Ελλιπής η καθαριότητα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας

Ενώ τα σχολεία άνοιξαν, στον δήμο μας -όπως και στους δήμους όλης της χώρας-  η καθαριότητα βρίσκεται στον αέρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, επέλεξε να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Αντίθετα  προσέλαβε προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως τον Ιούνιο του 2021 και αριθμό πολύ λιγότερο από αυτό που απαιτείται, ώστε να εφαρμοστούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19. Ο υγειονομικός κίνδυνος που συνοδεύει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι προφανής.

Στον δήμο μας οι προσλήψεις αφορούν 69 άτομα ( 50 πλήρους απασχόλησης και 19 μερικής απασχόλησης, έναντι 71 ατόμων πέρυσι) για να καλυφθούν οι ανάγκες των 80 σχολικών μονάδων. Αδύνατον να καλυφθεί η καθαριότητα των σχολείων με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων, και ιδιαίτερα μετά  τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θέτει ο ΕΟΔΥ. Το ζήτημα αυτό έχει υπογραμμιστεί και από τις υπηρεσίες των δήμων.

Την ίδια στιγμή, 3 τουλάχιστον μετανάστ(ρι)ες καθαρίστ(ρι)ες που δουλεύουν επί  χρόνια στα σχολεία του δήμου μας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Μέχρι πέρσι, όσοι-όσες δούλευαν στην καθαριότητα των σχολείων και δεν ήταν μόνιμοι-ες, προσλαμβάνονταν με σύμβαση έργου και με εξευτελιστικά ποσά, ανάμεσά τους και μετανάστες/τριες. Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης- με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ – αποκλείονται με βάση τη ρατσιστική νομοθεσία  που υπάρχει εδώ και χρόνια  σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών χωρίς πιστοποιητικό Ελληνομάθειας!

Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια διεκδικούμε η καθαριότητα των σχολείων να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας.

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων τώρα.

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ απαιτούμε:

-την κατάργηση της επαίσχυντης ρατσιστικής διάταξης που αποκλείει τις/τους μετανάστ(ρι)ες καθαρίστ(ρι)ες -οι οποίες-οι μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευαν στα σχολεία του δήμου μας-έτσι ώστε να μπορούν  να συμμετέχουν ισότιμα στις προκηρυγμένες θέσεις. Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485 / 22 -08 – 2020, να καταργηθεί  το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας ως απαραίτητο προσόν και να διασφαλιστεί  πως κανένας σχολικός καθαριστής / καθαρίστρια δεν θα απολυθεί και  κανένας αποκλεισμός δεν θα υπάρχει λόγω μη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

-την μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών στην καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιπλέον νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων που προκύπτουν με 15 μαθητές ανά τμήμα και με πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s