Για τους παιδικούς σταθμούς , τα ΚΔΑΠ και τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού στον δήμο μας.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ επισκέφθηκε  την Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Νεάπολης –Συκεών ( ΚΕΥΝΣ) προκειμένου να ενημερωθεί  από τον πρόεδρό  της κ. Δ. Απατσίδη για την  λειτουργία των   Βρεφονηπιακών Σταθμών ,των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης(ΚΔΑΠ)  αλλά και για τα  προγράμματα μαζικού Αθλητισμού.  Συγκεκριμένα:

Α. Επιβεβαιώθηκε και φέτος  η μείωση των voucher, δηλαδή η συνεχώς μειούμενη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: δόθηκαν 4835  voucher το 2019, 2328 το 2020 και 1776 το 2021 με μειωμένη παράλληλα από πέρυσι χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ( μόνο το 35%  για ΚΔΑΠ και 65% για παιδικούς σταθμούς)  και αντίστοιχη αύξηση χρηματοδότησης των ιδιωτικών. Το αποτέλεσμα; Το 2020 απορρίφθηκαν 924 αιτήσεις  για ΚΔΑΠ στον δήμο μας ,μειώθηκε  τραγικά  ο αριθμός των παιδιών  ( στα 1382 το 2020, από 3315 το 2019) και  οι 220 ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στις δομές των ΚΔΑΠ του δήμου μας ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας  εξαιτίας της δραματικής μείωσης του ωραρίου τους(από 50% έως 70%). Χρειάστηκαν συνεχείς αγώνες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) πανελλαδικά για να πιεστεί η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε έκτακτη επιχορήγηση  για την διασφάλιση της μισθοδοσίας τους.

Και φέτος φαίνεται ότι η κατάσταση είναι στο ίδιο πλαίσιο ,αφού και πάλι 818 φάκελοι (με πλήρη δικαιολογητικά) στον δήμο μας απορρίπτονται εξαιτίας μειωμένης χρηματοδότησης  και αλλαγής στο σύστημα μοριοδότησης .Και πάλι ασκούνται πιέσεις για επιπλέον χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ της τάξεως των 30 εκ. ευρώ. Με δηλώσεις του ,όμως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,βέβαια, παρουσιάζουν και τα αριθμητικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την πολιτική ενίσχυσης των ιδιωτικών ΚΔΑΠ έναντι των δημοτικών: 400 δημοτικά ΚΔΑΠ έναντι 300 ιδιωτικών το 2015 και 410 δημοτικά ΚΔΑΠ έναντι 2.500 ιδιωτικών το 2021 !

Μια νέα εικόνα, όμως, φαίνεται να διαμορφώνεται πλέον και στους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου ,αφού εφαρμόζεται επιτέλους και παρά την αντίδραση της διοίκησης η δημόσια   δίχρονη δωρεάν προσχολική εκπαίδευση. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί φιλοξενούν πλέον μόνο  παιδιά από 0 έως  4 έτη. Η εξέλιξη αυτή δίνει κατά την γνώμη μας την δυνατότητα στην διοίκηση του Δήμου να κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, δηλαδή να προσαρμόσει  τους βρεφικούς σταθμούς  στις  σύγχρονες απαιτούμενες προδιαγραφές , ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί όλες τις εργαζόμενες μητέρες που έχουν παιδιά αυτής της ηλικίας χωρίς καμία οικονομικά επιβάρυνση (τροφεία). Το εύρωστο άλλωστε αποθεματικό του Δήμου δίνει την δυνατότητα αυτής της προσαρμογής .

Β. Η ίδια κεντρική πολιτική των περικοπών εφαρμόζεται φέτος και στα  Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού. Μετά από 31 χρόνια σταματά η χρηματοδότηση των δήμων και  καταργούνται  για φέτος- με το πρόσχημα του επανασχεδιασμού- από την Γ.Γ. Αθλητισμού  περίπου 5.000 τμήματα πανελλαδικά, αποκλείονται από την άθληση χιλιάδες πολίτες –εργαζόμενοι-ες,  άτομα τρίτης ηλικίας,   άτομα με χρόνιες παθήσεις,   παιδιά,  άτομα με ειδικές ανάγκες ) και οδηγούνται στην ανεργία περίπου 1.300 γυμναστές-γυμνάστριες. Σε ό,τι αφορά τον δήμο μας λειτουργούν  πλέον μόνο κάποια δωρεάν τμήματα στο στρ. Στρεμπενιώτη, (Νεάπολη), στα Πεύκα (Δελασάλ) και στις Συκιές, ενώ τα δημοτικά γυμναστήρια είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ και την ικανοποίηση όλων των οικογενειών που έχουν αποκλειστεί. Στην ίδια βάση πρέπει να ασκηθεί πίεση και  για την άμεση επανέναρξη του προγράμματος «Άθληση για Όλους» με εξ ολοκλήρου κρατική επιχορήγηση και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ   σταθερά υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα όλων των δομών κοινωνικής πολιτικής ( Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου ),την διεύρυνσή τους και την μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτές, ώστε  να διασφαλιστεί η χωρίς όρους και προϋποθέσεις υποστήριξη  όλων  των δημοτών-ισσών  και των οικογενειών που πλήττονται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και  από το «τσουνάμι»‘ εκρηκτικών αυξήσεων στα βασικά αγαθά(ρεύμα ,φυσικό αέριο, καύσιμα, τρόφιμα).

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ  σταθερά εναντιωνόμαστε στις πολιτικές  εκείνες που έχουν εγκαταλείψει την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στο έλεος των vouchers και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολιτών από κοινωνικές παροχές και την ομηρεία των συμβασιούχων εργαζομένων. Όσο η    κοινωνική  πολιτική σχεδιάζεται αποσπασματικά  στην κατεύθυνση  νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αντιστρατεύονται τον δημόσιο χαρακτήρα των  δομών   που την υλοποιούν, τόσο τα προβλήματα θα μένουν ανεπίλυτα και θα πολλαπλασιάζονται.

.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s