Να αποσυρθεί άμεσα το Περιβαλλοντοκτόνο Νομοσχέδιο

Εν μέσω πανδημίας και χωρίς ντροπή η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του υπουργού Περιβάλλοντος Χατζηδάκη, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση  τις επόμενες μέρες  το νέο αντιπεριβαλλοντικό  νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».  Με φόντο την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και την «διαβούλευση» δύο εβδομάδων(για το προσχηματικό του πράγματος) βάζει αυτή τη φορά στο στόχαστρο τα δάση και  τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής  αδειοδότησης», δηλαδή τις fast track εγκρίσεις των έργων και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στους «επενδυτές». Για την κυβέρνηση της ΝΔ προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων.  Μια νεοφιλελεύθερη  πολιτική που μπάζωσε ρέματα, αποψίλωσε δάση ,τσιμένταρε παραλίες και καταπάτησε  παντοιοτρόπως τα περιβαλλοντικά δικαιώματα των πολιτών.  

Συνειδητά  και με αντιδημοκρατικό τρόπο  επιμένει στην ψήφιση του  νομοσχεδίου, ποντάροντας στην αδυναμία αντιδράσεων εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Μετά τον «αναπτυξιακό νόμο», που πέρασε νύχτα-αιφνιδιαστικά από την  Βουλή ,και τα τετελεσμένα που ασταμάτητα συνεχίζει να δημιουργεί με πολιτικές πράξεις εν μέσω περιοριστικών μέτρων για τον κορονοιό (όπως την αδειοδότηση του «ΤΙΤΑΝ» για την καύση απορριμμάτων, την διαρκώς συνεχιζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών, τις εξορύξεις κ.α.) με το νομοσχέδιο για το περιβάλλον εντείνει τη λεηλασία της φύσης και της δημόσιας περιουσίας στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων.

Πίσω από την  δήθεν “προστασία των δασών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”   νομιμοποιεί την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων, μέσω της λεγόμενης “πράσινης οικονομίας”, όπως η ενέργεια (Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις, κλπ).

Συγκεκριμένα:

•  Καταργεί στην ουσία τη προστασία των περιοχών Natura 2000, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (όπως εξορύξεις υδρογονανθράκων και λατομεία), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους (ξενοδοχεία) και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).

 • Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

 •  Επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις  περιορίζοντας τον χρόνο έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες και απαλείφοντας κρίσιμα περιβαλλοντικά στοιχεία από τον φάκελο, επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των  δημόσιων υπηρεσιών, ενώ  παράλληλα εκχωρεί τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες -που θα πληρώνει ο επενδυτής!-μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».

•  Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ- κυρίως των αιολικών-που έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών,  την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

•  Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα(500.000) εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Με τις νομιμοποιήσεις αυτές αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

• Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα  σε αυτά ούτε μέτρα  ελέγχου –κυρώσεων για παράνομη διάθεση βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ

Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε:

•  Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην εισαχθεί στη βουλή για ψήφιση εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

• Να σταματήσει η συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης με την προώθηση για ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοσχέδιου για το περιβάλλον σε συνθήκες καραντίνας και ουσιαστικής απαγόρευσης των αντιδράσεων.

•  Να αποσυρθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους,  το περιβάλλον στο σύνολο του και την ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα δώσει τη μάχη μαζί με όλο το  κοινωνικό κίνημα  για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το περιβάλλον.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια στηρίζει την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών των περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων. https://www.change.org/savenatureGreece

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s