Ενημέρωση για την τελευταία (21η) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ενημέρωση από την 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης –Συκεών.

Με την έναρξη της συνεδρίασης κατατέθηκε αιφνιδιαστική πρόταση της παράταξης «Άλμα στο μέλλον», για κοινή δράση των παρατάξεων υπέρ του εμβολιασμού, πρόταση που περιελάμβανε κοινή περιοδεία, ψήφισμα και διοργάνωση τηλε-εκδηλώσεων. Ως Πόλη Αλλιώς τονίσαμε ότι τέτοιου είδους προτάσεις για καμπάνιες δεν μπορούν να έρχονται ξαφνικά στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς τον απαραίτητο χρόνο να τις μελετήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, να συζητήσουν  και να τις εμπλουτίσουν με δικές τους προτάσεις.

Καταθέσαμε την διαφωνία μας λέγοντας ότι στην «Πόλη αλλιώς» λειτουργούμε συλλογικά και δεν θέλουμε να αποφασίζουν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική συζήτηση.

Για την ουσία δε των προτάσεων τονίσαμε ότι συμφωνούμε με την ανάγκη του εμβολιασμού αλλά με την παράλληλη λήψη και άλλων αναγκαίων μέτρων, όπως είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας , μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών κ.λπ.

Γι’ αυτό και δηλώσαμε την αντίθεσή μας με μια καμπάνια που κάνει επίκληση μόνο στην ατομική ευθύνη, κάτι που συμπίπτει, άλλωστε ,με το κυβερνητικό αφήγημα.

Καταθέσαμε ερωτήσεις

  • για την «ανάπλαση στο πάρκο Δροσιάς» ( μετονομάζεται σε Πάρκο των Ήχων) στις Συκιές. Για ακόμη μια φορά τονίσαμε ότι το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, αποτελεί έργο βιτρίνας-κατασπατάλησης, αφού ελάχιστες παρεμβάσεις χρειαζόταν (παγκάκια, τραπέζια, παιδική χαρά και ράμπες για ΑΜΕΑ) για την βελτίωσή του. Με το ποσό αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει η ανάπλαση σε δεκάδες μικρά πάρκα ανά τον δήμο, πάρκα που παρουσιάζουν εικόνα ερημιάς και  εγκατάλειψης.
  • για την κάκιστη έως και επικίνδυνη κατάσταση των πεζοδρομίων (δείτε και σχετικό άρθρο στο blog μας).
  • για την ανάγκη να ξεκινήσουν τα δια ζώσης δημοτικά συμβούλια.
  • για την αναγκαιότητα δημιουργίας συμβουλευτικού κέντρου και ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στον δήμο μας.
  • για τις κατεστραμμένες ή κρυμμένες πινακίδες οδικής σήμανσης στους δρόμους του δήμου, οι οποίες αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

Καταψηφίσαμε

  • το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Τονίσαμε για ακόμη μια φορά ότι κινείται στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης των δήμων (η οποία δεν αμφισβητείται έμπρακτα από την δημοτική αρχή) και στην ουσία εκτελείται μέσω έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν δημότες-ισσες. Επιπλέον δεν αποτυπώνεται σε αυτό κανενός είδους σχεδιασμός, προγραμματισμός, εντοπισμός κρίσιμων προβλημάτων και ιεράρχηση των έργων. Πρόκειται μόνο για μια απλή καταγραφή έργων, αφού δεν φαίνεται η εξελικτική τους πορεία (αρχή, τέλος), και μάλιστα εικονική, γιατί συμπεριλαμβάνει έργα που κατ’ επανάληψη περιέχονταν στα προγράμματα παλαιότερων ετών και  υλοποιούνταν σε πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 10%). Τέλος, δεν λαμβάνει υπόψη του τα αποτελέσματα της λεγόμενης διαβούλευσης, αφού οι όποιες προτάσεις έχουν διατυπωθεί, δεν αποτυπώνονται διακριτά πουθενά στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Είναι σαφές για μας ότι η πραγματική διαβούλευση αποτελεί μια δυναμική διαδικασία που πρέπει να γίνεται καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς ανά τοπικές ενότητες και γειτονιές, γεγονός φυσικά που δεν είναι στις προθέσεις της διοίκησης .Γι αυτό και θα ήταν κατά τη γνώμη μας πιο ακριβής η δημοτική αρχή αν όλη αυτή την πολυέξοδη, πολυδιαφημισμένη ιστορία της «διαβούλευσης», την αποκαλούσε «παρουσίαση », αφού αυτό είναι στην πραγματικότητα.

  • την μη μείωση των δημοτικών τελών, του δημοτικού φόρου, των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου και των τελών διαφήμισης. Ως Πόλη Αλλιώς σταθερά τασσόμαστε υπέρ της ενιαίας φορολόγησης των πολιτών. Θεωρούμε, όμως επιπλέον, αδιανόητο σε περίοδο πανδημίας, παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των βασικών αγαθών να μην προχωρά η δημοτική αρχή σε μειώσεις-απαλλαγές. Και για αυτό υποστηρίξαμε ξανά τις βασικές μας θέσεις με συγκεκριμένες προτάσεις για μειώσεις-απαλλαγές σε τέλη και φόρους.
  • την παραχώρηση για 10 χρόνια στην ΚΕΥΝΣ όλων σχεδόν των γυμναστηρίων, θεάτρων, βιβλιοθηκών, γηπέδων κ.λπ. του δήμου, αφού είμαστε  ενάντια στην ύπαρξη  Δημοτικών Επιχειρήσεων που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  και δεν  ελέγχονται  από το δημοτικό συμβούλιο  αλλά από το εκάστοτε  Διοικητικό Συμβούλιο ορισμένο από τον δήμαρχο..

Υπερψηφίσαμε

  • ψήφισμα που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ( παρ’ ότι ήρθε κι αυτό αιφνιδιαστικά) κατά της επιβολής εισιτηρίου στο ιστορικό μνημείο του Επταπυργίου. Άλλωστε η «Πόλη αλλιώς», ήδη προετοίμαζε παρέμβαση – διαμαρτυρία στην είσοδο του Επταπυργίου, την οποία και πραγματοποίησε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου.

Εδώ, οφείλουμε να καταγγείλουμε και την δημοτική παράταξη της δεξιάς, που μέσω του επικεφαλής της, κ. Ζάχαρη, δήλωσε ότι δεν συνυπογράφει το ψήφισμα, στο οποίο συμφώνησαν όλες οι άλλες παρατάξεις, αν δεν αφαιρεθεί η πρόταση …«δικτατορία του Μεταξά». Άγνοια της Ιστορίας ή κλείσιμο ματιού σε ακροδεξιούς ψηφοφόρους;

  • την συγκρότηση επιτροπής παραλαβής απορριμματοφόρων, την δωρεά οθονών Η/Υ στα σχολεία και την αντικατάσταση ενός υπολογιστή από άλλο, πιο σύγχρονο μηχάνημα.

Ψηφίσαμε λευκό σε διαδικαστικά θέματα, π.χ. αναμορφώσεις προϋπολογισμού, φορολογικούς συμβιβασμούς με δημότες κ.λπ.

οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ

Αδαμαντία Κεραμειδά

Κώστας Χαραλαμπίδης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s