Γιατί όχι δωρεάν οι κινηματογράφοι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου?

Λειτουργούν και φέτος το καλοκαίρι -σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον- οι θερινοί κινηματογράφοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών , το Σινέ «Παράδεισος» στην Νεάπολη και το Σινέ «Άλσος» στην Δενδροφυτεία Συκεών. Η έναρξη έγινε στις 20 Ιουνίου με την δωρεάν προβολή 8 ταινιών στο πλαίσιο δύο ειδικών αφιερωμάτων στην Μελίνα Μερκούρη και στον αντιφασιστικό κινηματογράφο (μέχρι 8 Ιούλη) . Ο κύκλος των ειδικών αφιερωμάτων θα κλείσει τον Σεπτέμβρη (9-12/9 ) με την δωρεάν προβολή 4 ακόμη ταινιών . Θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε εκτενώς τις ταινίες των αφιερωμάτων, επιλέγουμε να σταθούμε, όμως, στο γεγονός ότι οι δωρεάν προβολές περιορίζονται μόνο σε αυτή την κινηματογραφική περίοδο .

Το υπόλοιπο διάστημα (9 Ιούλη-8 Σεπτέμβρη) οι δύο θερινοί κινηματογράφοι λειτουργούν με εισιτήριο: 5 ευρώ το κανονικό, 3 ευρώ για άνεργους , φοιτητές και άνω των 67 ετών. Είναι σαφές ότι για πολλούς και πολλές το αντίτιμο αυτό είναι απαγορευτικό, ιδιαίτερα όταν αφορά οικογένειες.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ επανειλημμένα έχουμε προτείνει δωρεάν προβολές στους θερινούς δημοτικούς κινηματογράφους του δήμου, σε πλατείες, πάρκα και σε αυλές σχολείων ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων στον πολιτισμό.

Άλλωστε γειτονικοί θερινοί κινηματογράφοι -όπως το Σινέ Τζένη Καρέζη στην Πολίχνη και ο δημοτικός κινηματογράφος Αμπελοκήπων- που προσφέρουν δωρεάν προβολές (ή με ελάχιστο αντίτιμο την συμβολική ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου τους) στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και προώθησης της Τέχνης μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την δημοτική αρχή, που φαίνεται να επιμένει σε μια γενικότερη «επιχειρηματική» αντιμετώπιση του πολιτισμού.

Το ίδιο ,άλλωστε, συνέβη και με τις τέσσερις μουσικές συναυλίες που διοργανώθηκαν για τον μήνα Ιούλιο. Εκτός από την δωρεάν συναυλία στις 25 Ιουνίου με έργα του Χ. Μπακαλάκου στην Μ. Λαζαριστών, οι άλλες τέσσερις είχαν ελάχιστο εισιτήριο 10 ευρώ ( τρεις από αυτές βέβαια αναβλήθηκαν). Ελεύθερη είσοδος σε καμία από αυτές.

Θα το ξαναπούμε.

Οι δωρεάν προβολές και οι δωρεάν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αποτελούν ένδειξη αλληλεγγύης και οικονομικής ανακούφισης σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και φανερώνουν την αντίληψη της δημοτικής αρχής για την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό.

Ένας σχεδιασμός –ιδιαίτερα το καλοκαίρι- για δωρεάν προβολές σε δημοτικούς κινηματογράφους – δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις πολιτισμού με ελεύθερη είσοδο και με την συμμετοχή καλλιτεχνών της πόλης μας διασφαλίζει την δυνατότητα καθολικής πρόσβασης στον πολιτισμό , δεν απαιτεί ιλιγγιώδη ποσά ,ενώ παράλληλα δίνει βήμα και φωνή στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη καραντίνα.

Επιμένουμε, λοιπόν, στην διεκδίκηση του πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού, ως σχέση κοινότητας , αλληλεπίδρασης και μοιράσματος. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να αρνούμαστε την δωρεάν είσοδο σε παραστάσεις, προβολές και εκδηλώσεις εν είδει προνομίου για τις /τους δημοτικούς συμβούλους της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ.

Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην διεκδίκηση της Τέχνης για όλες και όλους!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s