Λέμε όχι στο νομοσχέδιο που παραδίδει σε εταιρείες και σε «μεγάλα πορτοφόλια» τις λαϊκές αγορές !

 

Επόμενος σταθμός εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών για την κυβέρνηση, οι λαϊκές αγορές. Ένας από τους πιο ιστορικούς θεσμούς την κοινωνίας -καθώς υπάρχει ακόμα πριν από το 1821 , αλλά θεσμοθετήθηκε επίσημα το 1929) – επιδιώκεται να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ σε εταιρείες και στα μεγάλα πορτοφόλια.

Για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους κατοίκους των λαϊκών συνοικιών ,όπως του δήμου μας, « το παζάρι», η «λαϊκή» αποτελεί χώρο ανεύρεσης φρέσκων και προσιτών στην τιμή  προϊόντων αλλά και χώρο κοινωνικής επαφής και συνάντησης.

Μέχρι και σήμερα οι λαϊκές αγορές λειτουργούν, κυρίως, υπό την εποπτεία των Περιφερειών και  των Δήμων.  Πλέον η λειτουργία τους ιδιωτικοποιείται μέσω της ίδρυσης ενός φορέα ΣΔΙΤ, ο οποίος θα είναι ο μόνος με δικαίωμα επί των λαϊκών αγορών. Αυτός ο φορέας θα προκηρύσσει θέσεις πωλητή, θα αποφασίζει για την τιμή της κάθε θέσης, θα χορηγεί τις θέσεις και θα εισπράττει το οριζόμενο τέλος για την θέση.

Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει η άδεια ενός επαγγελματία ή παραγωγού πωλητή στην οποία αντιστοιχεί και μια θέση, πλέον αυτό καταργείται και αντικαθίσταται από το «δικαίωμα της θέσης», το οποίο μάλιστα και θα δημοπρατείται(με την εισαγωγή μοριοδότησης ακόμη και των πτυχίων …ΑΕΙ). Έτσι οι πωλητές- παραγωγοί ή επαγγελματίες- θα πλειοδοτούν για την θέση, αντί του ημερήσιου τέλους που πληρώνουν μέχρι σήμερα! Τις συνέπειες, όμως, αυτού  του ανταγωνισμού θα κληθούν  να πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού αργά ή γρήγορα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση  των τιμών των προϊόντων.

Δικαίωμα στην θέση επιδιώκεται να δοθεί και σε  Νομικά Πρόσωπα και εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία λαϊκή αγορά, και μάλιστα σε ποσοστό 5% επί των θέσεων. Ενώ δηλαδή δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές ήδη έχουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο της συμμετοχής και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία εμπορίας τροφίμων και ρούχων. Λαϊκές από τα …LIDL!

Προβλέπεται, ακόμη, η δυνατότητα ανάπτυξης λαϊκών αγορών και σε ιδιωτικούς χώρους (δηλαδή ιδιωτικές! λαϊκές αγορές) .Και για να γίνει ακόμα πιο  απροκάλυπτη η προσπάθεια εξαφάνισης του θεσμού των λαϊκών αγορών, ιδρύονται δήθεν «πρότυπες λαϊκές αγορές», οι οποίες θα είναι, όμως ,σε μόνιμες εγκαταστάσεις, με μόνιμες υποδομές, αλλά με ένα νεφελώδες τοπίο λειτουργίας, ακόμα και σε καθημερινή βάση. Και  σε ένα τέτοιο τερατούργημα δεν θα μπορούσε παρά προβλέπεται και ο αποκλεισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλα τα όργανα διοίκησης των λαϊκών αγορών!

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών που προκύπτουν και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ήδη από τον χειμώνα του 2020 προς αποφυγή συνωστισμού οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με το 50% των πάγκων κάθε εβδομάδα.  Μάλιστα σα να μην έφτανε που οι πωλητές εργάζονται τις μισές φορές του μήνα πλέον, αν σε κάποια λαϊκή παρατηρείται συνωστισμός, οι Αρχές την κλείνουν για μια εβδομάδα.  Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ από την αρχή της πανδημίας πρότεινε για την αποφυγή του συνωστισμού και της κυκλοφοριακής συμφόρησης να οργανωθούν περισσότερες λαϊκές στις γειτονιές και όχι να κλείνουν (βλ. Λαϊκή στη Δαβάκη στις Συκιές)

Και ενώ οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές δουλεύουν λιγότερο, ενώ η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει πέσει κατά πολύ από τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω των αλλεπάλληλων lockdown. Η στήριξη παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από την κυβέρνηση είναι μηδαμινή. Ειδικά οι παραγωγοί κηπευτικών αδυνατούν να διαθέσουν ολόκληρη την παραγωγή τους, ακόμα και σε χονδρεμπόρους, εξαιτίας της κατάστασης.

Και σε ένα τέτοιο καθεστώς, οι πωλητές των λαϊκών αγορών- αντί να βοηθηθούν- απειλούνται με πρόστιμα και καλούνται να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα. Και πλέον με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης απειλούνται να χάσουν οριστικά τη δουλειά τους. Κυρίως ,όμως ,αυτό το νομοσχέδιο έρχεται για να αλλάξει τον κοινωνικό χαρακτήρα και τον πυρήνα  των λαϊκών αγορών, δηλαδή την απευθείας διάθεση στον λαό  φρέσκων και φθηνών προϊόντων χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός.

ΩΣ ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

  • Λέμε όχι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
  • Λέμε όχι στη παράδοση των λαϊκών αγορών σε εταιρείες. Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές!
  • Να δοθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών αγορών, δηλαδή την  χωροθέτηση, την καθαριότητα, την φύλαξη,  τον έλεγχο της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων κλπ.
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s