Ενημερωτικό για την 8η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου (9-6-2020)

Την Τρίτη 9 Ιούνη και στην 8η  μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης –Συκεών και μετά από πολύωρη συζήτηση  ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ :

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ

1.την  συμμετοχή του Δήμου στον νέο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ(ως μετεξέλιξη της ήδη υπάρχουσας Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας) σύμφωνα με τον ν.4674/2020.  Τονίσαμε ότι με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής της συνεχίζει σταθερά να εκχωρεί σε ιδιώτες αρμοδιότητες των ΟΤΑ, όπως ακριβώς έκανε και με τον Αναπτυξιακό νόμο που  παραχωρεί σε εργολάβους καίριους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμός. Με το νέο αυτό πλαίσιο θεσμοθετεί τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι  Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υπό την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και στοχεύουν στην υποβάθμιση- και στην κατάργηση κατά την γνώμη μας- των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων.

Με λίγα λόγια η σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων μελετών και έργων, η «υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και ψηφιακής σύγκλισης, βιώσιμης ανάπτυξης»  και η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ περνούν πλέον στα χέρια Ανώνυμων Εταιρειών που θα τα «υλοποιούν» μεταθέτοντας μόνιμο προσωπικό από τους Δήμους και δίνοντας μισθούς πείνας σε έκτακτο προσωπικό .  Ανοίγει  έτσι για ακόμη μια φορά διάπλατα ο δρόμος   για την  επιτάχυνση παντός είδους «επενδύσεων» προς όφελος των επιχειρηματιών και εις βάρος του δημόσιου ελέγχου στο δομημένο περιβάλλον –όπως ακριβώς συνέβη και με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που εγκληματικά «θυσιάζει» βουνά, δάση και θάλασσες  στο όνομα της «ανάπτυξης». Αξίζει να σημειωθεί ότι Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε αυτό το θέμα). Δείτε εδώ

Επειδή-υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των ΟΤΑ   και επειδή  θεωρούμε τεράστια την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία των Δημόσιων έργων και αναγκαίο  τον έλεγχό τους από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια ,καταψηφίσαμε το θέμα  και διεκδικήσαμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ενίσχυση  των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων.

2.την ανάθεση «Εργασιών Ταφών –Εκταφών και λοιπών εργασιών στα Κοιμητήρια της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων» σε ιδιώτη –εργολάβο. Πρόκειται για μια από τις δεκάδες δημοτικές υπηρεσίες που ιδιωτικοποιούνται  η μία πίσω από την άλλη στο πλαίσιο της εφαρμογής των κάθε είδους μνημονιακών    πολιτικών και των κατευθύνσεων της Ε.Ε που  εδώ και χρόνια έχουν απαγορεύσει τις μόνιμες προσλήψεις, έχουν επιβάλλει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κα έχουν μετατρέψει τους Δήμους  σε προνομιακό τοπίο « επενδύσεων» για την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

3. την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2020 και την υποχρεωτική αναμόρφωση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης για το 2020, αφού και τα δύο θέματα έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις που καταθέσαμε  στην συζήτηση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΜΕ

 1.την έγκριση μίσθωσης ακινήτου για την στέγαση του 15ου Νηπιαγωγείου(Συκιές) και την αποδοχή άνευ ανταλλάγματος παραχώρησης χρήσης οικοπέδου Νηπιαγωγείου στην τοπική ενότητα Νεάπολης(πρόκειται για το οικόπεδο Ιατρόπουλου, στο οποίο θα τοποθετηθούν 4 αίθουσες για 100 νήπια).Επισημάναμε ,όμως, για πολλοστή φορά  την ανάγκη οριστικής επίλυσης του προβλήματος της σχολικής στέγης στο Δήμο μας με την ανέγερση σύγχρονων δημόσιων και ασφαλών σχολείων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα Νηπιαγωγεία  και στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής μας θέσης για δίχρονη ,δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή τονίσαμε ότι θεωρούμε αναγκαία-και αγωνιζόμαστε γι αυτό-   την άμεση ανέγερση νέων διδακτηρίων  και την μετεγκατάσταση όλων των Νηπιαγωγείων- που τόσα χρόνια στεγάζονται σε καταστήματα (σήμερα είναι 8 τον αριθμό)- για την οριστική και ομαλή εφαρμογή της δίχρονης δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής.

 2.την έγκριση αύξησης του αριθμού  των φιλοξενούμενων προσφύγων στο πλαίσιο του έργου REACT. Στο σημείο αυτό ζητήσαμε να αρνηθεί η Διοίκηση να προβεί σε εξώσεις προσφύγων, αν ασκηθεί πίεση από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Υπερψηφίσαμε και συνδιαμορφώσαμε σχετικό ψήφισμα ενάντια στις  εξώσεις προσφύγων που τους έχει χορηγηθεί άσυλο από δομές και διαμερίσματα

3.την έγκριση   τροποποίησης και παράτασης των Δομών Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Παροχής Συσσιτίου (μέχρι 2023),επαναλαμβάνοντας την θέση μας για τον μόνιμο-δημόσιο χαρακτήρα αυτών των δομών και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε αυτές, ιδιαίτερα τώρα που διαμορφώνεται ένα τοπίο ζοφερό σε επίπεδο κοινωνικό –εργασιακό και  οικονομικό εξαιτίας των τραγικών επιπτώσεων της πανδημίας.

4. την συζήτηση του θέματος των κατασκευαστικών προβλημάτων και των επικίνδυνων βλαβών στο 4ο δημοτικό σχολείο Πεύκων την οποία αρνήθηκε η πλειοψηφία του δημάρχου!

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ

1. το άνοιγμα των αυλών των σχολείων τις απογευματινές ώρες (το είχαμε προτείνει κι άλλες φορές) προκειμένου να λειτουργούν ως χώροι πολιτισμού  και  άθλησης. Απερρίφθη! η πρόταση λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης .Φυλάσσονται μόνο η πισίνα και το κτήριο του ΚΗΦΗ στις Συκιές( από ιδιωτική εταιρεία!).

2.την πεζοδρόμηση περιοχών σε κάθε  τοπική ενότητα(και γύρω από τα σχολεία)για την διευκόλυνση της άθλησης –περιπάτου συνδημοτών-ισσών.

3.την δρομολόγηση εκδηλώσεων πολιτισμού σε επίπεδο γειτονιάς με σχήματα του Δήμου. 

Τέλος, αφού επισημάναμε την πάγια τακτική της Διοίκησης να αφήνει αναπάντητα δεκάδες ερωτήματα που καταθέτουμε προφορικά στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέσαμε και νέα ερωτήματα που αφορούν

  • το καθεστώς στον Κέδρινο Λόφο, για την  εγκαταλειμμένη ταβέρνα που ανήκει(?) στον δήμο  
  • το αναξιοποίητο  διατηρητέο οίκημα στην οδό Αθ. Διάκου  και την εγκαταλελειμμένη παιδική χαρά (Αγ. Παύλος), 
  • τα προβληματικά φρεάτια στην οδό Μεσολογγίου (Συκιές) που μετατρέπεται σε ποτάμι μετά από  κάθε ισχυρή βροχόπτωση
  • την   έλλειψη καθαριστών –στριών κατά την διάρκεια της  πρωινής λειτουργίας των σχολείων, το καθεστώς της υπερωριακής αμοιβής όσων δούλευαν με διευρυμένο ωράριο κατά την διάρκεια της πανδημίας
  • τις βλάβες στα φανάρια της Επταπυργίου
  • την διάνοιξη της οδού Σαμοθράκης στον τομέα τειχών
  • τον καθαρισμό των αγριόχορτων γύρω από το Επταπύργιο και σε άλλες περιοχές του δήμου
  • την δημοσιοποίηση των θεμάτων συζήτησης και των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και την καταγραφή και αναμετάδοση των συνεδριάσεων

οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Κυπραίου και Γιάννης Λαθήρας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s