Ενημερωτικό των συμβούλων της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου (Οκτώβρης 2020)

Στην διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (17η-18η-19η)     κατά τον μήνα  Οκτώβρη ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ :

1. ενάντια στην κυβερνητική  καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων μέσω των οποίων οι μαθητές-τριες υπερασπίζονται  τα αυτονόητα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ( (15 μαθητές ανά τμήμα,νέες αίθουσες και σχολεία, δωρεάν τεστ και μέσα προστασίας , σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των σχολείων).Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

2. υπέρ της συνολικής καταδίκης του νεοναζιστικού μορφώματος της  Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και της παραδειγματικής τιμωρίας των  ναζιστών. Στο πλαίσιο αυτό  προτείναμε την μετονομασία οδού του δήμου μας σε οδό Παύλου Φύσσα . Η πρόταση έγινε δεκτή και ενσωματώθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα.

3. για τις πολεμικές συγκρούσεις Αϊζερμπαϊτζάν-Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διαφωνήσαμε με την  εθνικιστικού ύφους πρόταση της διοίκησης και τονίσαμε ότι οι συγκρούσεις σχετίζονται άμεσα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων και των πολυεθνικών που νέμονται το φυσικό αέριο στην περιοχή καθώς και με τον ανταγωνισμό παγκόσμιων δυνάμεων ( Ευρωπαϊκή Ένωση , η Ρωσία , ΗΠΑ) αλλά και περιφερειακών (Τουρκία).Πραγματικά θύματα αυτού του πολέμου είναι οι δύο λαοί που στο όνομα οικονομικών συμφερόντων οδηγούνται στην φτώχεια και την προσφυγιά.Αυτοί πρέπει να δώσουν την μάχη για  την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών ενάντια στον εθνικισμό, στις κυρίαρχες εκμεταλλευτικές τάξεις και στις πολεμοχαρείς αφηγήσεις που αποκλείουν κάθε δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης των δύο λαών.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ :

1.την απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες 21 εκκρεμών υποθέσεων διορθωτικών πράξεων εφαρμογής του τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 18.600,00 ευρώ. Κατά την γνώμη μας η ανάθεση αυτή αποτυπώνει την πολιτική  κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης καίριων υπηρεσιών των Δήμων ,όπως αυτή εκφράζεται και στο άρθρο 178 του ν.4635|19 και στον ν.4674\2020 για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Στο αποψιλωμένο  πλέον από μόνιμο προσωπικό τοπίο της Τ.Α βρίσκουν γόνιμο έδαφος οι μνημονιακών εμπνεύσεων κατευθυντήριες πολιτικές για παραχώρηση αρμοδιοτήτων ( (Καθαριότητα, Πράσινο,  ηλεκτροφωτισμός, Τεχνικές Υπηρεσίες κ.ο.κ.) σε ιδιώτες έναντι  προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

2.την εκτέλεση του απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως του οικονομικού έτους 2019. Κατά την γνώμη μας η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί  απλή λογιστική αποτύπωση,αλλά αποτύπωση της<<δημοσιονομικής πολιτικής >>του Δήμουμε την οποία διαφωνούμε κάθετα τόσο στο σκέλος των εσόδων( δημοτικά τέλη, φόροι κλπ) όσο στο σκέλος των εξόδων( ελαστικές σχέσεις εργασίας, κοινωνική πολιτική, παραχώρηση έργων σε ιδιώτες, πλήρης εξάρτηση σχεδιασμού και υλοποίησης έργων από ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα αποσπασματική διαχείριση και αδυναμία ιεράρχησης) .

ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΛΕΥΚΟ

  1. για την γνωμοδότηση και παραλαβή του Β1 Σταδίου της μελέτης <<Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Νεάπολης- Συκεών  πλην Δ.Ε Πεύκων>>. Επισημάναμε ότι η  έλλειψη ενός Ρυθμιστικού Σχεδίου για τη Μητροπολιτική και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι ολοφάνερη και καθιστά αδύνατη την  προσέγγιση πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών ζητημάτων μιας επιμέρους περιοχής,αφού αυτή η διαδικασία είναι αποσπασματική, αντιεπιστημονική, ανορθολογική και τελικά αναποτελεσματική. Η  ανυπαρξία ΡυθμιστικούΣχεδίου Θεσσαλονίκης αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή που εξυπηρετεί νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για την έλλειψη σχεδιασμού ή την υποβάθμισή του ή τον κατακερματισμό του με στόχο να ρυθμίζονται όλα τα συνακόλουθα από την αγορά . Επιβάλλεται ,λοιπόν :
  2. «Ενιαίος πολεοδομικός ανασχεδιασμός των δυτικών περιοχών της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εξασφάλιση της συνέχειας του αστικού ιστού και την εξασφάλιση κεντρικών λειτουργιών και ελεύθερων δημόσιων χώρων, σε συνδυασμό με τοπικές αναπλάσεις, περιμετρικά, για την προστασία των οικιστικών εκτάσεων και

Ενιαίος φυσικός σχεδιασμός και ανασύνταξη των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου εντός της ΜΠΘ και σύνδεσή τους με τους χώρους προστασίας περιβάλλοντος στις όμορες ζώνες .

Καταθέσαμε,επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις-ενστάσεις για επιμέρους ζητήματα του ΓΠΣ που αφορούν  τις παρατηρήσεις του Δασαρχείου για την περιοχή του Σέιχ Σου, την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στον Δήμο,την απαγορευτική αύξηση συντελεστή δόμησης στην περιοχή Σκαλάκια στον Αγ. Παύλο ,την χωροθέτηση Πράσινων Σημείων και την εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, την αδυναμία αύξησης ελεύθερων χώρων,το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθορισμό των ζωνών πλημμύρας στα ρέματα της περιοχής και τον ανασχεδιασμό των χρήσεων γης σ’ αυτές .

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΜΕ :

 1.την αναμόρφωση προϋπολογισμού   για την προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς  απορριμμάτων μέσω της επιχορήγησηςαπό το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ  .

2.την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την μετατροπή της σύμβασης των 19 σχολικών καθαριστών-στριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους για την βελτίωση της καθαριότητας των σχολείων. Άλλωστε  επανειλημμένα  και σταθερά ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία .Παρά ,όμως, το γεγονός ότι και το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει και  άλλα Δημοτικά Συμβούλια ανά την επικράτεια πήραν τέτοιες αποφάσεις, η Διοίκηση με  αστείες  δικαιολογίες αρνήθηκε να προχωρήσει στην μετατροπή των συμβάσεων και την ενίσχυση του έργου των καθαριστών-στριών στα σχολεία εν μέσω πανδημίας.

3. την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ με την επαναφορά του αρχικού ωραρίου τους. Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ από τον Σεπτέμβρη αναδείξαμε το τεράστιο πρόβλημα των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ του Δήμου μας ,οι οποίοι εν μια νυκτί υπέστησαν τραγικές μειώσεις της τάξης του 50%-70% στο ωράριο και στον μισθό τους, και επισημάναμε την αναγκαιότητα  ανανέωσης των συμβάσεων τους χωρίς καμία μείωση ωρών, τονίζοντας ότι η λύση είναι πολιτική και βρίσκεται στην δημιουργία μόνιμων-δημόσιων δομών ΚΔΑΠ  με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Η Διοίκηση αρνήθηκε να πάρει θέση και να αποδεχθεί τις ανανεώσεις(στις οποίες προχώρησαν οι περισσότεροι δήμοι μετά και από παρότρυνση της ΚΕΔΕ) προβάλλοντας για ακόμη μια φορά το ζήτημα της νομιμότητας και παρέπεμψε το θέμα στις <<καλένδες >> του Υπουργείου, το οποίο υπεσχέθη οικονομική επιχορήγηση και από το οποίο αναμένει οδηγίες. Στο μεταξύ η πλειοψηφία των εργαζομένων(που χρόνια στήριζε και τις αθλητικές δομές) ωθείται στην οικονομική εξαθλίωση και έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ανεργίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ :

  1. την δημιουργία μονάδας ελέγχου covid στον Δήμο μας. Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη μιας ΄τέτοιας μονάδας στην περιοχή μας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την δωρεάν εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για τον έλεγχο του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών-τριών των σχολικών μονάδων. Άλλωστε το ΠΕΔΥ Ροδοχωρίου ( στην Επταπυργίου) και τα Δημοτικά  Ιατρεία μπορούν να φιλοξενήσουν μια  τέτοια μονάδα. Τονίσαμε την πλήρη υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον δήμο μας και γενικότερα, που γίνεται τραγική σε συνθήκες πανδημίας.
  2. Με αφορμή την ανανέωση της άδειας της πισίνας που λειτουργεί στον χώρο του πρώην στρ. Σπρεμπενιώτη εκφράσαμε την διαφωνία μας με την παραχώρηση ανάλογων χώρων σε ιδιώτες και προτείναμε την λειτουργία τους ως δημοτικές επιχειρήσεις.
  • Τέλος επισημάναμε την απαράδεκτη και μεροληπτική  διαχείριση του χρόνου από την πλευρά του Προεδρείου  κατά την συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερησίας , η οποία οδήγησε και στην παράκαμψη του πρώτου θέματος που αφορά τις  Προτάσεις- Ερωτήσεις.
  • Καταγγείλαμε για μια ακόμη φορά την «εν κρυπτώ» πραγματοποίηση των συνεδριάσεων αφού δεν μεταδίδονται ζωντανά και δεν προβλέπεται η συμμετοχή φορέων και πολιτών του δήμου.

Οκτώβρης 2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Μαρία Κυπραίου Γιάννης Λαθήρας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s