Το άλσος της Δεντροφυτείας ανήκει στο λαό του δήμου, θέλει φροντίδα και προστασία, δεν είναι εμπόρευμα και επιχείρηση!

Ο Δήμος Νεάπολης Συκεών με ανακοίνωσή του,  σε συνεργασία με την αστυνομία απαγορεύει την είσοδο στα άλση του δήμου (Συκεών και Δελασάλ)  από τις 9 μέχρι τις 20 Αυγούστου. Η απαγόρευση αυτή, σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Είναι προς διερεύνηση αν η στέρηση μιας ανάσας δροσιάς και επαφής με τη φύση, για τους κατοίκους του πυκνοδομημένου δήμου μας, προστατεύει το δάσος.

Προκύπτει όμως και ένα δεύτερο, πολύ σημαντικό ζήτημα. Η απαγόρευση ισχύει για όλους; Όχι βέβαια. Οι πελάτες της επιχείρησης που λειτουργεί μέσα στο άλσος, και μόνον αυτοί,  έχουν δικαίωμα εισόδου και μάλιστα με τα αυτοκίνητά τους. Υπάλληλοι της επιχείρησης, εν είδει τραμπούκου, απαγορεύουν την είσοδο στο άλσος σε όσους δεν προτίθενται «να τα ακουμπήσουν» στο καφέ- μπαρ. 

Απαιτούμε εξηγήσεις από τον Δήμαρχο. Η επιχείρηση έχει νοικιάσει όλο το άλσος; Η επιχείρηση ανέλαβε την φύλαξη και πυροπροστασία; Υπάλληλοι της επιχείρησης, δικαιούνται σε ρόλο «πορτιέρη» του άλσους  με μαγκιά και τσαμπουκά να απειλούν κατοίκους περιπατητές; (πρόσφατα απείλησαν  το μέλος της Πόλης Αλλιώς και πρώην δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λαθήρα).  Να τους βάζουν όρους ότι θα μπουν στο άλσος μόνο αν καταναλώσουν; Με άλλοθι ότι έχουν κάνει έργα φωτισμού και καθαριότητας. (Αυτό αν είναι αληθές είναι αποκάλυψη!)  Επίσης οι θεατές του θερινού  δημοτικού κινηματογράφου στις παρυφές του άλσους, που έκλεισε κι αυτός ορισμένες μέρες, θεωρούνται εν δυνάμει εμπρηστές σε αντίθεση με τους θαμώνες του καφέ μπαρ?

Η «Πόλη αλλιώς» έχει καταγγείλει πολλές φορές την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών  του δήμου όπως και την ιδιωτικοποίηση του αναψυκτηρίου. Ιδιωτικοποίηση άλσους όμως, ομολογούμε ότι μας ξεπερνάει.

Το άλσος θα έπρεπε να είναι κλειστό για όλους ή ανοικτό για όλους.

Εμείς προτείνουμε να είναι ανοικτό, φωτισμένο σε όλη του την έκταση, καθαρό από ξερόκλαδα, σκουπίδια και πευκοβελόνες, ποτισμένο, φιλόξενο και λειτουργικό για τους επισκέπτες του, με παγκάκια και κιόσκια, με τις παιδικές χαρές σε λειτουργία, με κάδους παντού, φυλασσόμενο από υπαλλήλους του δήμου και εθελοντές, με μόνιμο πυροσβεστικό όχημα και να κλείνει ίσως για όλους τις νυχτερινές ώρες π.χ. μετά τις 1 π.μ. Το άλσος, ως δημόσιος χώρος, τόσο για την πυροπροστασία του, όσο και για κάθε χρήση του θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαβούλευσης, από το στάδιο του σχεδιασμού ακόμα, με εθελοντικές ομάδες και τους κατοίκους του Δήμου και όχι με τα ιδιωτικά συμφέροντα που μετατρέπουν τον δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό με «περιφράξεις». Κάτι τέτοιο όμως είναι εκτός της λογικής και των προθέσεων του δήμου.

Ο δήμαρχος έχει εγκαταλείψει χρόνια τώρα το άλσος χωρίς φροντίδα και φύλαξη στο όνομα μιας μελλοντικής (?) ανάπλασης που όλο ξεκινά και ποτέ δεν πραγματοποιείται. Άλλωστε και πριν το κλείσιμο του άλσους αν ήθελες  να καθίσεις κάπου στο δασάκι έπρεπε να πληρώσεις κάποια από τις εκατοντάδες καρέκλες του καφέ –μπαρ. Σε όλο το δάσος υπάρχουν 9 (εννέα) μόνο παγκάκια κι ο κόσμος κάθεται …κάτω ή φέρνει καρεκλάκια από το…σπίτι του!

Το άλσος ανήκει στο λαό του δήμου,  θέλει φροντίδα και προστασία, δεν είναι εμπόρευμα και επιχείρηση!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s