Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις,  μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά !

Τεράστιες ανατιμήσεις – φωτιά στις τιμές βασικών αγαθών έρχονται να απομυζήσουν πλήρως τα ήδη συρρικνωμένα από τα μνημόνια και την πανδημία εισοδήματα των εργαζομένων , των συνταξιούχων , των ανέργων και των μικροεπαγγελματιών ,οι οποίοι  αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου μας αλλά και όλης της χώρας.

 Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί !

 50% στο ρεύμα , 30% στα άλευρα, το ψωμί (πάει στα 1,20 έως 1,40 !!!),  73% στο φυσικό αέριο,  16% στα καύσιμα. Καταιγιστικές αυξήσεις στον  καφέ (πάει στα 5 ευρώ!), τα τρόφιμα , τα νοίκια,  τα φάρμακα, τα σχολικά είδη  κ.ο.κ

Ακόμα και το… κουλούρι εμφανίζεται πάνω από τα 50 λεπτά, στα 60 ή και 70. Πάνω, δηλαδή, και από την «αύξηση» – κοροϊδία στον κατώτατο μισθό της τάξης των 52 λεπτών τη μέρα, την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το …2022.΄

Οι αυξήσεις έρχονται να τινάξουν στον αέρα τον  όποιο ατομικό/οικογενειακό προϋπολογισμό μας και μας κάνουν να  αναρωτιόμαστε έντρομοι πως θα τα βγάλουμε πέρα.

  Οι επερχόμενες ανατιμήσεις δεν αποτελούν μια παρέκκλιση των δήθεν υγιών νόμων της αγοράς, αλλά συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του παράλογου και ληστρικού κυρίαρχου οικονομικού συστήματος:  πολιτική στήριξη των  επιχειρηματικών ομίλων με δισ. ευρώ,  «απελευθέρωση» της Ενέργειας και των επενδύσεων για την «πράσινη ανάπτυξη» , «ανταγωνιστικότητα» που τάχα θα «μείωνε τις τιμές» ,  «ελεύθερη αγορά»,  διεθνής εμπορικός πόλεμος,  ιδιωτικοποίηση των πάντων,  καταστροφή των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, μετακύλιση των επιπτώσεων της πανδημίας στα θύματα της ,δηλαδή  εργαζόμενους-ες και  φτωχούς,  χρηματοοικονομική αλητεία που έχει εισάγει στα χρηματιστήρια ακόμα και τους …ρύπους ! (από 23 έφτασε στα 63 ευρώ το …διοξείδιο του άνθρακα CO2 ). Μια καταστροφική πορεία που ακολουθούν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και ακόμα πιο έντονα η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση.

.

Και όμως ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι εν έτη 2021 υπάρχουν οι δυνατότητες για επαρκή, φθηνή και ποιοτική τροφή, φθηνό ρεύμα ,τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ. Αρκεί…να μην τα ρυθμίζει η αγορά!

 Δεν έχουμε άλλο δρόμο υπεράσπισης της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας από αυτόν του ανυποχώρητου αγώνα.  Δεν μπορεί να είναι το μέλλον  το δικό μας και των παιδιών μας   τα δεκάωρα μέχρι θανάτου, η ανεργία και η μαύρη εργασία, οι ψευτομισθοί που δεν φτάνουν ούτε για τους λογαριασμούς. Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας και τις κοινωνικές συλλογικότητες  στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές να διεκδικήσουμε  αγωνιστικά ( η εργατική διαδήλωση στην ΔΕΘ είναι μια καλή αρχή !) :

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς , τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας
  • Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης
  • Μείωση της κάθε είδους φοροληστείας των εργαζομένων, αύξηση της φορολόγησης των επιχειρηματικών ελίτ.
  • Αποκλειστικά δημόσιες οι υπηρεσίες ρεύματος και νερού, με πλήρη εργατικό-κοινωνικό έλεγχο
  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες( παιδεία –υγεία –πρόνοια- συγκοινωνίες-προστασία του φυσικού περιβάλλοντος) και όχι για τις τράπεζες, το χρέος,  τις επιδοτήσεις των «επενδυτών», τις δαπάνες για  την αστυνομία και τους εξοπλισμούς.

Υ.Γ. Να περιμένουμε άραγε μια  στοιχειώδη έστω αντίδραση σε αυτό το τσουνάμι αυξήσεων από τον «δήμο της κοινωνικής αλληλεγγύης»  ;

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s