Συνάντηση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ με την Γ΄ ΕΛΜΕ –Θεσσαλονίκης

Ύστερα από πρόσκληση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη συνάντηση  με το ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στο στέκι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ.

Οι εκπαιδευτικοί μας ενημέρωσαν αναλυτικά για την κατάσταση των σχολείων της περιοχής εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής  χρονιάς και σε συνθήκες αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα τονίσθηκαν:

  • ο μεγάλος αριθμός μαθητών  στα περισσότερα τμήματα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος  φτάνει τους 28 μαθητές/μαθήτριες !  (πχ ΕΠΑΛ Νεάπολης, εργαστήρια, τμήματα β΄ ξένης γλώσσας κ.α.) σε μικρές αίθουσες 35-38 m2. Το απολύτως δικαιολογημένο υγειονομικά και παιδαγωγικά αίτημα των εκπαιδευτικών για 15 μαθητές στο τμήμα παρακάμφθηκε από την κυβέρνηση με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες την στιγμή που έχουν παγώσει όλα τα προγράμματα ανέγερσης διδακτηρίων και οι εκπαιδευτικές δαπάνες είναι χρόνια καθηλωμένες.
  • η μη πραγματοποίηση διαγνωστικών test στους εκπαιδευτικούς, μεγάλο ποσοστό των οποίων   είναι  μεγάλης ηλικίας ή φέρουν υποκείμενο νόσημα, ενώ ήδη έχουν εμφανισθεί δεκάδες κρούσματα σε εκπαιδευτικούς πανελλαδικά !
  • η ανεπάρκεια του αριθμού των καθαριστών/καθαριστριών που προσλήφτηκαν καθυστερημένα και  όχι σε καθεστώς μόνιμης εργασίας, όπως ήταν το αυτονόητο αίτημα, σε μια χρονιά κατά την οποία η υγιεινή και η καθαριότητα των σχολικών μονάδων είναι ύψιστης σημασίας
  • η καθυστέρηση στην χορήγηση προστατευτικού υλικού. Μάσκες που είναι ελάχιστες (μία σε κάθε μαθητή !)και μάλιστα σε τεράστια  μεγέθη ακατάλληλα για τα παιδιά  ,ενώ ήδη 27 χιλιάδες μάσκες αποσύρθηκαν λόγω ακαταλληλότητας(μεγάλη διαπερατότητα). Το Υπουργείο Παιδείας  δεν  κατάφερε να ανταποκριθεί στην μοναδική στην πραγματικότητα υποχρέωση που ανέλαβε, δηλαδή να εφοδιάσει  έγκαιρα και επαρκώς όλα τα σχολεία με μάσκες για τους μαθητές.
  • η έλλειψη σχολικών νοσηλευτών-υγειονομικών για τις θερμομετρήσεις των μαθητών –εκπαιδευτικών και την διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων. Μεταφέρεται έτσι κι αυτή η  αρμοδιότητα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε ότι καμία κυβερνητική πρόνοια δεν υπήρξε -παρά τον επαρκή χρόνο- για την προετοιμασία των σχολείων και την προστασία της υγείας  των μαθητών,  του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού των σχολείων.

Από την μεριά μας ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ενημερώσαμε για τις πολλαπλές παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους αρμόδιους του δήμου (ερωτήσεις, εκδηλώσεις,  παραστάσεις, προτάσεις,  ψηφίσματα)για τα ζητήματα αυτά και  για την απαίτησή  μας να συγκληθεί άμεσα(έπρεπε να είχε ήδη συγκληθεί) η επιτροπή διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του δήμου.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του δήμου ,όπως η κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων πχ ΕΠΑΛ  Συκεών , η πλήρης ανεπάρκεια σχολικών φυλάκων, ο κίνδυνος συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ο εξοπλισμός των σχολείων με εποπτικά μέσα, τα κριτήρια παραχώρησης των σχολικών χώρων, η υποχρηματοδότηση (έχει πέσει στο μισό από το 2011) και η λειτουργία των σχολικών επιτροπών, η έλλειψη μόνιμης συνεργασίας του δήμου με τους φορείς των εκπαιδευτικών κ.α.

Από την μεριά της Γ΄ΕΛΜΕ έγινε ενημέρωση και για τα γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα: κενά καθηγητών, ενισχυτική διδασκαλία, αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολικών  μονάδων και εκπαιδευτικών, τράπεζα θεμάτων, αλλαγές μαθημάτων,  εγκρίσεις ολιγομελών, νέος νόμος για την Τεχνική εκπαίδευση κλπ.

Δηλώσαμε την πλήρη συμπαράστασή μας στα αιτήματα και στον αγώνα των εκπαιδευτικών και την δέσμευσή μας να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση να τα προβάλλουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Τονίσαμε, επίσης, την ανάγκη συντονισμού των φορέων της εκπαίδευσης για την άσκηση πίεσης σε όλους τους αρμόδιους και στον δήμο με στόχο την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων της εκπαίδευσης.

Τέλος ,ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ έχουμε και  απευθυνθεί στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής καθώς και στην Ενωση Γονέων Πεύκων για ανάλογες συναντήσεις.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s