Για την σχολική καθαριότητα και τα μέτρα προστασίας εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων

Στις 24 Φλεβάρη και  λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας που έπληξε και την χώρα μας, η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ κατέθεσε ψήφισμα  στο Δημοτικό Συμβούλιο  για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην σχολική  καθαριότητα με αίτημα την μονιμοποίηση τους.

Στο ψήφισμα τονίζονταν  το δεδομένο ότι «οι συμβασιούχοι αυτοί καθαριστές και καθαρίστριες  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημόσιου  Σχολείου ,κρίσιμες για την υγεία των μαθητών και των  εκπαιδευτικών».

Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή αρνήθηκαν την συζήτηση του θέματος (!) και επέβαλαν την αναβολή του, για …να το μελετήσουν, χωρίς  βέβαια, κατά την πάγια τακτική τους, να το επαναφέρουν ποτέ.

Είναι γνωστό ότι μόνο ένας μικρός αριθμός σχολείων καλύπτεται με καθαρίστριες/ες πλήρους απασχόλησης, καθώς στα περισσότερα σχολεία (περίπου 8.500 συνολικά  και 70 στον Δήμο μας) απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και με πολύ χαμηλή αμοιβή ,ενώ αναλαμβάνουν  και καθήκοντα μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, τη στιγμή που οι ανάγκες των σχολείων σε καθαριότητα είναι μεγάλες και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

 Με το άνοιγμα  των σχολείων –το οποίο επισπεύδει η κυβέρνηση αλλάζοντας την θέση  της ότι « οι μαθητές αποτελούν υγειονομική βόμβα» και χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων μέσων προστασίας όπως αποστάσεις ασφαλείας, αριθμός μαθητών στην αίθουσα ,  δωρεάν αντισηπτικά, μάσκες,  θερμομετρήσεις, σχολαστική καθαριότητα κλπ.,- το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και επιτείνει τις δικαιολογημένες ανησυχίες γονέων και εκπαιδευτικών. Ανησυχίες ότι μπορεί η επαναλειτουργία τους  να αποδειχτεί επικίνδυνη για την αναζωπύρωση της επιδημίας.

 Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς τις σχολικές μονάδες,  σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 αναφέρονται τα εξής :

  • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κ.λπ.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Απαιτείται επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες,  πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).
  • Για τις σχολικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
  • Οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να  καθαρίζονται δύο(2) φορές την ημέρα.

Είναι προφανές  πως κανένα από τα παραπάνω μέτρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά χωρίς την παρουσία του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο τροποποιεί με εγκύκλιο   το καθεστώς εργασίας των καθαριστριών που θα καθαρίζουν πλέον  και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου κι όχι μετά το πέρας της διδασκαλίας, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Από την άλλη προτρέπει την μετακίνηση των υπαλλήλων καθαριότητας των δήμων στα σχολεία.

 Προκύπτουν, βέβαια, ερωτήματα και προβληματισμός σχετικά με την παραβίαση των  ήδη «επιβαρυμένων» εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα (ωράρια, αμοιβές κλπ). Από την άλλη  με την  αποδυνάμωση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους (κυρίως από ελαστικά εργαζόμενους) φανερός είναι ο κίνδυνος  παραπέρα υποβάθμισής τους  και διευκόλυνσης των σχεδίων ιδιωτικοποίησης, όπως αυτή έχει νομιμοποιηθεί ήδη με τον περίφημο  «Αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι σήμερα απαιτείται :

  • Επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων.
  • Εξασφάλιση δωρεάν μέσων προστασίας  σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε καθημερινή βάση  (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) και απολυμάνσεις τα Σαββατοκύριακα.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα μόνιμα και άμεσα περισσότερο. Πόσα τ.μ. είναι κατά μέσο όρο η κάθε τάξη για να μπορεί να χωρέσει με ασφάλεια και με αποστάσεις 15 μαθητές κι έναν διδάσκοντα ; Τώρα γίνεται αντιληπτό από όλους πώς εναρμονίζονται οι υγειονομικές με τις παιδαγωγικές – διδακτικές ανάγκες για ολιγομελή τμήματα.  
  • Απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου που αυξάνει τον αριθμό των παιδιών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στους 26 και θέτει κατώτατο όριο τα 20 παιδιά!!
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.
  • Γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τώρα για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων.
  • Διορισμοί μόνιμου υγειονομικού προσωπικού σχολείων (σχολίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ).
  • Άμεσα, μαζικά διαγνωστικά τεστ από δημόσιους φορείς, υψηλής ποιότητας δωρεάν για όλο το λαό και τις σχολικές μονάδες.
  •   Γενναία ενίσχυση των φτωχών οικογενειών για την στήριξη των σπουδών.

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο και ο Δήμος να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ζητήσαμε  και περιμένουμε την  σύγκλιση της επιτροπής διαχείρισης της επιδημίας προκειμένου να συζητηθούν και να δρομολογηθούν τα μέτρα προστασίας εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

Προς

το δημοτικό Συμβούλιο  Νεάπολης- Συκεών

ΨΗΦΙΣΜΑ

Για τη μονιμοποίηση των Σχολικών Καθαριστριών/ών

Στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου μας εργάζονται συνολικά δεκάδες καθαριστές και καθαρίστριες, εκ των οποίων ελάχιστοι με μόνιμη σχέση εργασίας (ΙΔΑΧ)  και οι υπόλοιποι/ες  με τις προβλεπόμενες κάθε φορά συμβάσεις.  Πανελλαδικά σε σύνολο 12.500 εργαζόμενων,  οι 9.500 είναι  συμβασιούχοι-ες .

Οι καθαριστές και καθαρίστριες διεκδικούν την επίλυση των  χρόνιων  εργασιακών και ασφαλιστικών τους  προβλημάτων και προχώρησαν σε 48ωρη απεργία στις 6-7 Φλεβάρη.

Εργάζονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας  και υπό δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες. Οι εξευτελιστικές αμοιβές τους  με βάση τις αίθουσες που καθαρίζουν,  καταβάλλονται με μνημειώδη  καθυστέρηση τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο από το  Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ)  !!! και σε περίπτωση ασθένειας καλούνται  να  πληρώσουν τον αντικαταστάτη τους !. Επιπλέον αμφισβητείται το δικαίωμα τους στην απεργία.

Με δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι αυτοί καθαριστές και καθαρίστριες  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, του δημόσιου  σχολείου κρίσιμες για την υγεία των μαθητών και των  εκπαιδευτικών  το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης Συκεών ζητά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και τη μονιμοποίηση των παραπάνω εργαζόμενων, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), όπως άλλωστε προβλέπουν και οι σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Συκιές 24/2/2020

Για την «πόλη αλλιώς»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Γιάννης Λαθήρας

Μαρία Κυπραίου

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Για την σχολική καθαριότητα και τα μέτρα προστασίας εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s