Το πολυτεχνείο ζει! Αγώνας τώρα για υγεία-παιδεία-εργασία -ελεύθερη ζωή!

Πλησιάζουν οι μέρες για την επέτειο της 17 Νοέμβρη, 47 χρόνια μετά από τον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας για τη ζωή και την ελευθερία. 

Φέτος, η επέτειος αυτή έρχεται σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία, μέσα στην πανδημία και στο λοκντάουν που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. 10 μήνες μετά την εμφάνισή της η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού. Όλος ο χρόνος που είχε πήγε χαμένος και τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά ιδιαίτερα στην πόλη μας. Η πρωτοβάθμια υγεία είναι διαλυμένη, το ΕΣΥ παραμένει με ελάχιστες προσθήκες σε κλίνες ΜΕΘ  γιατρούς και προσωπικό, βρισκόμενο στα όρια του και ένα βήμα πριν από το να θρηνούμε καθημερινά όλο και περισσότερα θύματα, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μια άλλη πολιτική. Το δόγμα ο θάνατος του ενός για τη ζωή του άλλου εφαρμόζεται ήδη όταν περιστέλλονται τα κανονικά χειρουργεία κατά 80%, διαμορφώνοντας την δυστοπική εικόνα του παρόντος που μας καλούν να αποδεχτούμε. Ούτε λόγος φυσικά για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άλλωστε η λέξη ενίσχυση της δημόσιας υγείας, φέρνει αλλεργία στους «άριστους» ιθύνοντες όπως και κάθε τι δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και στην εκπαίδευση αλλά και στις δημόσιες μεταφορές. Οτιδήποτε δεν είναι ή δεν μετατρέπεται σε εμπόρευμα, μηδαμινή αξία έχει για αυτούς. 

Με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιτίθεται στο λαό και στοχοποιεί τη νεολαία, χρεώνοντάς τους την αύξηση των κρουσμάτων την ίδια στιγμή που οι χώροι εργασίας και τα λιγοστά σαράβαλα του ΟΑΣΘ μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Κλείνει τα μάτια στους μαζικούς εκκλησιασμούς, όπως τα έκλεινε καθ υπόδειξη και εντολή των τουριστικών επιχειρήσεων το καλοκαίρι στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μέτρα προστασίας, Από την άλλη θεωρεί επικίνδυνη την παραμονή στους ελάχιστους ελεύθερους χώρους και πλατείες που έχουν απομείνει και την μετατρέπει σε αδίκημα ανεβάζοντας το πρόστιμο στα 300 €, ενώ ξέρει από τα στοιχεία που υπάρχουν, ότι μόνο το 4% από τα κρούσματα προέρχεται από επαφές σε ανοιχτούς χώρους. Λεφτά για την υγεία δεν υπάρχουν αλλά υπάρχουν δισεκατομμύρια για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις τράπεζες , το χρέος, τα ΜΜΕ κ.ο.κ. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη. Η πολιτική της  και το κοινωνικό σύστημα που υπηρετεί είναι ο βασικοί φορείς εξάπλωσης της πανδημίας, της φτώχειας και της ανεργίας. Την στιγμή που η κοινωνία ασφυκτιά, κυβέρνηση και κεφάλαιο αξιοποιούν την πανδημία και φέρνουν νέα αντιδραστικά μέτρα: ΠΝΠ που εκτίναξαν την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, νέο πτωχευτικό κώδικα όπου ο κόσμος θα χάνει το σπίτι του από τις τράπεζες, νομοσχέδια ενάντια στο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ενώ μας επιβάλλει να κλειστούμε στα σπίτια ετοιμάζεται να φέρει ένα προκλητικό αντεργατικό νομοσχέδιο που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν απλήρωτα 10ωρα χωρίς στην ουσία ωράριο (δίνοντας ευελιξία στις επιχειρήσεις), αποστερώντας τους το δικαίωμα της απεργίας και του 8ώρου, ποινικοποιώντας τους αγώνες και τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση αφήνοντάς τους έρμαια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η πανδημία είναι για το κεφάλαιο μια μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω κέρδη. Μια φάση «δημιουργικής καταστροφής» του κόσμου της εργασίας και της μικρής ιδιοκτησίας. Ακόμα και οι αδυνατούντες οφειλέτες σε τράπεζες και δημόσιο μετατρέπονται σε εν δυνάμει εμπορικές μονάδες και πτωχεύουν , χάνοντας το σπίτι τους , έτσι για να αποκτήσουν οι τράπεζες και τα funds νέες προοπτικές κερδοφορίας. 

Την αγωνιστική δράση τρέμει η κυβέρνηση και επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στις εστίες που πυροδοτούν κινητοποιήσεις ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, και σε όσους αμφισβητούν το δόγμα «νόμος- τάξη- κέρδος ». Όποιος κινητοποιείται βαφτίζεται επικίνδυνος για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, όποιος διαφωνεί θα στοχοποιείται, όποιος δε συμμορφώνεται θα δέχεται την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία. Ο στόχος για μια κοινωνία «τάξης και ασφάλειας» που ο λαός θα ζει στην εξαθλίωση με μισθούς πείνας, που θα φοβάται για την ίδια του την υγεία με τσακισμένο το ΕΣΥ, που δεν θα μπορεί να εκφραστεί. 

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απαράδεκτη και προκλητική απόπειρα της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου παραβιάζοντας κατάφωρα το ίδιο το Σύνταγμα Οι υπαίτιοι όλων αυτών, εκείνοι που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση, που βάζουν τα συμφέροντα των λίγων πάνω από την υγεία και την ίδια μας τη ζωή, τολμούν τώρα να αναγγείλουν την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου.  Δεν απηύθυνε η κυβέρνηση κάποια έκκληση να αποφύγουμε τον συνωστισμό για το κοινό καλό. Ο κόσμος του αγώνα είναι με την ζωή και την αλληλεγγύη, νοιαζόμαστε πολύ περισσότερο από την κυβέρνηση να μην βλάψουμε κάποιον.  Αλλά (όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες της υγείας), η μετάδοση σε ανοιχτό χώρο είναι πολύ πιο δύσκολη. Στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου θα τηρηθούν  σχολαστικά όλα τα υγειονομικά μέτρα (μάσκα, αποστάσεις κλπ.)

Υπάρχουν 100 λόγοι παραπάνω από κάθε άλλη φορά να ακουστεί το θρυλικό σύνθημα  ψωμί -παιδεία- ελευθερία συμπληρωμένο με το επιτακτικό αίτημα της υγείας για όλο το λαό!

Αν κάτι μας δίδαξε το ίδιο το Πολυτεχνείο είναι ότι κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται δεν είναι ανίκητος!

 Στις 17 Νοέμβρη στους δρόμους του αγώνα ! 

• Ελεύθερη ζωή, δημοκρατία, ειρήνη, διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών! 

• Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους,! 

• Αξιοπρεπής εργασία για όλους/ες, με όλα τα εργατικά δικαιώματα!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s