Προβολή του ιστορικού -πολιτικού ντοκιμαντέρ: «Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου» στο στέκι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ προβάλλει το Σάββατο 20 Νοέμβρη στις 7.30μμ στο στέκι της στις Συκιές (Ν. Παρασκευά 14) το ιστορικό-πολιτικό ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου». Θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη Τάσου Κατσαρού.

Για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ χρειάστηκαν 2,5 χρόνια σκληρής δουλειάς που βασίστηκαν στο βιβλίο του Τ. Κατσαρού «Οι Αντάρτες δεν προσκυνούν, μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη 1941-44», καρπός κι αυτό μιας εντατικής έρευνας 4 ετών.

Μέσα στα 95 λεπτά του ντοκιμαντέρ αναλύονται συνοπτικά οι καπιταλιστικές κρίσεις, όπως αυτή του 1929 που δημιούργησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρονται ακόμη η κατάσταση στην Ευρώπη, την Ελλάδα, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η γερμανική εισβολή, η πείνα, οι θάνατοι, τα συσσίτια, τα μεγάλα συλλαλητήρια, το εβραϊκό ζήτημα, τα Τάγματα Ασφαλείας( Τ.Α.) και τα μπλόκα, η ένοπλη αντίσταση των ανταρτών στην πόλη μέσα από τη δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ.

Υπάρχουν ακόμα μαρτυρίες από γυναίκες που συμμετείχαν στην Αντίσταση, σκηνές από ανθρώπους που μαρτύρησαν στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Τέλος υπάρχουν μαρτυρίες και εικόνες από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τη μάχη του Κιλκίς, τη μεγαλύτερη εμφύλια σύγκρουση που έγινε στην Ελλάδα ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα Τ.Α. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από συνεντεύξεις 11 ανθρώπων. Δέκα που σχετίζονται με την αντίσταση και ενός με το αντίπαλο στρατόπεδο.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο το ντοκιμαντέρ, με μια γρήγορη εναλλαγή εικόνων ταξιδεύει σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο από το χθες έως το σήμερα.

Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου | Ντοκιμαντέρ | Ελλάδα | Διάρκεια 95’

Σκηνοθεσία – Έρευνα: Τάσος Κατσαρός

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Τσιτσίμης

Μοντάζ – Ήχος – Παραγωγή: Μανώλης Λαγουδάκης

LinksTrailer: https://youtu.be/zgZpH7QqsLQ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s