Όχι στο έγκλημα που μας καίει τη ζωή ! Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους !

Με θλίψη, οργή και αγανάκτηση παρακολουθούμε εδώ και 8 μέρες ένα έγκλημα να συντελείται : χιλιάδες στρέμματα δασικής γης γίνονται στάχτη στην Εύβοια, στην Ρόδο ,στην Αττική στην Μεσσηνία, κατοικίες και χωριά ολόκληρα παραδίνονται στις φλόγες, ζώα βρίσκουν φριχτό θάνατο, ανθρώπινες ζωές καταστρέφονται.

 Ο κρατικός μηχανισμός απροετοίμαστος και χιλιάδες άνθρωποι με την βοήθεια πυροσβεστών(όσων έχουν απομείνει) και εθελοντών-ντριών προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν. Και η κυβέρνηση περιφέροντας την ανικανότητά της προκλητικά και επικαλούμενη την κλιματική αλλαγή και τον ακραίο καύσωνα ακολουθεί την πολιτική των «τυφλών» εκκενώσεων ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, αφού είναι αυτή που δεν ανανέωσε τις συμβάσεις 5.000 δασοπυροσβεστών, είναι αυτή που έδωσε τα ψίχουλα του 1,7 εκ ευρώ για πυροπροστασία την ώρα που εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε Aegean, Μ.Μ.Ε αλλά και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς , κατασταλτικούς μηχανισμούς, προσλήψεις αστυνομικών και ειδικών φρουρών , είναι αυτή που έστειλε περιπολικά και αστυνομικούς στη θέση πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών. Είναι ακριβώς η ίδια αποτυχημένη πολιτική της αντιμετώπισης της πανδημίας με την «ατομική ευθύνη» και την άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Είναι σαφές ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ , είναι εξαιρετικά απειλητική και σχετίζεται απόλυτα με το κυρίαρχο  παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο, του καπιταλισμού.. Είναι αυτή που καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπων σε φτώχεια, επιδημίες και προσφυγιά. Είναι, όμως επίσης σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση (διαχρονικά και οι προηγούμενες ) υπηρετεί αυτό το μοντέλο ασκώντας εγκληματική αντιπεριβαλλοντική πολιτική :ας θυμηθούμε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη , την διευκόλυνση τεράστιων επενδύσεων εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και προς όφελος μεγαλοεπενδυτών ακόμη και σε περιοχές ΝΑΤURA , ας θυμηθούμε και τις μηδενικές επενδύσεις στην δασοπροστασία τόσο σε μέσα όσο και σε μόνιμο προσωπικό.

Δεν μπορεί ,λοιπόν, κατά την γνώμη μας να αποτελεί η κλιματική κρίση άλλοθι για την τραγωδία που τόσες μέρες εκτυλίσσεται μπροστά μας. Υπάρχει κυβερνητική ευθύνη για την βιβλική αυτή καταστροφή, ασκούνται εδώ και χρόνια εγκληματικές πολιτικές και δεν υπάρχει χώρος για μνημειώδεις ανοησίες του τύπου «τα δέντρα θα ξαναβγούν και τα σπίτια θα ξαναχτιστούν». Χρειάζεται πρωταρχικά αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης- με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε επίπεδο παραγωγής και οικονομίας- , σχεδιασμός και επαρκή κονδύλια για αποτελεσματική και προληπτική δασοπροστασία ,ενίσχυση σε κάθε επίπεδο (μέσα, προσωπικό) των δημόσιων υπηρεσιών(Δασική υπηρεσία, Πυροσβεστική) αλλά και κινηματικούς αγώνες.

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ επανειλημμένα ανέδειξε στο δημοτικό συμβούλιο την σημασία του φυσικού περιβάλλοντος και την σχέση του ανθρώπου με αυτό. Μίλησε για την άναρχη δόμηση και για έναν άλλο χωροταξικό σχεδιασμό , για λιγότερο τσιμέντο ,λιγότερα αυτοκίνητα, ενίσχυση των ΜΜΜ, περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους. Κατέθεσε επανειλημμένα προτάσεις για την προστασία του Σέιχ Σου , την αναμόρφωση της Δενδροφυτείας , του στρ. Στρεμπενιώτη και του πάρκου στα Ρουμανικά (Νεάπολη) με κοινό άξονα πάντα την αναβάθμιση του πρασίνου . Επανειλημμένα επίσης –και με αφορμή την αλληλομετάθεση ευθυνών για το Σέιχ Σου που κινδύνεψε πάλι να καεί- κατέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών τόσο σε μέσα όσο και σε επαρκές μόνιμο προσωπικό αλλά και τον σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων τους. Κατέδειξε όμως και την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου (και όχι αποσπασματικού χαρακτήρα ) σχεδίου παρεμβάσεων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα στοχεύει πραγματικά σε μια « βιώσιμη αστική ανάπτυξη» και δεν θα προσαρμόζεται –όπως κυρίως γίνεται τώρα-. σε διαθέσιμα κονδύλια ΕΣΠΑ χωρίς ιεράρχηση και αξιολόγηση. Βέβαια όλα αυτά-ας το ξαναπούμε- προϋποθέτουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό.

Γι αυτό και σήμερα οι άνθρωποι της ΠOΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να συμβάλλουμε σε κάθε δράση για την πρόληψη των πυρκαγιών στην περιοχή μας. Καλούμε ,λοιπόν, και τους συμπολίτες \συμπολίτισσες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις- όποτε χρειαστεί- να το δηλώσουν στο mail της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ (i.poli.alliws.dimotikikinisi@gmail.com)

Αισθανόμαστε ταυτόχρονα και την ανάγκη να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να υποστηρίξουμε άμεσα τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Έτσι ,λοιπόν, Δευτέρα έως Πέμπτη και ώρες 7-9μ.μ συγκεντρώνουμε στο στέκι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ( Ν. Παρασκευά 14,Συκιές) τα παρακάτω είδη :

  • Φρυγανιές, κρουασάν, μπισκότα διάφορα (μικρές συσκευασίες)
  • Ξηροί καρποί (μικρές συσκευασίες)-παστέλια
  • Κονσέρβες (με αυτόνομο άνοιγμα).
  • Υγειονομικό υλικό: Αντισηπτικά Χεριών, Μάσκες Προστασίας ΚΝ95

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6977181900, 6979850143 , 6944392753, 6977689500, 6955991233

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s