Παράσταση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ στον Δήμο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ , Γιάννης  Λαθήρας  και  Μαρία  Kυπραίου, επισκέφθηκαν  τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Νεάπολης –Συκεών, κ. Βουλγαρίδη για να συζητήσουν τα θέματα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς  και εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Ο αντιδήμαρχος εκτίμησε ότι- όσον αφορά την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων- η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρυσι. Παραδέχθηκε ,όμως ,ότι με το διαθέσιμο  προσωπικό είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, αν και ο δήμος ζητούσε περίπου 90 καθαριστές/ ριες για τις 85 σχολικές μονάδες ,οι προσλήψεις ήταν μόνο 69 (50 πλήρους και 19 μερικής απασχόλησης). Προσλήφθηκαν μάλιστα πολύ αργά και τοποθετήθηκαν στα σχολεία μετά την 1 Σεπτέμβρη ,ενώ το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης μιλούσε για έναρξη μαθημάτων στις 7 Σεπτέμβρη! Του μεταφέραμε παράπονα και διαμαρτυρίες από διάφορα σχολεία  για  πλημμελή καθαριότητα. Ζητήσαμε από τον δήμο να συνεχίσει να ασκεί  πίεση   προς το Υπουργείο Εσωτερικών για επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στην πρότασή μας να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους για την βελτίωση της κατάστασης, όπως έγινε σε άλλους δήμους (π.χ. Πάτρα),  μας απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει από τη Οικονομική Υπηρεσία του δήμου !

 Απαιτήσαμε την άμεση επαναπρόσληψη των  3 μεταναστών-στριών καθαριστών-τριών του δήμου μας, αλλά και αυτών στους υπόλοιπους  δήμους της χώρας και την κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης με βάση  την οποία αποκλείστηκαν από τις πρόσφατες προσλήψεις συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων. Είναι εργαζόμενοι/ες που επί δεκαετίες προσφέρουν υπηρεσίες στα δημόσια σχολεία πάντα σαν συμβασιούχοι, κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι για μήνες. Τώρα εξαιτίας της  ιθαγένειας  τους, πετιούνται στο δρόμο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και μας αφορά όλους και όλες. Δεν πρέπει να ανεχτούμε κανένα ρατσιστικό αποκλεισμό εργαζομένων. Απαράδεκτο θεωρήσαμε,  επίσης ,και το γεγονός της μη επαναπρόσληψης 6 καθαριστριών που εργάζονταν ήδη στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια λόγω της επιλογής τους στην αίτηση να προσληφθούν με πλήρη απασχόληση. Αξίζει να σημειώσουμε πως ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο είχε υιοθετήσει ψήφισμα της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ που ζητούσε μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων και επιπλέον μόνιμες προσλήψεις.

Τονίσαμε το γεγονός ότι σε πολλά σχολεία είναι μεγάλος ο αριθμός των μαθητών  (π.χ. στο ΕΠΑΛ Νεάπολης 5 τμήματα έχουν 28 μαθητές !) και οι αίθουσες μικρές. Ως εκ τούτου πρέπει ο δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία να αναζητήσουν  επειγόντως επιπλέον αίθουσες για να «σπάσουν» τα τμήματα στα πλαίσια του αιτήματος  των εκπαιδευτικών για 15 μαθητές στην τάξη. Φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του, αφού θεώρησε δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες. Το άσχημο είναι ότι διαπιστώσαμε πως ούτε στο άμεσο μέλλον πρόκειται να κατασκευασθούν νέα διδακτήρια στον δήμο, αφού η πορεία ανέγερσης τους έχει βαλτώσει για διάφορους λόγους ( ΕΠΑΛ Συκεών στον τομέα Τειχών , Π. Λεβαντή, ΒΑΟ κ.α. )

Θέσαμε, επίσης, το ζήτημα της δωρεάν χορήγησης επαρκούς ποσοτικά και ποιοτικά προστατευτικού υλικού για μαθητές , εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, θερμόμετρα κλπ). Όσον αφορά τις μάσκες, ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι δόθηκε ως πρώτη δόση μία για κάθε μαθητή (αρκετές ακατάλληλου μεγέθους επισημάναμε) και ότι θα διατεθούν άλλες 2 δόσεις αργότερα.

Επιμείναμε και στη διεκδίκηση δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και  μαθητές, όπως τονίζονταν στο  σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου (πάλι ύστερα από πρόταση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ). Ενώ τεστ γίνονται για διάφορες ομάδες (εργαζόμενοι στο δήμο, αστυνομικοί , δημοσιογράφοι κλπ.), δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο για την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα των εκπαιδευτικών. Ζητήσαμε από τον δήμο να επιμείνει στην διεκδίκηση εγκατάστασης Κέντρου Ελέγχου Covid στον δήμο μας , όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο ΕΟΔΥ .

Τέλος, ζητήσαμε την επαναλειτουργία της επιτροπής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στον δήμο μας, η οποία είχε συνεδριάσει μόνο μια φορά στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s