ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Εν μέσω πανδημίας ,με σχολεία κλειστά, με τις δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες σε αναστολή και χωρίς καμία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα το Υπουργείο Παιδείας προώθησε άρον – άρον ένα νομοσχέδιο που επιφέρει τεράστιο χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση και στρώνει το έδαφος για ένα σχολείο πιο σκληρό και ανταγωνιστικό και μάλιστα από όλο και μικρότερες τάξεις. Ένα νομοσχέδιο που επιτείνει τους ταξικούς φραγμούς στην γνώση, μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό Γολγοθά και αποδομεί εργασιακές ,δημοκρατικές και συλλογικές κατακτήσεις, στοχεύοντας στην υλοποίηση μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας κατ’ επιταγήν Ε.Ε ,ΟΟΣΑ, ΣΕΒ  και σύμφωνα με τα πρότυπα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα ανάμεσα στις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι:


1. Η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο από 22 σε 26 και μάλιστα την ώρα που επιβάλλεται η μείωση του λόγω πανδημίας.

2. Η θεσμοθέτηση του ελάχιστου αριθμού των 20 μαθητών στα 7θεσια και πάνω Δημοτικά Σχολεία και των 16 μαθητών στα 2θεσια και πάνω Νηπιαγωγεία. Η ρύθμιση αυτή με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί όχι μόνο στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου αλλά και σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων καθώς καιυποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών –εκπαιδευτικών.

3. Η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο. Η εφαρμογή της το 2014 είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του 25% των μαθητών της Α΄ Λυκείου  στην περιοχή μας για το Σεπτέμβριο,  τον συνολικό εξαπλασιασμό των μετεξεταστέων και την ενίσχυση των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Η Τράπεζα Θεμάτων με την παράλληλη αύξηση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε Γυμνάσιο και Λύκειο μετατρέπουν το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο ,εντείνουν τον ανταγωνισμό, αυστηροποιούν την προαγωγή των μαθητών, οδηγώντας στην έξοδο από το σχολείο ή στην πρόωρη κατάρτιση τους πιο αδύναμους μαθητές.

4. Η επαναφορά των αναχρονιστικών πολυήμερων αποβολών αντί της παιδαγωγικής πρόληψης και της επίσης αναχρονιστικής αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου, μέτρα που επιβάλλουν ένα τιμωρητικό μοντέλο ως μέσο επιβολής της «ομαλότητας» .

5. Η καθιέρωση ηλιακού ορίου (17 χρόνια) στις εγγραφές των ΕΠΑΛ. Στερεί έτσι η κυβέρνηση από τους αποφοίτους ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να αποκτήσουν ειδικότητα στα ΕΠΑΛ προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ και των υπό ίδρυση Σχολών Κατάρτισης μετά το Γυμνάσιο. Δεδομένου ότι το 1/3 περίπου των μαθητών του ΕΠΑΛ είναι ενήλικες, η ρύθμιση θα επιφέρει κατάργηση τμημάτων ,συγχωνεύσεις και απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων .

6. Η αξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας, εσωτερική και εξωτερική , επιταγή της Ε.Ε και του Ο.Ο.Σ.Α. Μετατρέπεται έτσι το σχολείο σε μονάδα με μετρήσιμα κριτήρια απόδοσης τις επιδόσεις των μαθητών και την προσαρμογή των εκπαιδευτικών με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την σύνδεσή τους με την χρηματοδότηση ,όπως θεσμοθετήθηκε και στα ΑΕΙ.

7. Η επαναφορά της τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών, η οποία συνδέεται με την επαγγελματική τους εξέλιξη από τη σχολική χρονιά 2021-22.Η αξιολόγηση αυτή μεταθέτει στους εκπαιδευτικούς τις ευθύνες για τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πολιτικής, πλήττει την συλλογικότητα και οδηγεί στην μισθολογική εξατομίκευση και τις απολύσεις. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης / αξιολόγησης οδήγησε παντού σε κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων, στην λειτουργία των σχολικών μονάδων με όρους ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας. Κατέστρεψε το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο γονέων και δήμων σε αυτό με ρόλο επόπτη του εκπαιδευτικού έργου.

8. Η αύξηση των ποινών αποκλεισμού- τουλάχιστον στα δύο έτη- των αναπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται, αφού πολλοί χωρίς κίνητρα και μέτρα στήριξης της διαβίωσής τους αδυνατούν να επιβιώσουν.

9. Η αύξηση των Πρότυπων σχολείων σε βάρος των Πειραματικών με θεσμοθέτηση περισσότερων εξετάσεων και σκληρής αξιολόγησης ,γεγονός που οδηγεί στην περαιτέρω κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

10. Η εισαγωγή ενός ασφυκτικά ελεγχόμενου «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ» με την συμμετοχή Συλλόγου Γονέων και εκπροσώπου του Δήμου.

11. Η εισαγωγή- από το Νηπιαγωγείο ακόμη- νέων θεματικών και «εργαστηρίων δεξιοτήτων» ( Αγγλικά, Πληροφορική), που δεν λαμβάνουν υπόψιν τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας , μετατρέπουν την γνώση σε πληροφορία και δεξιότητα και εισάγουν τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα.

12. Οι αποσπασματικές αλλαγές του αναλυτικού προγράμματος και η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά. Ο εξοστρακισμός γνωστικών αντικειμένων δεν μπορεί να γίνεται παρά με μεγάλη προσοχή και με βάση εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες. Στην ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών επιβάλλεται η εξέταση της Κοινωνιολογίας παράλληλα με τα Λατινικά και ανάλογα με το τμήμα ή την σχολή του 1ου επιστημονικού πεδίου που επιλέγει ο μαθητής.

Στο πλαίσιο αυτό καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την υποστήριξη των σχολείων με το κατάλληλο προσωπικό, αφού ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί δίνουν την θέση τους στον «εκπαιδευτικό εμπιστοσύνης»,-ο οποίος καλείται να καλύψει τα κενά της αναγκαίας παρουσίας επιστημονικού προσωπικού για ψυχολογική και παιδαγωγική υποστήριξη,- ενώ διαφαίνεται και η υποβάθμιση των δομών Παράλληλης Στήριξης και Τμημάτων Ένταξης.

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ υπερασπίζεται την Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Υπερασπίζεται το σχολείο της  στέρεας γνώσης, της κριτικής σκέψης της ολόπλευρης καλλιέργειας ,της συλλογικότητας, της παιδαγωγικής ελευθερίας και της αλληλεγγύης. .Το σχολείο των ίσων ευκαιριών, των ισότιμων σχέσεων και της συνεργατικότητας.

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης Συκεών να υπερασπιστεί την Δημόσια Εκπαίδευση και να απαιτήσει την απόσυρση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει την υποταγή του σχολείου στους νόμους και τις ανάγκες της αγοράς και οδηγεί στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s