Θλιβερή και ανιστόρητη η απάντηση της κας Μενδώνη στο αίτημα για την κατάργηση του εισιτηρίου στο Γεντί Κουλέ…

 Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ανέδειξε πρόσφατα το αίτημα για την κατάργηση εισιτηρίου στον τόπο μαρτυρίου του Γεντί Κουλέ. Οργάνωσε μάλιστα και παρέμβαση έξω από τις φυλακές που είχε μεγάλη απήχηση.

Ανάλογες διαμαρτυρίες διετύπωσαν και άλλοι φορείς όπως  η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 καθώς και  η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Σχετικό ψήφισμα υιοθέτησε και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, με θλιβερή παραφωνία την άρνηση της παράταξης της Ν.Δ. , που αντιτάχθηκε στην φράση …. «δικτατορία του Μεταξά» !   

Στην κινητοποίηση της Πόλης Αλλιώς, για την κατάργηση του εισιτηρίου εισόδου στο Γεντί Κουλέ, έκανε αναφορά το ΜΕΡΑ 25, σε ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα, στο κοινοβούλιο.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και της κας  Μενδώνη, είναι αποκαλυπτική της ισοπεδωτικής αντίληψης που έχουν για τους Ιστορικούς χώρους μνήμης και αντίστασης του λαού: Θεωρούν ότι η «ανταποδοτικότητα και η αυτοχρηματοδότηση» είναι ο μόνος δρόμος για την ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων!!  «Είναι από τους χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ευρισκόμενο στο ψηλότερο σημείο της πόλης, λόγω της πανοραμικής θέας που προσφέρει, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή επισκέψιμα μνημεία.….»  τονίζει στην απάντηση της η κα Μενδώνη (!)

Η κα Μενδώνη, αφού επισημαίνει με νόημα, πως η απόφαση για το εισιτήριο ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιχειρεί με γενικόλογες ανοησίες, ν’ αναδείξει το «τουριστικό πρότζεκτ» που έχουν στο μυαλό τους, όχι μόνον για το Γεντί Κουλέ, αλλά και για το λοιπό κάστρο της περίκλειστης πόλης.

Ως  Πόλη Αλλιώς, καταγγέλλουμε την συνέχιση της επιβολής εισιτηρίου στον μαρτυρικό χώρο του Επταπυργίου. Τονίζουμε πως οι φυλακές του Γεντί Κουλέ δεν είναι μουσειακός χώρος. Δεν είναι χώρος εκθεμάτων, για να δικαιολογεί την ύπαρξη εισιτηρίου. Ο χώρος αυτός κουβαλά τις πιο δραματικές μνήμες της πόλης, από την Οθωμανική κατοχή μέχρι και πρόσφατα. Κουβαλά την αδικία, την απόγνωση, το αίμα των ανθρώπων που «φιλοξενήθηκαν» σ’ αυτό το μεσαιωνικό κάτεργο. Σε κάθε του κελί, σε κάθε μπουντρούμι με διάσταση τάφου, σε κάθε σίδερο στα ντουβάρια του. Εκατοντάδες «ποινικοί» και πολιτικοί κρατούμενοι, εκτελέστηκαν στους περιβάλλοντες χώρους του. Γι αυτούς τους λόγους έχει αξία η Ιστορική και όχι τουριστική του ανάδειξη. Προφανώς αυτό είναι που φοβούνται. Την Ιστορία ! Γι αυτό και η περίοδος που  το Γεντί Κουλέ λειτουργούσε σαν φυλακή αγωνιστών  της αντίστασης, του μετεμφυλιακού κράτους και της Χούντας αναφέρεται στην απάντηση της απλά ως… «νεότεροι χρόνοι» (!!!)

Ως Πόλη Αλλιώς, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε

  • την κατάργηση εισιτηρίου εισόδου και την δωρεάν πρόσβαση στις εκδηλώσεις που γίνονται στους όμορους χώρους
  • την γενναία χρηματοδότηση για τη συντήρηση τόσο του Επταπυργίου, όσο και του λοιπού Βυζαντινού τείχους.
  • την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους των φυλακών (προαύλιο χώρος, κελιά, μπουντρούμια)
  •  τον εντοπισμό, την σήμανση (εντοιχισμένη πλακέτα, μνημείο) και προβολή του ακριβούς χώρου των εκτελέσεων, που γίνονταν εκτός του τείχους.
  •  Το άνοιγμα των αρχείων και των φακέλων των κρατουμένων, που τώρα σαπίζουν σε κάποιο υπόγειο.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s