Η «Πόλη αλλιώς» για τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Γείτονες, γειτόνισσες

Στην 23η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πόλης αλλιώς» καταψηφίσαμε τις προτάσεις της διοίκησης για συγχώνευση σχολικών μονάδων .Επίσης καταψηφίσαμε την πρόθεση της δημοτικής αρχής για μετατροπή κάποιων από αυτά σε «πειραματικά» σχολεία.

Συγκεκριμένα, εν μέσω πανδημίας, ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για :

  • Μετατροπή των ήδη συγχωνευμένων από την σχολική χρονιά 2020-2021 του 8ου και 15ου τριθέσιου νηπιαγωγείου σε 4/θέσιο Πειραματικό.
  • Συγχώνευση του 1ου μονοθέσιου Νηπιαγωγείου Νεάπολης με το 14ο 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, σε 1ο 3/θέσιο Νηπιαγωγείο Νεάπολης.
  • Συγχώνευση του 2ου διθέσιου Νηπιαγωγείου Νεάπολης με το 12ο μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, σε 3/θέσιο 2ο νηπιαγωγείο Νεάπολης.
  • Συγχώνευση του 3ου 1/θέσιου Νηπιαγωγείου και του 7ου 2/θέσιου Νηπιαγωγείου, σε 7ο 4/θέσιο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Νεάπολης.
  • Συγχώνευση του 3ου 2/θέσιου Νηπιαγωγείου Συκεών και του 6ου 1/θέσιου Νηπιαγωγείου Συκεών σε 3ο 4/θέσιο Νηπιαγωγείο Συκεών.
  • Συγχώνευση του 8ου 12/θέσιου δημοτικού Νεάπολης και του 12ου 6/θέσιου δημοτικού Νεάπολης σε 8ο 12/θέσιο Πειραματικό Νεάπολης.

Στην πιθανή ερώτηση, γιατί διαφωνούμε αφού θα υπάρχει  συνολικά ο ίδιος αριθμός τμημάτων και θα έχουμε και κάποια Πειραματικά σχολεία; Απαντάμε:

Πάγια διεκδίκηση των εκπαιδευτικών και των γονέων ήταν και είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών στα 15 παιδιά ανά τμήμα στο νηπιαγωγείο και στα 20 ανά τμήμα στο δημοτικό. Μετά την έναρξη της πανδημίας προέκυψε η ανάγκη για 15 παιδιά σε όλα τα τμήματα. Η πρώτη ενέργεια της υπουργού κ. Κεραμέως και της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να αυξήσει τον αριθμό σε 25 παιδιά ανά τμήμα! Και μάλιστα σε καιρό πανδημίας!!! Η αύξηση αυτή βρήκε σύμφωνη τη δημοτική αρχή η οποία σε καμιά στιγμή δε διαμαρτυρήθηκε για την μορφωτική υποβάθμιση που συνεπάγεται αυτή η αύξηση του αριθμού των παιδιών. Εξυπηρετήθηκε μάλιστα, γιατί με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι χώροι εκπαίδευσης και οι υποχρεώσεις κυβέρνησης και δημοτικής αρχής που λειτουργούν νηπιαγωγεία σε ακατάλληλους και ορισμένες φορές πανάκριβα νοικιασμένους χώρους, είτε σε χώρους με ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, είτε σε χώρους σχολείων, που όμως δεν πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών μας είτε σε διδακτήρια που ΘΑ ετοιμαστούν.

Επίσης, στη συγχώνευση είναι καθεστώς, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και η συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών (και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη εκπαιδευτικής υποστήριξης). Για παράδειγμα: 2 διθέσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν με αριθμό μαθητών 36 παιδιά το καθένα και σύνολο 72. Έχουν δηλαδή από δύο τμήματα με 18 μαθητές το καθένα. Με τη συγχώνευση και τον αριθμό 25 δεν θα λειτουργήσει το 4ο τμήμα(!) Από τους 72 μαθητές των συγχωνευμένων Νηπιαγωγείων, θα δημιουργηθούν 3 τμήματα των 24 νηπίων.  Αυτό ορίζει ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ και προωθεί η δημοτική αρχή, που μόνο της μέλημά τους είναι να μειώσουντον αριθμό και το κόστος λειτουργίας των δημόσιων σχολείων.

Ο δήμος μας δεν έχει κανένα λόγο να συντρέχει την κυβέρνηση στην προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και μάλιστα σε καιρό πανδημίας μετατρέποντας τα  σε υγειονομική βόμβα σε βάρος της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών μας και της κοινωνίας μας.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα«Πειραματικά» σχολεία!

Ως «Πόλη αλλιώς» δεν είμαστε αντίθετοι με τον θεσμό των Πειραματικών σχολείων όταν αυτά συνδέονται με Παιδαγωγικά τμήματα των Πανεπιστημίων τα οποία: α) σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων σχεδιάζουν και υλοποιούν σύγχρονες πειραματικές μεθόδους διδασκαλίας, οι οποίες πρέπει πράγματι να δοκιμάζονται σε κάποια σχολεία, πριν κριθούν πετυχημένες και γενικευθούν, β) δεν αλλάζει η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού των σχολείων και τα παιδιά εξακολουθούν να φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους και γ) οι εκπαιδευτικοί των σχολείων διατηρούν τη θέση εργασίας τους. Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν ισχύουν με τη μετατροπή τους στα λεγόμενα «Πειραματικά». Τα σχέδια και τα προγράμματα,σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης, ετοιμάζονται και επιβάλλονται χωρίς την εμπλοκή των εκπαιδευτικών των σχολείων και μόνη υποχρέωσή τους είναι η εφαρμογή και στη συνέχεια η αξιολόγησή τους αν «καταφέρουν» να τα υλοποιήσουν. Τα παιδιά που δεν θα είναι «τυχερά» ή «προικισμένα» απομακρύνονται από το σχολείο της γειτονιάς τους σε άλλα σχολεία και με κλήρωση επιλέγονται άλλα παιδιά από οποιοδήποτε περιοχή και οι εκπαιδευτικοί χάνουν τη θέση τους και αντικαθίστανται με άλλους που ορίζει με δικά της κριτήρια η υπηρεσία τους.

Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συγχώνευση και μετατροπή σε «πειραματικό».

Απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης και τη συναίνεση της δημοτικής αρχής δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε :

  • Να μη συγχωνευτούν σχολεία του δήμου μας, να μην επιτρέψουμε να συρρικνωθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.
  • Να μη μετατραπεί κανένα σχολείο σε «πειραματικό», σε σχολείο της ελίτ. Είμαστε ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων μας
  • Να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα στα 15
  • Να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση όλων των σχολείων
  •  Δίχρονη, δημόσια, υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε σύγχρονα, δημόσια, ιδιόκτητα νηπιαγωγεία για όλα τα νήπια.
  • Να διαμορφωθεί, να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα για τη σχολική στέγη και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες κτιριακές δομές.
  • Να γίνει μελέτη και οι δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.
  • Να στηριχθούν ηθικά οι εκπαιδευτικοί και να ενισχυθούν με όλα τα απαραίτητα υλικά τα σχολεία μας.
  • Να σταματήσει η διοίκηση του δήμου μας να είναι αρωγός της κυβέρνησης στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s