Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ για τον προϋπολογισμό του δήμου : «Αναπτύσσει» μόνο την υπερφορολόγηση των πολιτών, τα κέρδη των ιδιωτών και τον αριθμό των συμβασιούχων στον δήμο . Αποτυπώνει την λογική της διαχειριστικής διοίκησης.

  Στην  22η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ καταψηφίσαμε  την πρόταση της Διοίκησης για τον Προϋπολογισμό του 2021,πρόταση που στην ουσία αποτυπώνει την πολιτική κατεύθυνση της δημοτικής  αρχής , τόσο  σε επίπεδο  Τεχνικού Προγράμματος  όσο και στο ζήτημα των δημοτικών τελών  και της  ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής.

Είναι απολύτως αναγκαίο  να ειπωθεί ότι η λογική της κατάρτισης  τόσο του φετινού προϋπολογισμού- όπως και  όσων καταρτίστηκαν εδώ και μια δεκαετία-  γίνεται στο προκαθορισμένο πλαίσιο της δραστικής και δραματικής μείωσης της κρατικής επιχορήγησης  ( της τάξεως του 60% και στον δήμο μας),του ασφυκτικού ελέγχου  από το  Οικονομικό Παρατηρητήριο , της πιστής εκτέλεσης υποχρεωτικά    ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών και  της παράλληλης έμμεσης (υπερ) φορολόγησης των δημοτών μέσω των ανταποδοτικών τελών και φόρων.

Με λίγα λόγια η Τ.Α του Καλλικράτη και του Κλεισθένη στερεί την δυνατότητα οποιασδήποτε αυτο-διοίκησης  ,άρα και την δυνατότητα άσκησης πολιτικής υπέρ των πολλών , αφού  αποτελεί  το « μακρύ χέρι» της κεντρικής  εξουσίας, δηλαδή ουσιαστικά ένα τοπικό κράτος. Μιας εξουσίας   με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, αυτή  της λιτότητας , του νεοφιλελευθερισμού και των συντηρητικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αν προσθέσει κανείς εδώ  την κατά 30% μείωση της κρατικής χρηματοδότησης  προς τους Δήμους που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 , μπορεί να έχει μια εικόνα της συνεχιζόμενης αντιδραστικής μετάλλαξης της Τ.Α   και των  περικοπών που θα ακολουθήσουν  σε καίριους τομείς των Δήμων, όπως αυτοί  της παιδείας και της υγείας.

Σε όλο αυτόν  τον «αυτοδιοικητικό ζόφο» που μας περιβάλλει  έχουμε επανειλημμένα τονίσει ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ότι η στάση της εκάστοτε δημοτικής αρχής πρέπει να είναι διεκδικητική. Να μην αποδέχεται  τετελεσμένα, να υψώνει φωνή ,να κινητοποιεί  τους πολίτες ,να είναι το  αγκάθι  στον κήπο   της δήθεν κανονικότητας . Δυστυχώς ,όμως, η διαχειριστική καραμέλα του τύπου « αυτή είναι η κατάσταση  και δεν  μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» αποτελεί την μόνιμη επωδό της διοίκησης του Δήμου μας και  αποτυπώνεται  καθαρά και  στον προτεινόμενο προϋπολογισμό.

 Συγκεκριμένα

Α.  Ήρθε στα χέρια μας  ο Προϋπολογισμός  χωρίς καμία γραπτή  εισήγηση από την πλευρά της Διοίκησης.  Εισήγηση που να αποτυπώνει  τον πλήρη σχεδιασμό  του, την ιεράρχηση και εξέλιξη των έργων και την γενικότερη πολιτική στα ανταποδοτικά τέλη, την κοινωνική πολιτική κλπ. Είναι σαφές ότι κανένας συνδημότης-συνδημότισσα δεν έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί γι αυτόν έστω και γραπτά, αφού οι τηλεσυνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου- παρά τις επίμονες πιέσεις της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ  για  live streaming ή δημοσιοποίησή τους με κάθε τρόπο- δεν είναι προσβάσιμες  στους πολίτες. Μόνο στις προσχηματικές  διαβουλεύσεις  η Διοίκηση με μαγικό τρόπο – και προκειμένου να ευλογήσει τα γένια της -προχώρησε στην ζωντανή  μετάδοσή τους και έδωσε την δυνατότητα συμμετοχής σe ελάχιστους  κατοίκους-δημότες-ισσες.

Β. Σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σαφές ότι  είναι υποδεέστερο του 2020 ( προϋπολογίζονται 11  εκατομμύρια έναντι 14 εκατομμυρίων το 2020) και αποτελεί   στην ουσία   μεταφορά έργων από την προηγούμενη  χρονιά, αφού  το 2020 υλοποιήθηκε μόνο το 16% των τεχνικών έργων που υπήρχαν στο Τ.Π του 2020. Εκτός ,όμως, από το χαμηλό ποσοστό  υλοποίησης των έργων τα τελευταία χρόνια-που κυμαίνεται  το πολύ  μέχρι 15% – το κυριότερο πρόβλημα αποτελεί η διαχρονική εξάρτησή τους από κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων(ΕΣΠΑ)  με συνέπεια την αδυναμία ιεράρχησης, προγραμματισμού και υλοποίησης έργων υποδομής  στον δήμο ( π.χ. σχολεία, έργα υποδομής, χώροι αθλητισμού, πολιτισμού, πρασίνου κλπ.)  Κραυγαλέα παραδείγματα  η στέγαση πολλών   Νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενους ακατάλληλους επαγγελματικούς  χώρους , η διπλοβάρδια στο ΕΠΑΛ Συκεών και  η πολύχρονη  καθυστέρηση του δημοτικού σχολείου στην περιοχή του ΒΑΟ.   Παράλληλα  σε πολιτικό επίπεδο η ανάγνωση του προϋπολογισμού τεχνικών έργων φανερώνει ξεκάθαρα και την παραχώρηση καίριων αρμοδιοτήτων της Τ.Α σε ιδιώτες (έργα πρασίνου-διαχείριση ογκωδών απορριμμάτων, μελετών, φωτισμού, καθαρισμού φρεατίων κ.α.), και την έμμεση ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας μέσω της νέας Αναπτυξιακής Εταιρίας αλλά και την επιχειρηματική λογική της δημοτικής αρχής( παραχώρηση σε ιδιώτη της κατασκήνωσης που διαθέτει ο δήμος στην Ν. Ποτίδαια Χαλκιδικής). Τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής λογικής κινείται και  η παραχώρηση κρίσιμων  τομέων της δημοτικής δραστηριότητας στην Δημοτική Επιχείρηση( ΚΕΥΝΣ), στην οποία  κυριαρχούν  η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, η αδιαφάνεια και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Γ. Στην περίπτωση των  δημοτικών  τελών  και φόρων(που αποτελούν το 50% των τακτικών εσόδων) αξίζει να σημειωθεί ότι- εν μέσω πανδημίας και  με την ανεργία να καλπάζει και την φτώχεια να βαθαίνει – δεν έγινε καμία πρόταση μείωσής τους παρά  το ήδη υπάρχον πλεόνασμα των 1.500.000 ευρώ- το οποίο πρόκειται να ενισχυθεί κατά 320.000 ευρώ- και παρά την ύπαρξη  του περίφημου αποθεματικού των 17 εκατομμυρίων . Αντίθετα τα έσοδα από τέλη και φόρους  θα αυξηθούν  το 2021 και θα αγγίξουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ ,ενώ παράλληλα δεν έγιναν δεκτές   οι   προτάσεις  μας για διεύρυνση του αριθμού συνδημοτών-ισσών που δικαιούνται απαλλαγή και μείωση από τα δημοτικά τέλη  .Φαίνεται ότι η διοίκηση  παραμένει σταθερά πιστή  στην   αφαίμαξη  των πολιτών προκειμένου να αντισταθμίσει την δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ,η οποία είναι μικρότερη και από την μισθοδοσία των  μόνιμων εργαζομένων  στον δήμο.

Δ.  Δεν θα μπορούσε ,βέβαια ,να μείνει ασχολίαστο το γεγονός της κυριαρxίας των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον δήμο : 142 μόνιμοι εργαζόμενοι -103 αορίστου και 108 συμβασιούχοι( έναντι 401 μονίμων  και 23 μόνο συμβασιούχων το 2011).. Σταδιακή μείωση των μονίμων , υπερμεγέθυνση των συμβασιούχων και 1.000.000  ευρώ  στον κωδικό για νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (124 άτομα). Αναπάντητο παραμένει  και το ερώτημα του τρόπου πρόσληψης  των εργαζομένων μέσω των συγκεκριμένων  προγραμμάτων ,γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Διοίκηση με συνέντευξη  πλέον μπορεί  να προσλαμβάνει   όσους και όσες  αυτή  επιλέγει.

Ε.  Για δεύτερη χρονιά επισημάναμε  την συνεχή  μείωση  των κονδυλίων ΕΣΠΑ  που αφορούν  δομές  της  Κοινωνικής Πολιτικής  ( το 2020  για το Κοινωνικό Παντοπωλείο προβλέφθηκαν  μόνο 18.000 ευρώ   ,ενώ  για το Κοινωνικό Φαρμακείο  προβλέφθηκε μόνο …εθελοντισμός), αλλά και την ανάγκη να αποκτήσουν αυτές οι δομές δημόσιο χαρακτήρα και μόνιμο προσωπικό. Και δεν μπορεί , βέβαια, να περάσει απαρατήρητο το αστείο κονδύλι των 30.000 ευρώ για βοήθεια  απόρων αλλά   και  ο  τραγικός μηδενισμός των κονδυλίων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού .Και όλα αυτά ,όταν βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και όταν το περίφημο Δημοτικό Ιατρείο επί της Επταπυργίου μετά από δεκάδες αναμορφώσεις προϋπολογισμών  περιμένει ακόμη  εδώ και μήνες    την σύνδεση  του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού.

Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε έναν  κατά την άποψη  της «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό . Κατά την γνώμη μας ο προϋπολογισμός αυτός  «αναπτύσσει» μόνο την υπερφορολόγηση των πολιτών, τα κέρδη των ιδιωτών  και τον αριθμό των εργαζόμενων  συμβασιούχων στον δήμο . Αποτυπώνει την λογική της διαχειριστικής διοίκησης. Δηλαδή μιας διοίκησης που αποδέχεται   το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , προσαρμόζεται στις επιπλέον περικοπές  που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 στην δημόσια υγεία και παιδεία( 572 εκατομμύρια μείον για την υγεία και -1,7% στην εκπαίδευση)  και δεν διεκδικεί τα αυτονόητα για τους πολλούς. Και αυτονόητη  στην παρούσα φάση είναι η πιεστική διεκδίκηση για την λειτουργία (επιτέλους!) του Δημοτικού Ιατρείου στην Επταπυργίου, η διεκδίκηση για Κέντρα  Πρωτοβάθμιας  Υγείας στον δήμο μας  καθώς και η ενίσχυση των δαπανών για άσκηση  κοινωνικής πολιτικής  .

Για τους  δημοτικούς  συμβούλους  της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ αποτέλεσε μονόδρομο η καταψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021. Πιστοί  στις θέσεις  μας  για προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα  που εξυπηρετούν τις πραγματικές κοινωνικές  ανάγκες,  θα συνεχίσουμε  να αναδεικνύουμε προβλήματα, να διεκδικούμε την επίλυσή τους και να θέτουμε αναχώματα – με την ενεργή εμπλοκή  και  την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου-για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά τους κατ΄ανάγκην  ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s