Σε πολλά σχολεία του δήμου μας καταργείται η 2η ξένη γλώσσα!

Η τραγική υποβάθμιση της διδασκαλίας  της 2ης ξένης γλώσσας- η οποία τείνει στην κατάργησή  της-  έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κυβέρνηση και  ΥΠΑΙΘ, στα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της δημοσιονομικής λιτότητας, περιορίζουν διαρκώς τα τελευταία χρόνια με  νομοθετικές ρυθμίσεις  και εγκυκλίους επί εγκυκλίων  το δικαίωμα των μαθητών/τριών στην επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας .

Παρά τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘ  περί αναβάθμισης της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών χτυπιούνται , οι  επιθυμίες και  ανάγκες τους αγνοούνται προκλητικά! 

Στην πραγματικότητα δεν τους δίνεται η δυνατότητα να διδαχθούν ως  2η ξένη γλώσσα αυτήν που επέλεξαν και επιθυμούν με αποτέλεσμα να περικόπτεται η λειτουργία μικτών παράλληλων τμημάτων για Γερμανικά και Γαλλικά. Ειδικότερα οι μαθητές δεν έχουν την  δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ξένη γλώσσα που επιθυμούν, παρά μόνο αν η επιλογή τους είναι πλειοψηφική και στο σύνολο των μαθητών του κάθε τμήματος ξεχωριστά!

Υποχρεώνονται, επομένως, να αλλάξουν επιλογή! 

Η  ΔΔΕ Δυτικής Θες\νίκης επέβαλε  στα μέσα Φεβρουαρίου! σε πολλά σχολεία του δήμου μας την  υποχρεωτική διδασκαλία άλλης ξένης γλώσσας από αυτήν που επέλεξαν οι μαθητές, και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των γονιών τους! 

Πρόκειται για µια ακόμη δραστική περικοπή σε προσωπικό και δαπάνες, η οποία-όπως είναι φυσικό- έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία και τους μαθητές. Καταργείται η έννοια της επιλογής και δημιουργείται αρνητικό παιδαγωγικό κλίμα. 

Στην εποχή της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας, όταν οι ξένες γλώσσες αποτελούν τυπικό και ουσιαστικό προσόν, αφαιρείται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής εκμάθησης της 2ης ξένης γλώσσας -το οποίο υποτίθεται ότι προσφέρεται στο δημόσιο σχολείο- και η γλωσσομάθεια παραμένει στα χέρια των φροντιστηρίων  με υπέρογκα έξοδα για την λαϊκή οικογένεια.

Διεκδικούμε μαζί με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών:

  • Προσλήψεις για να λειτουργήσουν – αναπτυχθούν όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα.
  • Ολοκληρωμένη διδασκαλία 2 ξένων γλωσσών στο Δημόσιο Σχολείο με κρατική πιστοποίηση και σε μικρά τμήματα, σύγχρονα δωρεάν βιβλία και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να μην αποκλείεται κανένας μαθητής από την 2η ξένη γλώσσα που επέλεξε και επιθυμεί να διδαχτεί και να μην υποχρεώνεται να αλλάζει επιλογή.

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ κατέθεσε για το θέμα αυτό σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο. 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s