Μία ακόμη αντιδημοκρατική προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια από το υπουργείο Εσωτερικών!

Η κυβέρνηση- σε ένα ακόμη κρεσέντο αυταρχισμού- προχωρά στην θεσμοθέτηση ακόμη μίας αντιδημοκρατικής διάταξης. Με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε διαβούλευση καταργεί την δυνατότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διατάξεως(άρθρο 42). Αφαιρεί δηλαδή το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας να θέτουν θέματα προς συζήτηση πριν να ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο. Και αυτή η διάταξη αποτελεί ακόμη μία στοχευμένη κίνηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει – στο όνομα πάλι μιας δήθεν «εύρυθμης λειτουργίας» και μια δήθεν «κυβερνησιμότητας»- την μειοψηφία .Δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει.

Αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ-σε συνέχεια αντιδημοκρατικών εκτροπών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων- με τον νόμο 4623/09.08.2019

~ νόθευσε στην ουσία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019 μεταφέροντας περισσότερες κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια σε επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή , Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμων)

~ εξασφάλισε την πλειοψηφία σε αυτές και σε όλα τα νομικά πρόσωπα δικαιοδοσίας του δήμου (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις,) στην παράταξη του δημάρχου

~απέκλεισε ουσιαστικά και μεθοδικά από όλες τις επιτροπές- και από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου- τις μικρές παρατάξεις καταργώντας την ισονομία και την αναλογική αντιπροσώπευση

~αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμα να διατυπώνει άλλη άποψη για τον Προϋπολογισμό, το Τεχνικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη, παρά μόνο αν αυτή( η αντιπολίτευση!) συντάξει εναλλακτικό προυπολογισμό!!!

Προχώρησε και σε άλλες πλήρως αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις στη λειτουργία των δήμων που

~παρέδωσαν στους ιδιώτες τις καίριες δημοτικές υπηρεσίες της αποκομιδής απορριμμάτων, της ανακύκλωσης ,της καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου( άρθρο 178 του ν.4635 \2019)

·~ κατήργησαν στην ουσία τις Τεχνικές Υπηρεσίες και της Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων ιδρύοντας τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς(βλέπε ιδιώτες)με τον ν.4674|2020

και τέλος

· ~ψήφισε τον νέο εκλογικό νόμο-τερατούργημα που καταργεί στην ουσία την αναλογική εκπροσώπηση -προβλέποντας εκλογή Δημάρχου με 42% από τον πρώτο γύρο- και αποκλείει τις ενοχλητικές φωνές της αντιπολίτευσης(όπως της Πόλης Αλλιώς) με το πλαφόν του 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων.

· Μέσα , λοιπόν, σε ένα τοπίο συγκεντρωτισμού , υπερεξουσιών του δημάρχου και συνεχούς συρρίκνωσης του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων ,η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθημερινά επιβεβαιώνει και αυτή τον ρόλο της ως βραχίονα αντιλαϊκών και μνημονιακών πολιτικών με στόχο τα κέρδη ιδιωτών και κεφαλαίου.

Είναι σαφές ότι οι συνεχείς αντιδημοκρατικές τροπολογίες-διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού κυβερνητικού πάζλ. Ενός πάζλ φτιαγμένου από καταστολή, περιστολή, αυταρχισμό, ανεργία, χαοτική φτώχεια και μισθούς-συντάξεις πείνας για τον λαό από την μια ,και από υπερκέρδη, διαφθορά, ιδιωτικοποίηση και διάλυση κάθε έννοιας δημοσίου για τους «άριστους» και την παρέα τους από την άλλη.

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ με απόλυτη συνέπεια στάθηκε απέναντι στην μικρή και την μεγάλη εικόνα. Υπερασπίστηκε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν θα αποτελεί προέκταση της κυβέρνησης και των (αντιλαϊκών) πολιτικών της, αλλά θα προασπίζεται τις ανάγκες των πολλών επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ως αναγκαία και ουσιαστική προϋπόθεση ύπαρξής της. Το ίδιο θα κάνει και τώρα. Θα συνεχίσει να αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης . Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την μείωση των δημοτικών τελών και την κατάργησή τους για ανέργους-μικροσυνταξιούχους, το δικαίωμα δημοτών-ισσών στην στέγη ,στο ρεύμα ,στη θέρμανση. Θα συνεχίσει να αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια των Τραπεζών να αρπάξουν τα σπίτια συνδημοτών μας. Θα συνεχίσει να διεκδικεί την πραγματική στήριξη των συμπολιτών-ισσών που αδυνατούν να αντέξουν τις τρομακτικές αυξήσεις των βασικών αγαθών. Θα συνεχίσει να διεκδικεί:

· Να καταργηθεί όλο το αντιδημοκρατικό- ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου των δήμων,

· Να εκλείψει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο (εκλογή του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο με εκτελεστικές αρμοδιότητες μόνο)

· Να προχωρήσει η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, (δημοκρατικός κανονισμός , ενισχυμένες αρμοδιότητες, ανακλητότητα κλπ )

· Να καθιερωθούν οι γενικές συνελεύσεις και τα δημοψηφίσματα των πολιτών σε κυρίαρχα όργανα, στα πλαίσια προφανώς του χάρτη των πρώην δήμων ώστε να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα από τον λαό-δήμο σε ανθρωπίνων διαστάσεων πόλεις.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s