Μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες (ίσως και την μοναδική) ανακοινώσεις του το «Σωματείο Εργαζομένων στην Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Νεάπολης –Συκεών -ΚΕΥΝΣ» επιτίθεται στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αφορμή τις ανακοινώσεις τους σχετικά με την αναστολή της δίχρονης δημόσιας προσχολικής εκπαίδευσης στον δήμο Νεάπολης Συκεών.
Εντύπωση προκαλεί ότι καμία αναφορά δεν γίνεται ούτε στην κυβερνητική πολιτική- η οποία διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και μαζί με αυτές και τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τους επισφαλώς εργαζόμενους στον δήμο –ούτε στην διοίκηση του δήμου που τους αντιμετωπίζει ως στυγνός επιχειρηματίας !
Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση ( Άλμα στο Μέλλον, Λαϊκή Συσπείρωση και Πόλη Αλλιώς) καταδίκασαν, ως όφειλαν, με ανακοινώσεις τους την εξαίρεση του Δήμου-μαζί με άλλους 4 πανελλαδικά- από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Θλιβερή αυτή η πρωτιά του δήμου, γιατί δεν κατάφερε (και κυρίως δεν ήθελε) να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει (25 χρόνια τώρα)επαρκείς, ασφαλείς και εξοπλισμένους χώρους για δημόσια ολοήμερα νηπιαγωγεία για όλα τα νήπια σε μικρά τμήματα. Άλλωστε είναι γνωστή η λογική της διοίκησης για τον πλήρη έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια λογική που συνδυάζεται και με την συκοφάντηση του δημόσιου χαρακτήρα των εκπαιδευτικών δομών.
Η ανακοίνωση του σωματείου αποτελεί μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού και καλλιεργεί μια απαράδεκτη λογική διάσπασης και ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα διασπαστικό σωματείο (το μόνο πανελλαδικά) που εξυμνεί τον εργοδότη του στην ανακοίνωση, τονίζοντας ότι: «Αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστώ στον δήμαρχο». Προφανώς η ανακοίνωση συντάχθηκε καθ’ υπόδειξιν του δημάρχου, επειδή αισθάνθηκε ιδιαίτερα άβολα με την κριτική που δέχθηκε. Γι αυτό και προχώρησε σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων, στις οποίες επιδόθηκε στις γνωστές του μεθόδους κατασυκοφάντησης και τρομοκρατίας για πιθανές απολύσεις εξαιτίας της εφαρμογής της δίχρονης δημόσιας προσχολικής αγωγής.
Η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής δεν είναι αυτή που οδηγεί στο κλείσιμο Παιδικών Σταθμών , όπως εκβιαστικά και ψευδώς ισχυρίζεται ο δήμαρχος, αλλά η άρνηση των κυβερνήσεων και των Δήμων να θεσπίσουν την δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών 0-4 ετών σε δημόσιους , βρεφονηπιακούς σταθμούς , σε δημόσια, ασφαλή κτήρια με όλο το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό, χωρίς τροφεία, κουπόνια, ρουσφέτια και κληρώσεις . Μια τέτοια προοπτική όχι μόνο θα οδηγούσε στην μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά θα απαιτούσε και την πρόσληψη επιπλέον υπαλλήλων . Οι κυβερνήσεις και ο δήμος θεωρούν την φροντίδα των παιδιών όχι ως μόνιμη, διαρκή και βασική ανάγκη των παιδιών και των γονιών τους , αλλά ως «πρόγραμμα ΕΣΠΑ» υλοποιήσιμο και μέσω των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που ενισχύονται ιδιαίτερα από τα vouchers.
Αντί, λοιπόν, το εν λόγω σωματείο να διεκδικήσει σταθερά και αγωνιστικά μια τέτοια λύση, διστάζει ακόμη και να ψελλίσει τη λέξη «μόνιμοι», επιλέγει την εμπλοκή του στις ίντριγκες και τις συκοφαντίες του δημάρχου και υποτάσσεται στην λογική του «σώζω τον εργοδότη μου για να με σώσει.»
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ υποστηρίζουμε τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής . Σε καμία περίπτωση η θέση αυτή δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους σε καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Αντίθετα σταθερά υπερασπιζόμαστε την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε αυτούς. Γι αυτό τον λόγο τους καλούμε να κλείσουν τα αυτιά τους σε κάθε καταφανώς εκφοβιστική και συκοφαντική ενέργεια της διοίκησης του δήμου και να συνταχθούν σε έναν κοινό αγώνα για την διεκδίκηση σταθερής και μόνιμης εργασίας.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s