Να καταργηθεί το εισιτήριο στον τόπο μαρτυρίας των φυλακών του Επταπυργίου

Η Πόλη Αλλιώς καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να επιβάλει εισιτήριο εισόδου (6 ευρώ για τους θερινούς μήνες και 3 ευρώ για τους χειμερινούς) στο μνημείο της Ιστορίας, στις φυλακές Επταπυργίου.

Το Γεντί Κουλέ δεν είναι θέατρο για να λειτουργεί με όρους ανταποδοτικότητας. Είναι κομμάτι της Ιστορίας αυτής της πόλης, μιας και χρησιμοποιήθηκε για αιώνες ως φυλακή για ποινικούς και πολιτικούς κρατούμενους από το Οθωμανικό και Ελληνικό κράτος.

Ο χώρος αυτός είναι ποτισμένος με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων, αντιπάλων κάθε εποχής (Βενιζέλος, Μεταξάς, Ναζιστική κατοχή, μετεμφυλιακό κράτος, Καραμανλής, Χούντα) που γεύτηκαν τον «σωφρονισμό» στα ανήλια μπουντρούμια αυτού του κολαστήριου.  Ανάμεσά τους ο Μανόλης Αναγνωστάκης,  ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο  Νίκος Ζαχαριάδης και πολλοί  άλλοι.

Εκατοντάδες  αγωνιστές της Ειρήνης και της Δημοκρατίας εκτελέστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του,  όπως ο Νίκος Νικηφορίδης και  η Κούλα Ελευθεριάδου, με πιο φρικαλέα στιγμή την μαζική δολοφονία των πενήντα κομμουνιστών της Στενής Αυτοάμυνας.

Απαιτούμε

  • Την κατάργηση εισιτηρίου και την γενναία χρηματοδότηση τόσο του περίκλειστου χώρου του Επταπυργίου όσο και του λοιπού Βυζαντινού τείχους.
  • Την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του μνημείου (προαύλιο, γραφεία, κελιά αλλά και τις «τρύπες» της απομόνωσης).
  • Το άνοιγμα των αρχείων και των φακέλων που μεταφέρθηκαν και σαπίζουν στις φυλακές Διαβατών.

Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας σε παρέμβαση  διαμαρτυρίας, στην είσοδο του Γεντί Κουλέ, το Σάββατο 13 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s