Ψήφισμα για τον Βασίλη Δημάκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης – Συκεών  εκφράζει τη συμπαράστασή του στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο ζωής, καθώς η υγεία του είναι ήδη καταπονημένη από την προηγούμενη απεργία πείνας και δίψας.

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μετήχθη στις 17/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών επειδή συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω COVID-19. Ξεκίνησε αμέσως απεργία πείνας (από 21/4) και δίψας (από 27/4) ζητώντας την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσπάθεια με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως είχε κερδίσει με τον αγώνα του το 2018. Μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών και των συμφοιτητών του, αλλά και με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα του στις 30/4/2020, οπότε και έληξε την απεργία πείνας και δίψας.
Ο Βασίλης Δημάκης επέστρεψε με νέα μεταγωγή στις 9/5 στις φυλακές Κορυδαλλού. Αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα, οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Παρ όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης στις 10/5/2020 ( http://www.mopocp.gov.gr/index.php… ) ότι θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του και πως η μεταγωγή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού οφείλεται στην 14ημερη καραντίνα λόγω κορονοϊού, καμία από τις δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκε. Ο Δημάκης παραμένει στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μετά την λήξη της 14ήμερης καραντίνας, χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή για τα μαθήματά του τα οποία συνεχίζονται μέσω e-class. Γι’ αυτό το λόγο, ο Βασίλης Δημάκης με δήλωσή του στις 24/5/2020 ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε τροφή, νερό και επικοινωνία.
Στην πραγματικότητα, ο Δημάκης “πληρώνει” μ’ αυτόν τον τρόπο την δημόσια διατύπωση της άποψής του υπέρ της αποσυμφόρησης των φυλακών, αίτημα που έχει εκφραστεί από πλήθος φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κλπ., αποτελεί δε κατεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Επιτρόπου των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, κοκ.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής πρέπει να υλοποιήσουν άμεσα τις από 10/5/2020 δεσμεύσεις τους παρέχοντάς του την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του που συνεχίζονται ηλεκτρονικά .

To Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης – Συκεών   με βάση τη αντίληψη  ότι σκοπός της κράτησης δεν πρέπει να είναι η τιμωρία ή η εκδίκηση αλλά ο σωφρονισμός, θεωρεί ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι προσπαθούν να αλλάξουν πορεία στη ζωή τους μέσω της εκπαίδευσης θα πρέπει να διευκολύνονται προς τούτο από την Πολιτεία με κάθε νόμιμο μέσο. Αυτό προβλέπεται και από το άρθρο 4 του ισχύοντος Σωφρονιστικού Κώδικα (ν. 2776/1999) που ορίζει ότι «Κατά την εκτέλεση της ποινής δεν περιορίζεται κανένα άλλο ατομικό δικαίωμα των κρατουμένων εκτός από το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία» (παρ. 1) και ότι «Οι κρατούμενοι δεν εμποδίζονται, λόγω της κράτησής τους, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και την άσκηση των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει ο νόμος, αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπο» (παρ. 2).

Ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των πανεπιστημιακών δασκάλων του και ζητούμε οι αρμόδιοι φορείς να δράσουν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη να συνεχίσει με αξιοπρεπείς όρους τις σπουδές του

(πρόταση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ προς το δημοτικό συμβούλιο)

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s