Τι γίνεται με τα σχολικά γεύματα;;

Την Τρίτη 1 Μάρτη διακόπηκαν αιφνιδιαστικά- 2 μόλις μήνες μετά την έναρξή τους- και χωρίς καμία ενημέρωση τα σχολικά γεύματα και στον δήμο μας. Η αιτία γνωστή εδώ και 2 χρόνια που επαναλαμβάνεται το φαινόμενο: καθυστέρηση στις νέες συμβάσεις και δικαστικές προσφυγές των υποψήφιων αναδόχων ιδιωτικών εταιριών . Για τον ίδιο λόγο τα σχολικά γεύματα-που φέτος αφορούν 1513 δημοτικά σχολεία πανελλαδικά- ξεκίνησαν με δραματική καθυστέρηση στις 23 Δεκεμβρίου 2021,δηλαδή μια μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Είναι σαφές ότι και η ευθύνη της φετινής καθυστερημένης έναρξης και ξαφνικής διακοπής του προγράμματος βαραίνει αποκλειστικά το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Κοινωνικής Εργασίας. Όπως είχαμε γράψει και 2 χρόνια νωρίτερα: » Είναι το ίδιο Υπουργείο που δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στην διάρκεια της πανδημίας (15αρια τμήματα, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, τεστ και εμβόλια στους εκπαιδευτικούς –μαθητές κλπ.) παρά τις τεράστιες πιέσεις που άσκησε η εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι το ίδιο υπουργείο που βιάστηκε να προωθήσει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που κόβουν μαθητές από την είσοδο στα ΑΕΙ , κατηγοριοποιούν τα σχολεία μέσω της κακόφημης αξιολόγησης και στέλνουν τα ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια «..

Προσθέτουμε σήμερα ότι – στις υπάρχουσες συνθήκες της ακραίας φτώχειας- τα σχολικά γεύματα αποτελούν αναγκαιότητα και στήριγμα επιβίωσης για τα νοικοκυριά που κυριολεκτικά παλεύουν να ανταποκριθούν στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις των βασικών αγαθών, στα εξωφρενικά ποσά για ρεύμα και θέρμανση, στα υπέρογκα ενοίκια.

Γι αυτό και ως Πόλη Αλλιώς απαιτούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα των παιδιών . Εξακολουθούμε όμως-παράλληλα και κυρίως- να υποστηρίζουμε ότι το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων :

· πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού και σε όλες τις βαθμίδες ,

· να παρέχει ποιοτικά και υγιεινά γεύματα , σε οικολογικές συσκευασίες

· να ελέγχεται από δημόσιο φορέα και να περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό (τραπεζοκόμοι κλπ.)χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών .

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s