Μέτρα ενίσχυσης από τον δήμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και οι προτάσεις της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ

Την Τετάρτη 29 Απρίλη πραγματοποιήθηκε η 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Μοναδικό θέμα τα «Μέτρα ενίσχυσης κατηγοριών πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης από τον κορονοϊό».

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ είχαμε ήδη προτείνει από τον Μάρτιο (17/3) την συζήτηση του θέματος και είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, πολλά από τα οποία εισηγήθηκε η Διοίκηση με χαρακτηριστική καθυστέρηση 45 ημερών και μόνο μετά τις αποφάσεις του υπ. Εσωτερικών και με αιφνιδιαστικό τρόπο, ενώ η τελική εισήγηση έφτασε στους δημοτικούς συμβούλους δύο (2) ώρες πριν την συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα η Διοίκηση πρότεινε:

1. Απαλλαγή για όσο διαρκούν οι περιορισμοί και έως 1 τρίμηνο το ανώτατο, από Ανταποδοτικά Τέλη και Δημοτικό Φόρο των ωφελούμενων της απαλλαγής 50% σύμφωνα με την 341/19 ΑΔΣ (Δικαιούχοι ΚΕΑ, ΑμεΑ, πολύτεκνοι).

2. Απαλλαγή για όσο διαρκούν οι περιορισμοί και έως 1 τρίμηνο το ανώτατο, από Ανταποδοτικά Τέλη των επιχειρήσεων που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

3. Απαλλαγή του τέλους 0,5% στα ΚΥΕ που διακόπτουν τη λειτουργία τους για όσο διαρκούν οι περιορισμοί και έως 1 τρίμηνο το ανώτατο.

4. Απαλλαγή του τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, για όσο διαρκούν οι περιορισμοί και έως 1 τρίμηνο το ανώτατο.

5. Μείωση κατά 100% σε μισθώματα ενός τριμήνου των ακινήτων που εκμισθώνει ο δήμος σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους.

6. Απαλλαγή από μισθώματα ενός τριμήνου των σχολικών κυλικείων

7. Απαλλαγή από μισθώματα ενός τριμήνου των κυλικείων των ΚΑΠΗ.

8. Διακοπή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για 6 μήνες

9. Αναστολή δόσεων για 6 μήνες σε όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις οφειλών ή σε διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και οι οποίοι εντάσσονται στις κατηγορίες των πληττόμενων, όπως αυτοί ορίστηκαν με την αριθμ. 1053/20-3-2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής των δόσεων τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

10. Παράταση έως 31/8 της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/3 έως 30/4.

11. Παροχή σε μαθητές φορητού ψηφιακού εξοπλισμού για την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σύμφωνα με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα δικαιούχοι θα είναι μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως έξης:

• έως 10.000 € οικογένεια με 1 παιδί

• έως 11.000 € οικογένεια με 2 παιδιά

• έως 12.500 € οικογένεια με 3 παιδιά

• έως 14.000 € οικογένεια με 4 παιδιά

• έως 16.000 € οικογένεια με 5 παιδιά

• έως 18.000 € οικογένεια με 6 παιδιά και πάνω

12. Απαλλαγή κάθε είδους τροφείων ή διδάκτρων των δομών της ΚΕΥΝΣ και του Δημοτικού Κέντρου (παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί, ωδεία, τμήματα αθλητισμού και πολιτισμού κλπ) οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή. Σε περίπτωση καταβολής του αντιτίμου, αυτό επιστρέφεται ως αχρεωστήτως εισπραχθέν.

Ψηφίσαμε ΛΕΥΚΟ και καταθέσαμε τις εξής προτάσεις:

Όλα τα μέτρα που αφορούν απαλλαγές και μειώσεις από τέλη και δημοτικό φόρο για τρίμηνο ή εξάμηνο ή παράταση βεβαιωμένων οφειλών (περιπτώσεις 1,2,3,4,5,6.7,8,9,10) επιβάλλεται να επανεξεταστούν ως προς τα κριτήρια που θέτουν και να παραταθούν πριν την λήξη του τριμήνου ή του εξαμήνου ,αφού οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες την πανδημίας φαίνεται ότι θα βαθαίνουν όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου.

Ειδικότερα

α. Η απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη και δημοτικό φόρο ( του οποίου ζητήσαμε την κατάργηση)των ωφελουμένων της απαλλαγής 50%( για την οποία έχουμε καταθέσει συνολική και διαφορετική πρόταση στην αντίστοιχη συζήτηση ) δεν πρέπει να αφορά μόνο δικαιούχους ΚΕΑ, ΑμεΑ, πολύτεκνους), αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει και άτομα που έχουν χάσει την δουλειά τους, οικογένειες που έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους καθώς και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί). Αντίθετα να αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη των επιχειρήσεων, όπως αυτές των μεγάλων Super Market, που αύξησαν την δραστηριότητα, τα κέρδη και τα απορρίμματά τους αυτή την περίοδο. Η απάντηση του δημάρχου υπήρξε αρνητική καθώς οι άνεργοι στην περιοχή μας θα είναι πολλοί !!!

β. Η παροχή σε μαθητές φορητού ψηφιακού εξοπλισμού ( ΠΝΠ ,ΦΕΚ 84,13-4-2020,άρθρο 27) πρέπει να γίνεται με ευθύνη και μόνο του Συλλόγου Διδασκόντων της κάθε σχολικής μονάδας, αφού οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν όσο κανένας άλλος τις ανάγκες(οικονομικές και κοινωνικές) των μαθητών τους. Άλλωστε πουθενά δεν αναφέρεται η χρήση εκκαθαριστικού (όπως η διοίκηση απαιτεί),ενώ από το 2018 (εκκαθαριστικό αυτού του έτους ζητείται) έχουν αλλάξει άρδην οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Επίσης επιβάλλεται να φροντίσει η διοίκηση για τα προσφυγόπουλα που φοιτούν σε σχολεία του Δήμου και για τα οποία –ακόμη περισσότερο- δεν μπορούν να ισχύσουν τα κριτήρια που τίθενται. Τέλος σε περίπτωση που ο εξοπλισμός ( η Διοίκηση υπολογίζει 1.050 υπολογιστές) που θα ζητηθεί είναι μικρότερος σε αριθμό, προτείνουμε να ενισχυθούν τα σχολεία των οποίων οι ανάγκες είναι μεγάλες.

γ. Επιβάλλεται η Διοίκηση να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες.

 δ. Επιβάλλεται να διεκδικήσει και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού( Καθαριότητα, σχολικές καθαρίστριες, κοινωνικές δομές).Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο- που η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- το αίτημα της άμεσης μονιμοποίησής τους είναι κάτι περισσότερο από επείγον. Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ είχε καταθέσει σχετικό ψήφισμα από 24/2/2020 που ουδέποτε συζητήθηκε.

Καταθέσαμε, επίσης, ψηφίσματα:

Για το Αντιπεριβαλλοντικό Νομοσχέδιο , την συζήτηση του οποίου αρνήθηκε η Διοίκηση παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απάντηση του Δημάρχου στην τοποθέτησή μας για την λεηλασία της φύσης και για το όργιο των επενδυτικών δραστηριοτήτων που το νομοσχέδιο προωθεί είπε ότι δεν πρόλαβε να το μελετήσει !!!( ήδη το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί).

Για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ,την συζήτηση του οποίου επίσης αρνήθηκε η Διοίκηση «γιατί δεν ήταν ενήμερη επ’ αυτού», την ώρα που το πανελλήνιο βοά για τον ενταφιασμό του δημόσιου σχολείου. Μόνο από 2 διατάξεις του κινδυνεύουν να κλείσουν πολλά τμήματα των νηπιαγωγείων και δημοτικών της περιοχής μας (αύξηση του αριθμού των μαθητών και επιβολή κατώτατου ορίου το 20! ), ενώ κινδυνεύουν με υποβάθμιση τα ημερήσια ΕΠΑΛ με την επιβολή ανώτατου ηλικιακού ορίου 17 στους μαθητές τους.

Με αφορμή το θέμα αυτό ζητήσαμε την εκ νέου σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής Διαχείρισης Πανδημίας προκειμένου να συζητηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα προστασίας για την υγεία μαθητών –τριών και εκπαιδευτικών εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων

Τέλος ,χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δήμαρχος αρνήθηκε ακόμη και την συζήτηση επείγοντος ψηφίσματος που κατέθεσε η παράταξη «Άλμα στο μέλλον» της αντιπολίτευσης και αφορούσε την υπόθεση του κρατούμενου φοιτητή απεργού πείνας Β. Δημάκη.

Καταψηφίσαμε

Ψήφισμα της παράταξης «Άλμα στο Μέλλον» και της Διοίκησης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία της πρώτης κατοικίας» , αφού απλά και μόνο ζητούσε παράταση για λίγους μήνες της ελάχιστης- όπως είχε απομείνει- πλέον προστασίας, Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψήφισμα ζητούσε διακομματική επιτροπή της βουλής(!) για επανεξέταση του ζητήματος. Από τα κόμματα δηλαδή ΝΔ-ΚΙΝΑΛ –ΣΥΡΙΖΑ που απέσυραν διαδοχικά με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις κάθε δίχτυ προστασίας , επέβαλλαν τους πλειστηριασμούς και προχώρησαν σε διώξεις των αγωνιστών ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής περιουσίας από τις τράπεζες και τα αρπακτικά funds. Ο δήμαρχος μάλιστα ανέφερε και την «ιδέα» του να μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια στους δήμους!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s