ΠΑΡΚΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ (ΝΕΑΠΟΛΗ) Μεγάλα λόγια κι υπερβολές…που κοστίζουν 1,7 εκ ευρώ!

1,7 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η ανάπλαση του Πάρκου Ρουμανικών , ένα «έργο απαραίτητο και αναγκαίο», όπως αρέσκεται να το χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή, σε κείμενο που δημοσιοποίησε προσπαθώντας να απεκδυθεί των ευθυνών της για την έκβασή του. Ας πάρουμε τα πράγματα ,όμως, από την αρχή για να δούμε την «αναγκαιότητα» αυτή.

το πάρκο πριν την … «ανάπλαση»

Σεπτέμβρη του 2019 ξεκίνησαν οι εργασίες με το ολικό ξεθεμελίωμα του πάρκου και με στόχο μια δήθεν «ολοκληρωμένη ανάπλαση περιβαλλοντικού χαρακτήρα» μέσω ΕΣΠΑ και με κόστος 1,7 εκ. ευρώ. Σήμερα-2,5 χρόνια μετά- με τον χώρο να εξακολουθεί να παραμένει ένα «εργοτάξιο τσιμέντου», η διοίκηση του δήμου ρίχνει τα βάρη στην ΔΕΗ( εξαιτίας της ύπαρξης ενός αγωγού ρεύματος που διατρέχει το πάρκο),στο Δασαρχείο,στην Εφορία Αρχαιοτήτων , στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων αλλά και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) και οι κάτοικοι της περιοχής ζουν στο έλεος μια μουντής και γκρίζας πόλης με την ηχορύπανση και τους καλοκαιρινούς καύσωνες να χτυπούν κόκκινο.

Όμως, το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται αλλού και συγκεκριμένα στις επιλογές της διοίκησης σε ό,τι αφορά τα έργα αυτά. Η Νεάπολη διαθέτει δύο πνεύμονες πρασίνου: το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη και το πάρκο Ρουμανικών. Με ποιά λογική και στο όνομα ποιάς υποβάθμισης προχώρησε στο «ξήλωμα» του ενός από αυτούς, ενός πάρκου λειτουργικού σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες λαϊκές συνοικίες ,σε μια περιοχή που οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι (πάρκα, πλατείες) είναι ελάχιστοι?

Γιατί δεν εξετάστηκε η δυνατότητα μικρότερων και φθηνότερων παρεμβάσεων ώστε να μην στερηθούν οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο)μια μικρή όαση μέσα στην δίνη της φτώχειας των ΙΧ και του μπετόν, έναν χώρο στον οποίον μπορούν να βρεθούν, να ξαποστάσουν, να κουβεντιάσουν ,να αισθανθούν μέλη μια ενεργούς κοινότητας? Η απάντηση είναι μία και γνωστή. Γιατί η ιεράρχηση και προτεραιοποίηση των έργων γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα διαθέσιμα προγράμματα ΕΣΠΑ και όχι με γνώμονα τις ανάγκες της πόλης και των συμπολιτών-ισσών μας.

πάρκο των ήχων (του μπετόν;) στις Συκιές

Το ίδιο συνέβη άλλωστε και στο Πάρκο Δροσιάς(νυν «Ήχων» )στις Συκιές ,εκεί όπου ένα πανέμορφο καταπράσινο πάρκο εκθεμελιώθηκε για να φτιαχτεί στην θέση του ένα άλλο, συνολικού κόστους 1,3 εκ ευρώ, την ώρα που μικρά πάρκα στις Συκιές αλλά και η Δενδροφυτεία παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ το έχουμε ξαναπεί μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Με 1,7 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να δρομολογηθεί η ανάπλαση στα ελάχιστα πάρκα και πλατείες της Νεάπολης που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης(π.χ Πλατεία Γάτσου , πλατεία Βαλσαμή) .

Με 1,7 εκ. ευρώ θα μπορούσαν οι δημόσιοι χώροι της Νεάπολης να «στεγάσουν» ενεργές κοινότητες πολιτών, αλλά και να αποτελέσουν χώρους αναψυχής για τα λαϊκά στρώματα που σήμερα έρχονται αντιμέτωπα με το τεράστιο κύμα ακρίβειας σε όλα τα αγαθά. Μια τέτοια πολιτική δεν αποτελεί, άλλωστε, και τον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής?

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s