Η Επιτροπή Διαχείρισης της Υγειονομικής Κρίσης του Δήμου Νεάπολης –Συκεών για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

 Ενημέρωση από την ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

 Την Πέμπτη 7 Μάη ύστερα από πρόταση της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ (είχαμε προτείνει και σύγκλιση του ΔΣ) συνεδρίασε η επιτροπή διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στο δημαρχείο Νεάπολης για την συζήτηση και λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

 Θετικό ήταν το γεγονός της παρουσίας  μέσω τηλεδιάσκεψης των  προέδρων των Γ΄ και Δ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ. Αριστοτέλης,  οι οποίοι/ες μετέφεραν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των εκπαιδευτικών και τις προτάσεις τους για την ομαλή – ασφαλή επιστροφή στα σχολεία. Σχολιάσαμε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θα μπορούσαν να βρίσκονται στην αίθουσα, εξηγώντας ότι η αναλογία ατόμων ανά m2 θα ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι ετοιμάζεται να εφαρμοσθεί στα σχολεία(!)

Από την μεριά της διοίκησης κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις, ελλιπείς κατά την γνώμη μας : παροχή 1 μιας   μόνο υφασμάτινης μάσκας στους εκπαιδευτικούς, ένα θερμόμετρο κατά σχολείο, αντισηπτικά για κάθε τμήμα, μετακίνηση των καθαριστριών της πρωτοβάθμιας στην δευτεροβάθμια και διεύρυνση του ωραρίου τους με την ίδια αμοιβή  !!!(αφού είναι σύμβαση έργου όπως εξήγησαν). Επίσης στην ερώτηση μας τι θα γίνει, όταν ανοίξουν και τα δημοτικά, αναφέρθηκε η δυνατότητα πρόσληψης καθαριστριών με 4μηνες συμβάσεις!

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ αναλύσαμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και ειδικότερα  για τα μέτρα που αφορούν τα σχολεία :έλλειψη θωράκισης των σχολείων για την προστασία της υγείας μαθητών –εκπαιδευτικών, αλληλοσυγκρουόμενες διαπιστώσεις για τον ρόλο των παιδιών στην διάδοση της πανδημίας, τροποποίηση των μέτρων που αφορούν κλειστούς χώρους ‘ώστε να προσαρμόζονται στην σχολική πραγματικότητα (πχ αποστάσεις, όρια κλπ.).

Τονίσαμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν είχαν εφαρμοστεί όλα όσα προτείνει το εκπαιδευτικό κίνημα χρόνια τώρα και οι κυβερνήσεις τα περιγελούν, κινούμενες πάντα στην αντίθετη κατεύθυνση (μικρά τμήματα, υποδομές , τεχνολογικός εξοπλισμός, ελεύθεροι χώροι νεανικό, επαρκές, μόνιμο  εκπαιδευτικό προσωπικό,  υποστηρικτικές δομές και προσωπικό, σχολίατροι, πλήρης χρηματοδότηση , μόνιμους καθαριστές/στριες κλπ) . Τέλος εκτιμήσαμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική  «αν πετύχουμε, η επιτυχία θα είναι δική μας .Aν αποτύχουμε ,φταίτε εσείς, δηλαδή κοινωνία, δήμοι, εκπαιδευτικοί»

Προτείναμε μια σειρά μέτρα από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα :

 • Δωρεάν μαζική παροχή μασκών ασφαλείας  σε όλους τους εκπαιδευτικούς (τουλάχιστον 5) και μαθητές.
 • Ειδική μέριμνα και μέτρα προφύλαξης στους εκπαιδευτικούς και μαθητές της παράλληλης στήριξης
 • Δωρεάν παροχή  επαρκούς ποσότητας αντισηπτικών που τηρούν τις αναγκαίες ποιοτικές προδιαγραφές ασφαλείας.
 • Εφαρμογή διαγνωστικών τεστ, τεστ αντισωμάτων από δημόσιους φορείς, υψηλής ποιότητας  και δωρεάν σε μεγάλα δείγματα εκπαιδευτικών και μαθητών με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες των κοινοτήτων.
 • Θερμομετρήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών κατά την είσοδό του στο σχολείο.  Χορήγηση επαρκούς αριθμού  ψηφιακών θερμομέτρων (τουλάχιστον 3) σε κάθε σχολείο.
 • Επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας των καθαριστών /καθαριστριών και υποβάθμιση των αμοιβών τους. Από την μεριά στελεχών της διοίκησης αναγνωρίσθηκε η αναγκαιότητα μόνιμου προσωπικού τώρα, ενώ πριν 2 μήνες αρνήθηκαν ψήφισμα της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ που ζητούσε την μονιμοποίηση των καθαριστριών!
 • Σχολαστικές απολυμάνσεις των  σχολικών χώρων τα Σαββατοκύριακα.
 • Συνεχής εξαερισμός των αιθουσών και αποφυγή χρησιμοποίησης υπογείων χώρων.
 • Φύλαξη των σχολείων καθ΄ όλο το 24ωρο  με μόνιμους σχολικούς φύλακες για την αποφυγή εισόδου εξωσχολικών, οι οποίοι  δημιουργούν εκτός των άλλων εστίες ρύπανσης.
 • Άνοιγμα όλων των εισόδων των σχολείων για την διασπορά των μαθητών και την αποφυγή συνωστισμού.
 • Διεύρυνση του χρόνου προσέλευσης των μαθητών κατά την έναρξη των μαθημάτων για την διασπορά των μαθητών και την αποφυγή συνωστισμού.
 • Πύκνωση των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές από και προς το σχολείο, δωρεάν παροχή προστατευτικών μασκών για τους μαθητές στα ΜΜΜ.
 • ‘Έλεγχος της επάρκειας και της καλής λειτουργίας των βρυσών και των τουαλετών του σχολείου. Άμεση αποκατάσταση των βλαβών.
 • Τήρηση των αποστάσεων που καθορίστηκαν για όλους τους κλειστούς χώρους (1 άτομο /10m2). Όχι στις εγκυκλίους που καταστρατηγούν τα όρια. Σε περίπτωση που παρατηρείται υπέρβαση, ο σύλλογος  εκπαιδευτικών αποφασίζει ή για την παραπέρα μείωση των μαθητών ή την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων.
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα μόνιμα  σε 20 το ανώτερο, 15 στις Ο.Π. και 10 στα εργαστήρια  και άμεσα περισσότερο (όχι παραπάνω από 10) με βάση και την μέση χωρητικότητα των αιθουσών. Τώρα γίνεται αντιληπτό από όλους πώς εναρμονίζονται οι υγειονομικές με τις παιδαγωγικές – διδακτικές ανάγκες για ολιγομελή τμήματα.

Ζητήσαμε την σύνταξη ψηφίσματος προς το υπουργείο και την κυβέρνηση που να απαιτεί:

 • Απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου που αυξάνει τον αριθμό των παιδιών  σε 26 και κατώτατο όριο 20! Κατ αρχήν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά!
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών τώρα, ανανέωση με 12μηνες συμβάσεις για τους αναπληρωτές 30/6,
 • Γενναία χρηματοδότηση από τον Κ.Π τώρα για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων, εξασφάλιση αιθουσών και όλων των απαραίτητων σοβαρών σύγχρονων κτιριακών και άλλων υποδομών. Διπλασιασμό της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών, για τα  αυξημένα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Οι επιχορηγήσεις των τελευταίων ετών μειωμένες κατά 60% δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση ούτε για την ομαλή περίοδο λειτουργίας.
 • Διορισμό μόνιμου υγειονομικού προσωπικού σχολείων (σχολίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ). Εξασφάλιση μόνιμου χώρου για νοσηλευτήριο και παροχή πρώτων βοηθειών.
 • Να παρθούν πίσω τώρα όλες οι άτυπες (ή τυπικές, αν υλοποιηθούν) εντολές του ΥΠΑΙΘ για ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος από τις σχολικές τάξεις από υπολογιστές, κινητά, κάμερες. Όχι στο παράνομο και αντιπαιδαγωγικό  και αντισυνταγματικό μέτρο. Απαιτούμε παιδαγωγική ελευθερία στην τάξη και δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων!
 • Να δοθούν ειδικές άδειες ευπαθών ομάδων, οι οποίες πρέπει να διευρυνθούν και για άλλα νοσήματα (Χ.Α.Π, άσθμα κ.ά.) και οι άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να δοθούν και στους αναπληρωτές ΕΣΠΑ άδειες ειδικού σκοπού χωρίς να πληρώνουν, όπως οι υπόλοιποι αναπληρωτές και μόνιμοι.
 • Οι εκπαιδευτικοί που θα μετακινηθούν προς στα σχολεία τους από άλλες περιοχές πρέπει να απαλλάσσονται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα για όλους τους εργαζόμενους, για εύλογο χρονικό διάστημα από κάθε είδους καθήκοντα.
 • Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των υγειονομικών, που θα δίνουν για πολύ καιρό ακόμα τη μάχη για τη Δημόσια υγεία. Καθοριστική ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικούς μόνιμους διορισμούς υγειονομικού προσωπικού, 2000 ΜΕΘ ΚΑΙ 1500 ΜΑΦ, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας, ανάπτυξη πλήρους , ποιοτικού καθολικού και δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας κ.ά.

Δεν πήραμε απάντηση από τη μεριά της διοίκησης για το ψήφισμα ενώ στο τέλος αναπτύχθηκε μια διαμάχη με την δεξιά αντιπολίτευση για τους προμηθευτές, την ποιότητα και τις τιμές των μέσων προστασίας !

  Ο εκπρόσωπος της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ

Λαθήρας Γιάννης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s