Παράσταση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ στην ΚΕΥΝΣ για τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΔΑΠ και των εργαζόμενων σ΄ αυτά

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ ,Γιάννης  Λαθήρας  και  Μαρία  Kυπραίου, επισκέφθηκαν την Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Νεάπολης –Συκεών ( ΚΕΥΝΣ) προκειμένου να ενημερωθούν από τον πρόεδρό  της κ. Δ. Απατσίδη για την  λειτουργία   των ΚΔΑΠ  και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ του δήμου μετά την μείωση της χρηματοδότησης  και  τις δραματικές και άνισες μειώσεις των ωρών εργασίας  στους  200 και πλέον ωρομίσθιους εργαζομένους/ες,   μειώσεις  που  επέφεραν και την ποιοτική υποβάθμιση των υπηρεσιών  προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα

Α. Η δημοτική αρχή-δια στόματος προέδρου της ΚΕΥΝΣ-  απέδωσε την ανισοτιμία στην μείωση των ωρών στους εργαζόμενους  στα ΚΔΑΠ  α. στις διαφορετικές  ειδικότητες (π.χ γυμναστές ή δάσκαλοι) και β. στις διαφορετικές ανάγκες  που υπάρχουν στα κατά τόπους ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.  Βέβαια φαίνεται ότι αυτά τα επιχειρήματα  δεν αντέχουν την βάσανο  της σοβαρής κριτικής,  αφού ακατανόητη  για τον κοινό νου –και κυρίως για τους  ίδιους τους ωρομίσθιους εργαζομένους- είναι  η λογική που υπερασπίζεται  μειώσεις ωρών κατά το δοκούν στην ίδια ειδικότητα (π.χ γυμναστές-στριες  με μείωση της τάξης των  20 ωρών και άλλοι-ες με μειώσεις της τάξης των 10 ωρών). Για να μιλήσουμε καθαρά  αυτή η γνωστή λογική του «διαίρει και βασίλευε» είναι το αποτέλεσμα όλου αυτού του συστήματος των ελαστικών σχέσεων εργασίας που δημιουργεί  και νομιμοποιεί στρατιές εργαζομένων – έρμαια στις διαθέσεις ( για να μην πούμε στις ορέξεις) της εκάστοτε δημοτικής αρχής και του εκάστοτε Δημάρχου.

Β. Ενημερωθήκαμε, ακόμη, ότι( από φέτος?) εργαζόμενοι-ες με συμβάσεις ΚΔΑΠ επιτρέπεται  να απασχολούνται    ΜΟΝΟ  σε απογευματινό ωράριο  και ΜΟΝΟ σε δομές  ΚΔΑΠ ( ενώ μέχρι πρότινος δούλευαν σε πρωινή βάρδια και σε άλλες υπηρεσίες).  Η αλλαγή αυτή  δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στις  αθλητικές δομές του Δήμου. Ειδικότερα  οι  ωρομίσθιοι εργαζόμενοι γυμναστές-στριες   με συμβάσεις ΚΔΑΠ –ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στήριζαν και τις υπόλοιπες αθλητικές δομές της Δημοτικής Επιχείρησης. Έτσι εξηγείται και η παύση λειτουργίας δημοτικών  γυμναστηρίων –κολυμβητηρίου Συκεών  λόγω έλλειψης προσωπικού , η επαναλειτουργία των οποίων  εξαρτάται από νέες προσλήψεις  συμβασιούχων γυμναστών μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ( όποτε αυτές γίνουν).Δημιούργησε  ,όμως ,και προβλήματα  σε περιπτώσεις  εργαζομένων που είδαν να ανατρέπεται  ο οικογενειακός προγραμματισμός τους μετά από χρόνια εργασίας σε πρωινή βάρδια  .Αυτές τις περιπτώσεις  οφείλει η δημοτική αρχή να τις εξετάσει   με ιδιαίτερη ευαισθησία και  προσοχή..

Γ.  Από την άλλη πλευρά παραμένει,  βέβαια , άξιο απορίας  το γεγονός ότι η ρητή απαγόρευση απασχόλησης  συμβασιούχων  ΚΔΑΠ σε άλλες υπηρεσίες   και  σε πρωινό ωράριο  φαίνεται  ότι δεν έχει καθολική ισχύ ( επιλεκτικά πάλι  40 περίπου συμβασιούχοι-ες  ΚΔΑΠ εργάζονται  πρωί  σε θέσεις γραμματείας ή σε Βιβλιοθήκες)  και  το γεγονός αυτό  δικαίως  προκαλεί την οργή  της πλειοψηφίας των  εργαζομένων .

Είναι σαφές από τα παραπάνω  ότι εργαζόμενοι-ες και  δημότες –ισσες  είναι όμηροι  ενός  πολιτικού συστήματος  που εδώ και χρόνια εφαρμόζει  την αποσπασματική  λογική των « προγραμμάτων» με αρχή και τέλος. Των προγραμμάτων  που  εξασφαλίζουν  ώρες ή μήνες εργασίας, των προγραμμάτων  που  συντηρούν κάθε χρόνο την αγωνία  των συμβασιούχων  για την «ανανέωση»  και  τον  επιούσιο  , την αγωνία των γονιών για μια θέση σε βρεφικούς –παιδικούς σταθμούς, για μια θέση στα ΚΔΑΠ. Είναι ,επίσης, σαφές ότι αυτό το ίδιο σύστημα είναι που δημιουργεί τις  κατάλληλες προϋποθέσεις  και  αφήνει  χώρο  σε τοπικούς άρχοντες να στήνουν έναν ιδιότυπο στρατό  «αιχμάλωτων»-εργαζομένων  ,στον  οποίο η  επιλεκτική  παροχή διευκολύνσεων  ή  η « παραδειγματική τιμωρία»  αποτελούν τις μόνες  εναλλακτικές.  Είναι το σύστημα που   εκπαιδεύει στρατιές  φοβισμένων και ανελεύθερων   εργαζόμενων  πλήρως εξαρτημένων  από την εκάστοτε προϊσταμένη αρχή. Είναι το σαθρό σύστημα  που  μπορεί να τινάξει ανά πάσα στιγμή στον αέρα δημοτικές   υπηρεσίες  που στηρίζονται στην  λογική των προγραμμάτων.

Φαίνεται ότι  και  για φέτος  –  με αγώνες  των εργαζομένων και του σωματείου τους  (ΠΑΣΚΕΔΑΠ )- διασφαλίστηκε η μισθοδοσία των εργαζομένων σε ΚΔΑΠ  από τακτικά ή έκτακτα έσοδα των Δήμων  και δόθηκε   η δυνατότητα επιχορήγησης από το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του άρθρου 71 τουν.4509\2017. Εκκρεμεί ,βέβαια,  η υλοποίηση της κυβερνητικής δήλωσης για ενίσχυση αυτών των δομών με 10.000.000 ευρώ.  Κατά την γνώμη μας τα παραπάνω μέτρα αποτελούν  προσωρινές λύσεις  ,οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν  αποκλείουν την επανάληψη της ίδιας  τραγικής  κατάστασης τον επόμενο Αύγουστο. Επιβάλλεται αρχικά να υπάρξει δεσμευτική απόφαση   για μετατροπή  όλων των  συμβάσεων  σε πλήρους  απασχόλησης ή τουλάχιστον  για ανανέωσή τους με τον ίδιο αριθμό ωρών με πέρυσι , ώστε απρόσκοπτα να λειτουργήσουν οι δομές αυτές  και να μην δοθεί η ευκαιρία σε ευφάνταστους  δημάρχους να προχωρήσουν  σε νέες συμβάσεις με μειωμένο ωράριο.  Όμως, η οριστική επίλυση του θέματος θα επέλθει μόνο με την κατάργηση του νοσηρού αυτού πλέγματος των ελαστικών σχέσεων εργασίας   κάθε είδους  και την μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ  σταθερά υπερασπιζόμαστε τον  αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ –ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ  και την μονιμοποίηση του προσωπικού τους.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ καλούμε την διοίκηση του Δήμου  να σταθεί  έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων  υποστηρίζοντας την μετατροπή των συμβάσεων  τους σε πλήρους απασχόλησης ή τουλάχιστον την  ανανέωσή τους  με τον ίδιο  αριθμό ωρών και να διεκδικήσει  την μονιμοποίησή τους σε ένα σύστημα δημόσιων δομών.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή  των εργαζομένων  και να  στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s