39 απειλούμενες απολύσεις εργαζομένων του δήμου και το θέατρο του παραλόγου.

39 εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΕΥΝΣ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον δήμο μας – μαζί με αυτούς και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων- αντιμετωπίζουν στο πολύ κοντινό μέλλον το φάσμα της απόλυσης χωρίς να έχουν απολύτως καμία ευθύνη.

Κατά τα λεγόμενα της σημερινής διοίκησης αρκετά χρόνια πριν παλαιότερες διοικήσεις ενδέχεται να έκαναν παρατυπίες στην μετατροπή των συμβάσεων εργασίας εν αγνοία πάντα των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι οι Νόμοι του Κράτους είναι ένας λαβύρινθος με αλληλοσυγκρουόμενες πολλές φορές ερμηνείες. Κάποιοι, λοιπόν, αποφάσισαν τώρα ότι οι Νόμοι -κατά την δική τους ερμηνεία- πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα. Και φυσικά ο λογαριασμός πηγαίνει στους εργαζόμενους, οι οποίοι και είναι αντιμέτωποι με την απόλυσή τους και καλούνται να την αποδεχτούν ως την μόνη δυνατότητα να περισώσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Παραλογισμός; Κι όμως αυτή είναι πρόταση των νομικών συμβούλων του δήμου: να προχωρήσει δηλαδή η δημοτική αρχή στην απόλυση των εργαζομένων και μετά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους. Με την στήριξη πάντα του δήμου ,ο οποίος πρώτα θα τους απολύσει και μετά θα τους στηρίξει νομικά για να επιστρέψουν στην δουλειά τους.

Καλούνται ,δηλαδή, 39 εργαζόμενοι-εργαζόμενες να συμφωνήσουν στην απόλυσή τους για…το καλό τους. Εργαζόμενοι που δουλεύουν χρόνια, κάποιοι -κάποιες από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης ,σηκώνουν σήμερα το αβάσταχτο ψυχικό και οικονομικό κόστος μιας απόλυσης και μιας δίκης αβέβαιης έκβασης πληρώνοντας έτσι τα λάθη μιάς παρελθούσας διοίκησης .Στο πλαίσιο αυτό καλούνται και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συναινέσουν. Αν αυτό δεν αποτελεί το σενάριο μιας «τραγικής» φαρσοκωμωδίας, σίγουρα αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ του εργασιακού μεσαίωνα στο οποίο πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι-ες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημοσίου γενικότερα. Συμβάσεις επί συμβάσεων,οχτάμηνα ,τρίμηνα και δίμηνα στο όνομα μνημονίων- νεοφιλελεύθερης « ευελιξίας» καθορίζουν ανθρώπινες ζωές στραγγαλίζοντάς τες στην μέγγενη νόμων και άρθρων με χαρακτηριστική ευκολία.

Είναι σαφές ότι η απόλυση των 39 εργαζομένων στο δήμο μας δεν αποτελεί εφεύρεση της παρούσας διοίκησης του δήμου Νεάπολης -Συκεών. Αποτελεί την σκληρή εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που έχει την πολιτική υπογραφή της κυβέρνησης .Αυτής της κυβέρνησης που προσλαμβάνει διμηνίτες εκπαιδευτικούς για την κάλυψη χιλιάδων κενών με ψίχουλα αντί μισθού, αυτής της κυβέρνησης που εξουθένωσε το μόνιμο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και άφησε για μήνες απλήρωτους τους ελάχιστους συμβασιούχους γιατρούς που προσέλαβε, αυτής που με ταχύτατους ρυθμούς υλοποιεί την διάλυση του δημοσίου σε κάθε επίπεδο.

Συνοψίζοντας

Για την Πόλη Αλλιώς καμία απόλυση δεν είναι αποδεκτή. Αλλωστε πάγια πολιτική μας θέση αποτελούν οι μόνιμες και επαρκείς προσλήψεις στην αποψιλωμένη πλέον από προσωπικό Τοπική Αυτοδιοίκηση ,θέση που πρέπει να αποτελεί και το διεκδικητικό πλαίσιο των δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ως Πόλη Αλλιώς

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους και δεν συναινούμε στον παραλογισμό της δημοτικής αρχής. Θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις που δεν βάζουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των 39 εργαζομένων και αυτές επιβάλλεται να βρεθούν.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s