξεκαθαρίζοντας ότι θα παρέμβουν με κάθε τρόπο, ακόμη και νομικές προσφυγές, κατά αυτής της υπουργικής απόφασης που βλάπτει κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών που θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς οργανική θέση.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέα παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις την Παρασκευή 2 του Σεπτέμβρη, στη 1.30μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ αγωνιζόμαστε για :

 • Ενιαία δημόσια, δωρεάν, δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν, υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, μέχρι δεκαπέντε μαθητές σε κάθε τμήμα)

Καλούμε :

 • Τους φορείς του γονεϊκού κινήματος σε κοινή δράση και αγώνα για το δημόσιο νηπιαγωγείο.
 • Τους/τις εκπαιδευτικους σε αγωνιστική συσπείρωση και εγρήγορση, σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.
 • ·      Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην εύρεση και διαμόρφωση των απαραίτητων και κατάλληλων χώρων ώστε να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο τα νήπια-προνήπια σε ασφαλή και σύγχρονα κτίρια που να πληρούν τα παιδαγωγικά κριτήρια.
 • Να μη συγχωνευτούν σχολεία του δήμου μας, να μην επιτρέψουμε να συρρικνωθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.
 • Να μη μετατραπεί κανένα σχολείο σε «πειραματικό», σε σχολείο της ελίτ. Είμαστε ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων μας
 • Να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα στα 15
 • Να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση όλων των σχολείων
 •  Δίχρονη, δημόσια, υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε σύγχρονα, δημόσια, ιδιόκτητα νηπιαγωγεία για όλα τα νήπια.
 • Να διαμορφωθεί, να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα για τη σχολική στέγη και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες κτιριακές δομές.
 • Να γίνει μελέτη και οι δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.
 • Να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί και να ενισχυθούν με όλα τα απαραίτητα υλικά τα σχολεία μας.
 • Να σταματήσει η διοίκηση του δήμου μας να είναι αρωγός της κυβέρνησης στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s