
Η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί (14.2.2022) σε εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών στη δυτική Θεσσαλονίκη, αφορά καύση στερεών απορριμμάτων (ιδίως πλαστικών, καλωδίων κ.λ.π.) σε ανοικτό αέρα, που είναι η χειρότερη περίπτωση καύσης αποβλήτων, λόγω της εξαιρετικά υψηλής ποσότητας τοξικών ρύπων που εκπέμπονται στον αέρα και, ως εκ τούτου, διασκορπίζονται στο έδαφος και το νερό.
Στους ατμοσφαιρικούς ρύπους που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια τέτοιας πυρκαγιάς περιλαμβάνονται διάφορες ανόργανες ενώσεις, σωματίδια, βαρέα μέταλλα και ιδίως οργανικές ενώσεις, όπως διοξίνες και φουράνια, που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Είναι τοξικές ενώσεις και μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις και τερατογενέσεις. Είναι πολύ σταθερές στο περιβάλλον και έχει βρεθεί ότι σε περιοχές, όπου εκπέμπονται, διασκορπίζονται στο έδαφος, το νερό και τους βιοτόπους των πληγέντων περιοχών. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται για τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι είναι καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ενώσεις.
Ανάλογη πυρκαγιά συνέβη τον Μάη του 2019 στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Σίνδο. Γενικά οι πυρκαγιές είναι πολύ συχνές (και ύποπτες…) στα ιδιωτικά ΚΔΑΥ της χώρας , οι οποίες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνες χημικές ουσίες και αποστερούν από την πόλη ακόμα και τη λιγοστή ανακύκλωση που γίνεται.

Είναι σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει αποτύχει οικτρά. Μία τόσο σοβαρή δημόσια υπόθεση, μπορεί να βασιστεί μόνο σε ένα συνολικό σχεδιασμό και μια δημόσια λειτουργία, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, και όχι το κέρδος της κάθε εταιρείας και κερδοσκόπου εργολάβου.
Χωρίς την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης αποκλειστικά δημόσιας και κοινωνικά ελεγχόμενης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, με πρώτη προτεραιότητα στη ριζική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή και κομποστοποίηση του οργανικού τους κλάσματος, έτσι ώστε να απομείνει ένα μικρό κλάσμα αποβλήτων για τον χώρο υγειονομικής ταφής, τέτοια ατυχήματα ρύπανσης θα είναι αναπόφευκτα και θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Ως Πόλη Αλλιώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα εξασφαλίζει τόσο την έγκαιρη, φτηνή και ασφαλή συγκομιδή, όσο και την απόθεση των υπολειμμάτων με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
- Ενάντια στις μεγάλες μπίζνες για τα σκουπίδια και τα σχέδια για την καρκινογόνα καύση .
- Ενάντια στην δημοτική αρχή που είναι φανατικός υπέρμαχος της.