Κρατικός προϋπολογισμός 2021: ουκ αν λάβοις παρά του μη …θέλοντος!

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας- και ενώ είναι σε εξέλιξη το 2ο σκληρό lockdown- η κυβέρνηση δεν χάνει ούτε στιγμή στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, χρησιμοποιώντας χουντικές απαγορεύσεις, αστυνομοκρατία και άγρια καταστολή. Προωθεί για ψήφιση στη βουλή τον πιο βάρβαρο και αντιλαϊκό προϋπολογισμό,  ο οποίος αποτελεί κυνική ομολογία πως η οικονομική κρίση θα είναι σαρωτική και αποκαλύπτει τα σάπια θεμέλια της  «ανάπτυξής» της. Την ώρα που η ύφεση φτάνει στο τεράστιο ποσοστό του 10,5%, η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει τις βάρβαρες συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων, χειροτερεύοντας τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει:

 1. ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των δημόσιων δαπανών που φτάνουν τα 2,148 δις ευρώ.
 2. Τα κονδύλια για την Δημόσια Υγεία, που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, περικόπτονται κατά 572 εκατ. Ευρώ ! Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία  κατακρημνίζονται στα 4.2 δις έναντι των 4.8 δις του 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις –διορισμοί υγειονομικών ,ενώ έχουν μειωθεί κατά 2252 άτομα τα χρόνια της πανδημίας ! Δεν θα υπάρξει καμιά ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας  στους δήμους και τις γειτονιές που τόσο έλειψε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Δεν θα ανοίξουν νέες ΜΕΘ ούτε τα κλειστά νοσοκομεία.  Την ίδια ώρα χρυσοπληρώνονται οι ιδιώτες έμποροι της υγείας: 1600ευρώ τη μέρα το ιδιωτικό κρεβάτι ΜΕΘ, όσο  και ο μηνιαίος μισθός ενός γιατρού!
 3. Οι δαπάνες για τη Δημόσια Εκπαίδευση για μια ακόμα χρονιά βρίσκονται σε νέο ιστορικό χαμηλό με νέα μείωση 1,17%. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να ενισχύσει τα Δημόσια Σχολεία με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, με περισσότερα τμήματα και λιγότερα παιδιά στις αίθουσες.  Οι λειτουργικές δαπάνες στις σχολικές επιτροπές θα μειωθούν κι άλλο, ενώ έχουν περικοπεί κατά 60%. Τα νηπιαγωγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε νοικιαζόμενα, ακατάλληλα κτήρια και δεν θα δούμε ανέγερση νέων σχολείων. Αντί για την ενίσχυση των Δημόσιων Σχολείων επιλέγει την πολιτική των λουκέτων και την απάτη της τηλε-“εκπαίδευσης”  καταδικάζοντας στην ημιμάθεια μια ολόκληρη γενιά παιδιών.
 4. Μαζί με την Υγεία και οι δαπάνες για την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση καταβυθίζονται ακόμα περισσότερο.  Τα  2.2 δις ευρώ λιγότερα σημαίνουν νέες περικοπές σε συντάξεις , επιδόματα ανεργίας  και κοινωνικές παροχές  καθώς και νέα λιτότητα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων.
 5. Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Φόροι Κατανάλωσης κλπ) -που τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι- αυξάνονται κατά 2,6 δισ. ευρώ
 6. Μείωση κατά 30% των ΚΑΠ για τους δήμους. Αυτό σημαίνει λιγότερα έργα ανακούφισης της καθημερινότητας των πολιτών, καμία  μόνιμη πρόσληψη στην καθαριότητα ,στο πράσινο, τις τεχνικές υπηρεσίες κλπ., επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας,  πλήρη εξάρτηση από τα αμαρτωλά ΕΣΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, συνέχιση της φορομπηξίας από τους δήμους με πάσης φύσεως φόρους, τέλη , (8 εκ. για τον δήμο μας!) τροφεία, πρόστιμα κ.ο.κ. 
 7. Μείωση των κοινωνικών παροχών των ΟΤΑ  κατά το 1/3 το 2021 (σε σχέση πάντα με το 2020),με  ό,τι σημαίνει αυτό για τις δομές κοινωνικής πολιτικής  (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, κοιν, παντοπωλεία-φαρμακεία, ΚΔΑΠ κλπ)

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση 

 • Εκτινάσσει κατά 62% τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς( από 3.4 δις ευρώ το 2020, στα 5.5δις).
 • Αυξάνει τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ των  δυνάμεων καταστολής καθώς και συνεχείς προσλήψεις με πρόσφατη την πρόθεση της κυβέρνησης για ειδικό σώμα αστυνομικών στα Πανεπιστήμια.
 • Αντί για προσλήψεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών προκηρύσσει 2.000 θέσεις «ειδικών φρουρών» στα (κλειστά) πανεπιστήμια και 2.600 θέσεις μισθοφόρων στο στρατό.
 • Αντί για μαζικά διαγνωστικά τεστ δίνει δεκάδες εκατομμύρια στα τηλεοπτικά κανάλια, σε κλινικάρχες και σε διαγνωστικά κέντρα.
 • Αντί για σύγχρονα λεωφορεία για τα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  ΟΑΣΘ κλπ. και επίταξη των χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία, ιδιωτικοποιεί τα δρομολόγια των ΜΜΜ και αγοράζει 778 περιπολικά και μηχανές για τους αστυνομικούς και την καταστολή καιδίνει 120 εκατομμύρια στην Aegean.

Την ίδια στιγμή  ενδεικτικά μόνο :

 • Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν φιλική συμμετοχή περίπου 5% στους συνολικούς φόρους και οι εφοπλιστές 0%
 • 345 εκατομμύρια ευρώ πάνε σε επιδοτήσεις των επιχειρήσεων οποίες  δεν υποχρεώνονται να δώσουν για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές ούτε σεντ.
 • Πάνω από 13,5 δισ. ευρώ  είναι οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του  ληστρικού παράνομου χρέους,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με γνώμονα τη διαβόητη “έκθεση Πισσαρίδη”, ένα μνημείο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομηχάνους, τους μεγαλοεργολάβους και την εργοδοσία. Για τις επιχειρήσεις προβλέπει κάθε είδους φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για να μην θιγεί η κερδοφορία τους. Την ίδια ώρα για το λαό προβλέπει ψίχουλα, διαιώνιση της άγριας φοροληστείας, της φτώχειας και της ανεργίας, της καταστροφής του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, υποβαθμισμένη ζωή στις λαϊκές γειτονιές, φέρνει νέα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, γενίκευση των κάθε είδους ελαστικών μορφών εργασίας και “τηλεργασίας”,  καταδυνάστευση και σκληρή καταπίεση των εργαζομένων για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η πολιτική τους είναι εγκληματική για το λαό ,αφού συνειδητά επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη Δημόσια Υγεία- Πρόνοια και Παιδεία και να τις οδηγήσουν οδηγώντας  στην διάλυση.

 Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι ο αποφασιστικός συντονισμένος αγώνας τώρα για να ανατρέψουν  την βάρβαρη και εγκληματική πολιτική τους! 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s