
Με πρόσχημα την μη τεχνική επάρκεια (πώς ακριβώς ορίζεται αυτή ) , την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών ( η οποία μπορεί να επιλυθεί με μόνιμες προσλήψεις) και την καθυστέρηση τεχνικών έργων, η κυβέρνηση στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής της συνεχίζει σταθερά να εκχωρεί σε ιδιώτες αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Το ίδιο ακριβώς ,βέβαια, έπραξε και με τον περίφημο Αναπτυξιακό Νόμο που παραχωρεί σε εργολάβους καίριους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμός ,αποσιωπώντας ουσιαστικά τις πολιτικές ευθύνες τόσων χρόνων για την αποψίλωση των υπηρεσιών των Δήμων και τις μηδενικές μόνιμες προσλήψεις εργατικού, τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού εδώ και 15 χρόνια. Με λίγα λόγια προχωρά και στην υποβάθμιση-με στόχο την κατάργηση κατά την γνώμη μας- των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων.
Συγκεκριμένα με τον ν.4674/2020 «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» θεσμοθετεί τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου υπό την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας. Πρόκειται για Ανώνυμες Εταιρείες που θα αναλάβουν:
Α. «την σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων μελετών και έργων από τους ΟΤΑ»(δηλαδή θα εκτελούν δράσεις κρατικών ενισχύσεων και θα διαχειρίζονται αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα με τα αντίστοιχα κεφάλαια)
» την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης, βιώσιμης ανάπτυξης»
» την εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ.»
Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιοί και με ποιά κριτήρια θα αποφασίζουν για τις συγκεκριμένες μελέτες, τα συγκεκριμένα έργα, τις συγκεκριμένες πολιτικές ;Ποιές πραγματικές κοινωνικές ανάγκες θα εκφράζουν;
Β. την τεχνική και διοικητική υποστήριξη για θέματα Τεχνικών υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης( με σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με την ΕΕΤΑΑ και με το ανάλογο βέβαια κόστος).Στην περίπτωση αυτή μάλιστα προβλέπεται ότι η τελική διοικητική πράξη ασκείται από τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση έλλειψης Προϊσταμένου(άκουσον άκουσον!) από τον ίδιο τον Δήμαρχο, γεγονός πρωτοφανές, αφού δεσμεύσεις από επαγγελματικά δικαιώματα καθιστούν αδύνατη την υπογραφή. Ευνόητο είναι ότι με τον τρόπο αυτό μεταβιβάζονται ουσιαστικές αλλά και πιθανές ποινικές ευθύνες στους Δήμους .
Στις ανώνυμες αυτές εταιρείες θα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός ΟΤΑ και θα στελεχώνονται με μόνιμο και έκτακτο προσωπικό. Το τακτικό προσωπικό θα προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή με μεταθέσεις μόνιμου προσωπικού(που κατά τα άλλα είναι ανεπαρκές!) από τις ανάλογες υπηρεσίες των ΟΤΑ, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω αποψίλωση των υπηρεσιών αυτών, ενώ το έκτακτο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Στην περίπτωση του έκτακτου προσωπικού είναι σαφές ότι προοιωνίζεται όργιο πελατειακών σχέσεων και αδιαφανών διαδικασιών και κυρίως προοιωνίζονται μισθοί φτώχειας για τους εργαζόμενους. Γιατί, άραγε, δεν μπορούσαν να γίνουν εξ αρχής προσλήψεις στους ΟΤΑ για την κάλυψη της «τεχνικής ανεπάρκειας» και την γενικότερη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;Γιατί ο στόχος , βέβαια, δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά το βόλεμα «ημετέρων» επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
Είναι φανερό ότι με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς η κυβέρνηση δεν επιλύει κανένα πρόβλημα ,δεν αντιμετωπίζει καμία καθυστέρηση έργων σε Δήμους και Περιφέρεις ,όπως υποστηρίζει, αφού και αυτή μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ήδη υπάρχουσα δυνατότητα Διαδημοτικών Συνεργασιών ή σύναψης συμβάσεων με τις οικείες Περιφέρειες. Αντίθετα- κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο δημότες-ισσες – ξεδιπλώνει την γενικότερη πολιτική της στον χώρο των ΟΤΑ που συμπυκνώνεται σε μια μόνο φράση: εκχώρηση ουσιαστικών και παραγωγικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Η παράκαμψη των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης(γιατί περί αυτού πρόκειται) αποτελεί κατά την γνώμη μας ακόμη μια παράκαμψη του ελέγχου και της διαφάνειας, ένα πλήγμα στον δημόσιο χαρακτήρα των ΟΤΑ και στο δημόσιο συμφέρον. Παρακάμπτοντας ουσιαστικά τα Δημοτικά Συμβούλια και μετατρέποντάς τα σε διακοσμητικά όργανα, η κυβέρνηση ανοίγει για ακόμη μια φορά διάπλατα τον δρόμο στην επιτάχυνση παντός είδους «επενδύσεων» προς όφελος των επιχειρηματιών και εις βάρος του δημόσιου ελέγχου στο δομημένο περιβάλλον –όπως ακριβώς συνέβη και με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που εγκληματικά «θυσιάζει» βουνά, δάση και θάλασσες στο όνομα της «ανάπτυξης».
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε τεράστια την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία των Δημόσιων έργων και αναγκαίο τον έλεγχό τους από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια και όχι από Διοικητικά Συμβούλια Ανώνυμων Εταιρειών .
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των ΟΤΑ, υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα τους και διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων με στόχο τον ουσιαστικό και δημόσιο έλεγχο στο Δομημένο Περιβάλλον. Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε το σχετικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης Συκεών.
Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ”