Ενημερωτικό για την συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του δήμου Νεάπολης -Συκεών

Την Τρίτη 20 Οκτώβρη ύστερα από πρόταση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ ( το είχαμε προτείνει από τις αρχές του Σεπτέμβρη και πριν την έξαρση της πανδημίας στον δήμο μας) συνεδρίασε  με τηλεδιάσκεψη η επιτροπή διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, που τις τελευταίες μέρες έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην περιοχή μας. Τονίσαμε εξ αρχής την καθυστέρηση στην σύγκληση της επιτροπής παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας.

      Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός (το οποίο καταγγείλαμε) της μη πρόσκλησης  από την διοίκηση των Γ΄ και Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αριστοτέλης  να παραστούν και να εκθέσουν την κατάσταση στα σχολεία και τις προτάσεις τους. Θεωρήσαμε το γεγονός απαράδεκτο, την στιγμή που τα κρούσματα στα σχολεία της περιοχής είναι  διαρκώς αυξανόμενα  και προκαλούν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των εκπαιδευτικών, αφού στα σχολεία  δεν προβλέπονται τεστ και ιχνηλατήσεις και οι συνθήκες είναι ασφυκτικές στα πληθωρικά τμήματα.

Από την μεριά της διοίκησης αναφέρθηκαν  κάποιες δράσεις ελλιπείς κατά την γνώμη μας : τεστ στους εργαζόμενους του δήμου (μέσω σύμβασης με ιδιωτική δομή υγείας), απολυμάνσεις των σχολείων και εργασιακών χώρων.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και  για τη παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στα ΚΑΠΗ Συκεών και Νεάπολης που έγινε γρήγορα, ασυντόνιστα,  με ελάχιστα τεστ, χωρίς ιεράρχηση, ιχνηλάτηση, προκάλεσαν μόνο …συνωστισμό και εκνευρισμό σε όσους προσήλθαν.

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ αναλύσαμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης  όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης παρ΄ όλο το χρόνο που διέθετε κυρίως για την έλλειψη ενίσχυσης  του συστήματος υγείας : δηλαδή προσλήψεις (λείπουν 6000 γιατροί και 25 χιλιάδες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες), άνοιγμα νέων ΜΕΘ,   επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας που θησαυρίζει με την κρίση, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, ανάπτυξη της ΠΦΥ  (Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας) που στον δήμο μας είναι υποτυπώδης αντί για πλήρως στελεχωμένα κέντρα υγείας στις 4 δημοτικές κοινότητες. Είναι χαρακτηριστικό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης ότι μειώνει στο νέο προϋπολογισμό τις δαπάνες υγείας !!! την στιγμή που δαπανώνται 2,5 δις για νέα εξοπλιστικά προγράμματα και χαρίζονται  αφειδώς εκατομμύρια ευρώ σε έργα βιτρίνας, σε καναλάρχες, εφοπλιστές, κέντρα «κατάρτισης», εργολάβους , προμηθευτές. κ.α.

Άνοιξε μάλιστα ανεξέλεγκτα τελείως τις πύλες εισόδου της χώρας για τον τουρισμό (και τον ιό) ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της βιομηχανίας του τουρισμού, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των κρουσμάτων.  

 Όσον αφορά τη αναγκαία θωράκιση των σχολείων για την προστασία της υγείας μαθητών –εκπαιδευτικών,  δεν πάρθηκε κανένα μέτρο εκτός της γνωστής φαρσοκωμωδίας –σκάνδαλο της μιας  και μόνης μάσκας «αλεξίπτωτο». Ούτε μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, ούτε τεστ, θερμομετρήσεις, προστατευτικό υλικό ούτε ακόμη μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Μια απαράδεκτη κατάσταση που πυροδότησε ποικίλες και έντονες αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης. Τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν είχαν εφαρμοστεί όλα όσα προτείνει το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα (μικρά τμήματα, υποδομές , τεχνολογικός εξοπλισμός, ελεύθεροι χώροι νεανικό, επαρκές, μόνιμο  εκπαιδευτικό προσωπικό,  υποστηρικτικές δομές και προσωπικό, σχολίατροι-σχολικοί νοσηλευτές, πλήρης χρηματοδότηση , μόνιμους καθαριστές/στριες κλπ) .

Αναφερθήκαμε σ τις ευθύνες της διοίκησης που αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση για όλα αυτά, λειτουργούσε καθησυχαστικά και συναινετικά μ΄ αυτήν. «Δεν θέλαμε να συγκρουστούμε…» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Στις 11 Σεπτέμβρη και ενώ Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ζητούσε επίμονα στο δημοτικό συμβούλιο μέτρα για τα σχολεία, η διοίκηση ανακοίνωνε πανηγυρικά  ότι: «Με τους καλύτερους όρους και τις αυστηρότερες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας τα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών είναι έτοιμα να υποδεχθούν, μαθητές …»

Η διοίκηση δήλωνε ικανοποιημένη για την καθαριότητα των σχολείων και αρνούνταν την μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους, ενώ για τα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δήλωνε αναρμόδια.

Στο αίτημα για ανεύρεση νέων αιθουσών απαντούσε αλλά Κεραμέως ότι «δεν υπάρχουν». Ακόμη και μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα στον δήμο μας συνιστούσε  μόνο «ατομική ευθύνη» στους δημότες κατά τα πρότυπα Χαρδαλιά, δηλαδή πιο αυστηρά μέτρα καταστολής και όχι πρόληψης.

Θεωρήσαμε επίσης μέγα σφάλμα της διοίκησης της ΚΕΥΝΣ την ανανέωση (τον Σεπτέμβριο ! εν αναμονή του νέου κύματος της πανδημίας) της άδειας παραχώρησης του γυμναστηρίου του πολιτιστικού κέντρου στην Ζιάκα, που χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλος, σε αθλητικούς συλλόγους Judo και Tae Kwon Do. Από εκεί δηλαδή που ξεκίνησαν τα κρούσματα.

Μετά την έντονη κριτική, τις προτάσεις που καταθέσαμε  και τις πιέσεις που ασκήσαμε ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να προχωρήσει τουλάχιστον στην προβολή αιτημάτων όπως :

  • Μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο δήμο για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων,
  • Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ και των κλινών στα νοσοκομεία,
  • Αύξηση του αριθμού των λεωφορείων του ΟΑΣΘ που εξυπηρετούν δρομολόγια στο δήμο για την αποτροπή του συνωστισμού σε αυτά,
  • Αναζήτηση χώρων διδασκαλίας για την αποσυμφόρηση των σχολείων και την λειτουργία ολιγομελών τμημάτων έως 15 μαθητές,
  • Διενέργεια προληπτικής εξέτασης για όλους τους εκπαιδευτικούς,
  • Αύξηση του αριθμού και των ωρών απασχόλησης των καθαριστριών στα σχολεία

Επειδή παρόμοια αιτήματα είχε αποδεχτεί σε διάφορα ψηφίσματα που κατέθεσαν  η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ και η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο που έμειναν χωρίς έμπρακτη υποστήριξη και διεκδίκηση, θεωρούμε πως μόνο η  συντονισμένη αγωνιστική διεκδίκηση των πολιτών μπορεί να τα επιβάλλει.

Ζητήσαμε την επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου υγείας, της πολιτικής προστασίας  και του ΕΟΔΥ στον δήμο μας και την δυνατότητα να παραστούμε σ αυτήν.

Τέλος αποποιηθήκαμε ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ της δυνατότητας ως δημοτικοί σύμβουλοι, να υποβληθούμε σε διαγνωστικό τεστ θεωρώντας ότι προτεραιότητα επείγουσα είναι οι εργαζόμενοι στον δήμο, οι μαθητές κι οι εκπαιδευτικοί. 

  Ο εκπρόσωπος της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ

Λαθήρας Γιάννης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s