
Την Δευτέρα 4 Ιούνη αντιπροσωπεία της Πόλης Αλλιώς συναντήθηκε με κατοίκους της Ευαγγελίστριας για να ενημερωθεί για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η γειτονιά της τ. ενότητας του Αγ. Παύλου που ανήκει στον δήμο μας.
Στην Ευαγγελίστρια ―μια πυκνοκατοικημένη συνοικία που συνορεύει με το δάσος του Σέιχ Σου και το ιστορικό νεκροταφείο― στις αρχές του 20ου αιώνα λειτουργούσε λατομείο. Σήμερα είναι μια γειτονιά που σε ταξιδεύει στο χρόνο: πολλά στενά δρομάκια που οδηγούν στο δάσος, μικρά οικόπεδα με αρκετές μονοκατοικίες (πολλές από αυτές σε πλήρη εγκατάλειψη) ακόμη και ένας μικρός καταρράκτης. Μέσα σε αυτό το σκηνικό μιας άλλης εποχής ξεπηδούν σύγχρονα κτήρια ―Airbnb και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για φοιτητές τα περισσότερα. Οι ελάχιστοι πλέον μόνιμοι κάτοικοι βιώνουν την καθημερινή ποιοτική υποβάθμιση της ζωής τους. Αυτά τα προβλήματα ―για τα οποία έχει ήδη ενημερωθεί η δημοτική αρχή εδώ και ένα χρόνο από την επιτροπή κατοίκων που έχει συσταθεί (σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Στ. Γκατζέ και με υπόμνημα)― συζητήσαμε αναλυτικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ το υπόμνημα της επιτροπής απευθύνεται ΚΑΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν τέθηκε προς συζήτηση σε καμία συνεδρίαση ούτε και στάλθηκε στην αντιπολίτευση. Αυτά τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα της περιοχής αφορούν:

1. Τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Είναι γεγονός ότι η Ευαγγελίστρια βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Πανεπιστήμια και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε δωρεάν χώρο στάθμευσης όλων των Θεσσαλονικέων (και μη) που θέλουν να πάνε σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, κοντινό νοσοκομείο ή στο κέντρο. Η κεντρική οδός (Πανεπιστημίου), οι δρόμοι μέσα στις γειτονιές, οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, ακόμη και οι είσοδοι των σπιτιών ―ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες― μετατρέπονται σε ένα ατέλειωτο πάρκινγκ. Ούτε λόγος βέβαια για τη στάθμευση των αυτοκινήτων των μόνιμων κατοίκων, ούτε λόγος για τις δυσκολίες των ηλικιωμένων να βγουν με ευκολία από το σπίτι τους, ούτε λόγος για τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο για τα παιχνίδια των παιδιών και τον υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων εξαιτίας της συνεχούς κίνησης οχημάτων. Η έγγραφη απάντηση της διοίκησης για το συγκεκριμένο ζήτημα μετά από ενημερωτική συνάντηση στις 17-10-21 ήταν η… κυκλοφοριακή μελέτη που ανατέθηκε από τον Δήμο σε εταιρία στις 8-11-2021, ενώ οι κάτοικοι κάλεσαν την διοίκηση να εξετάσει παλαιότερη πρόταση της διοίκησης Μοσχονά που είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Παύλου. Έκτοτε ουδέν.
2. Τα δημόσια Μέσα Μεταφοράς. Η γραμμή 16 του ΟΑΣΘ δεν μπαίνει πια μέσα στον συνοικισμό (με πρόσχημα την στενότητα των δρόμων που επιτείνεται από την στάθμευση αυτοκινήτων) με αποτέλεσμα οι κάτοικοι ―μέσα σε αυτούς ηλικιωμένοι και παιδιά― να υποχρεώνονται να περπατούν μέχρι τα νεκροταφεία Ευαγγελίστριας ή το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Η δημοτική αρχή, επίσης, εγγράφως ενημέρωσε τους κατοίκους στις 8-11-2021 ότι προέβη σε διαμαρτυρία στον ΟΑΣΘ και ζήτησε την ενίσχυση των 5 μικρών λεωφορείων που εξυπηρετούν τον συνοικισμό με άλλα 2. Οι κάτοικοι, βέβαια, κάνουν λόγο για ελάχιστα mini bus (1-2), δυσχερή μετακίνησή τους με την δημόσια συγκοινωνία και συνεχιζόμενη ταλαιπωρία.
3. Την καθαριότητα. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η σάρωση των δρόμων μέσα στον συνοικισμό, αφού οι οδοκαθαριστές ―2 στον αριθμό― ασχολούνται με την κεντρική οδό Πανεπιστημίου που βρίσκεται εκτός του συνοικισμού. Ένα από τα αιτήματα των κατοίκων αποτελεί και η τοποθέτηση ενημερωτικής ετικέτας στους κάδους για τις μέρες αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο πεταμένων επί μέρες οικοσκευών-επίπλων κλπ στους ήδη στενούς δρόμους
4. Κατολισθήσεις βράχων στις όμορες με το δάσος περιοχές. Σε περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές του δάσους (περιοχή Υδραγωγείου) παρατηρούνται πτώσεις βράχων στις αυλές των σπιτιών. Μία τέτοια κατολίσθηση (Κύπρου 16, πίσω από εκκλησάκι) προκάλεσε βλάβη σε σωλήνα αποχέτευσης των όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο δρόμος, ενώ στο παρελθόν έχουν πλημμυρίσει και σπίτια. Επιτακτική και άμεση κρίνεται η λήψη μέτρων και η επιπλέον τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος όπου είναι αναγκαίο.

5. Ο μοναδικός δημόσιος Παιδικός Σταθμός που λειτουργούσε στη δημοτική ενότητα του Αγ. Παύλου έχει κλείσει και η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής χρειάζεται αναβάθμιση, στέγαστρα για τον ήλιο και κυρίως λειτουργία της δημόσιας βρύσης που βρίσκεται στον χώρο της.
6. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι είναι ανύπαρκτοι (ενώ πολλά είναι τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που ρημάζουν, συμπεριλαμβανομένου και του δημοτικού καταστήματος Ευαγγελίστριας). Το μοναδικό γήπεδο της περιοχής δε διατίθεται στους κατοίκους και η δυνατότητα ψυχαγωγίας των κατοίκων περιορίζεται στο κυλικείο του ΚΑΠΗ (!), σε εξαιρετικό κατά τα άλλα σημείο κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για χώρους πολιτισμού βέβαια κανένας λόγος.

Είναι σαφές ότι η Ευαγγελίστρια, θύμα και αυτή των υδροκέφαλων δήμων, έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο πάρκινγκ και τείνει να χάσει το ιδιαίτερο χρώμα της, αφού το μέλλον της προδιαγράφεται ζοφερό αν αφεθεί στην λαίλαπα των καταλυμάτων βραχείας μίσθωσης. Καμία αποσπασματική κυκλοφοριακή μελέτη και καμία χλιαρή διαμαρτυρία δεν μπορούν να δώσουν λύση αν δε συζητηθεί ένας άλλος σχεδιασμός για μια πραγματικά βιώσιμη πόλη με ελεύθερους δημόσιους χώρους και δημόσια ποιοτικά μέσα μεταφοράς, με πυκνά δρομολόγια, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Έχει, επίσης ,ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως η Ευαγγελίστρια και οι κάτοικοι της κατά έναν περίεργο τρόπο λείπουν από τις υπερδιαφημιζόμενες διαβουλεύσεις της διοίκησης που χτίζουν το δήθεν προφίλ ενός δήμου που διαβουλεύεται και δίνει φωνή σε δημότες-δημότισσες.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, είμαστε στο πλευρό τους και απαιτούμε από την διοίκηση να εισάγει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τα προβλήματα της περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται στο υπόμνημα των κατοίκων που έχει ως αποδέκτες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και να δοθούν άμεσα λύσεις,