ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Μ.Τετάρτης 15 Απρίλη

Η 1η πολύωρη συνεδρίαση( 11 ώρες !) του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την Μ.Τετάρτη 15 Απρίλη.

Κατά την διάρκειά της οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ κάναμε τις εξής παρεμβάσεις:

Υπερψηφίσαμε

 • Την πρόταση για συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην καύση των απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση προωθεί την καύση των απορριμμάτων στον ΤΙΤΑΝΑ με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εργοστασίου. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιείται RDF και SRF, υλικά γνωστά για τις αρνητικές τους επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία. Για ακόμη μια φορά επισημάναμε τις τραγικές επιπτώσεις αυτής της μεθόδου στο ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον της Δυτ. Θεσσαλονίκης ,τονίζοντας ότι η υπάρχουσα εμπειρία από την λειτουργία της ΑΓΕΤ στην περιοχή του Βόλου ως εργοστάσιο καύσης αλλά και η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνουν την ρύπανση του περιβάλλοντος και την δραματικές της συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την έκλυση διοξινών, φουρανίων και άλλων αερίων. Βέβαια η διοίκηση περί άλλων τυρβάζει –αφού ο δήμαρχος δηλώνει ευθαρσώς φανατικός υπέρμαχος της μεθόδου- και μαζί με τις παρατάξεις της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-οι οποίες ως φαίνεται συμφωνούν με την καύση- περιορίστηκαν σε ψήφισμα που ζητά απλά αναβολή της απόφασης και την διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
 • Την πίστωση 100 χιλ. ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού κλινών εντατικής θεραπείας για νοσοκομεία της πόλης Ανάλογη πρόταση άλλωστε είχαμε υποβάλλει εμείς και έμπρακτα υλοποιήσαμε με την ενίσχυση του ΤΕΠ Παπανικολάου. Τονίσαμε, όμως, ότι οι συμβολικές αυτές κινήσεις αλληλεγγύης από δήμους και πολίτες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την άμεση- αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ, διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ ανίχνευσης, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, πλήρη μέτρα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό, πλήρη ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος δωρεάν, ποιοτικής πρωτοβάθμιας υγείας. Όλα αυτά απαιτούν γενναία αύξηση των δαπανών υγείας που συνθλίβονται τα τελευταία χρόνια και «γενναία» και σταθερή πίεση της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ΕΣΥ.
 • Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την εξασφάλιση κονδυλίου για «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας» με την παρατήρηση ότι για λόγους αρχής είμαστε ενάντια στις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες και στην έκτακτη αυτή περίπτωση πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και να δημοσιοποιούνται.
 • Την πρόσληψη ενός Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή, τονίζοντας ότι η πρόσληψη πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
 • Την τροποποίηση προϋπολογισμού Κοινωνικών Δομών( Κ. Παντοπωλείο, φαρμακείο, Συσσίτιο).Επισημάναμε ότι η πανδημία ανέδειξε με τραγικό τρόπο και την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτών των δομών. Κατά την γνώμη μας πρέπει να σταματήσει η αγωνιώδης προσπάθεια της εξεύρεσης κάποιου προγράμματος για την συνέχιση άσκησης κοινωνικής πολιτικής (γιατί στην ουσία περί αυτού πρόκειται) και να αποκτήσουν οι δομές αυτές μόνιμο χαρακτήρα και μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ολοένα και περισσότερων πληττόμενων συνανθρώπων μας.

Προτείναμε

 • Την ενίσχυση των προϋπολογισμών όλων των Δήμων μέσω ΚΑΠ(60.000 δόθηκαν στον Δήμο μας) με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
 • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη α. επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν λόγω πανδημίας β. πληττόμενων συνδημοτών-ισσών. Απάντηση δεν λάβαμε.
 • Την δημιουργία Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης των ενδιαφερόμενων δημοτών-ισσών για πληροφόρηση σχετικά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και παροχή νομικών συμβουλών για εργασιακά δικαιώματα που βάλλονται και εργασιακές σχέσεις που έχουν τροποποιηθεί λόγω πανδημίας.
 • Την άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό όλων των κατοίκων για άθληση και αναψυχή, αφού η απαγόρευση κυκλοφορίας σε υπαίθριους και δημόσιους ανοιχτούς χώρους δεν είναι μόνο καταχρηστικό μέτρο αλλά μέτρο βλαπτικό για την δημόσια υγεία, καθώς ατομικά επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία αυτής και αυτού που το υφίσταται .
 • Σε σχέση με το πρόβλημα των αδέσποτων στην περιοχή και των επιθέσεων σε διερχόμενους προτείναμε την λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του. Συγκεκριμένα επισημάναμε ότι οι δήμοι της περιοχής οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της φροντίδας τους με την αναγκαία υποδομή: δημοτικό κτηνιατρείο, εγκαταστάσεις φύλαξης των αδέσποτων ζώων, οχήματα, ειδικευμένο προσωπικό, σημεία παροχής τροφής και νερού κλπ. Η διοίκηση ανέφερε ότι έχουν ληφθεί κάποια μέτρα για το τάϊσμα των αδέσποτων σε συνεργασία με τις φιλοζωικές και δήλωσε αναρμόδια για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου.
 • Άμεσες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του άλσους της Δενδροφυτείας των Συκεών. Η Δενδροφυτεία λειτουργεί αυτήν την περίοδο ως μοναδικός χώρος άθλησης και περιπάτου στην τοπική ενότητα Συκεών και σε αυτήν την τραγική συγκυρία αναδεικνύεται η τεράστια αξία της. Επιβάλλεται άμεσα να τοποθετηθούν παγκάκια (υπάρχουν μόνο 8) και κλειστοί κάδοι απορριμμάτων (υπάρχουν μόνο 15 μικροί –ανοιχτοί). Επιβάλλεται να καθαρίζεται ο χώρος σε καθημερινή βάση, να αποκατασταθεί πλήρως ο φωτισμός και να ορισθεί ένας τουλάχιστον υπάλληλος υπεύθυνος για τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του. Τέλος να γίνουν συστάσεις για την αφόδευση των ζώων συντροφιάς και να τοποθετηθεί κάδος για τα απορρίμματά τους.
 • Την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης τηγανέλαιων από τον ίδιο τον Δήμο.Η ανακύκλωση ΄- για την προώθηση της οποίας σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων η Διοίκηση δεν έκανε απολύτως τίποτε- αποτελεί ευθύνη της δημοτικής αρχής. Αυτή ως ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός οφείλει να την σχεδιάζει , να την προωθεί και να επενδύει τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για την χρηματοδότηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και για την προμήθεια εξοπλισμού για την υλοποίησή της. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου να επενδυθούν τα οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση τηγανέλαιων για την …αγορά περιπολικού(!) . Αντιδράσαμε έντονα αναφέροντας ότι μόλις την ίδια μέρα παραδόθηκαν στην αστυνομία 264 νέα περιπολικά μια και η ενίσχυση της αστυνομίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αντιπροτείναμε τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση του εποπτικού υλικού των σχολείων, πρόταση που έγινε τελικά δεκτή από τον δήμαρχο.
 • Την αναβολή και καλύτερη ενημέρωση ενός θέματος που απασχόλησε επί ώρες (!)την συνεδρίαση σχετικά με την χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας καταστήματος internet –cafe κοντά στο 1οΓυμνάσιο Πεύκων.
 • Την λειτουργία των λαϊκών αγορών σε μικρότερα μεγέθη, όπου είναι απαραίτητο. Συγκεκριμένα προτείναμε περισσότερες μικρές λαϊκές προκειμένου να αποφευχθεί- όσο είναι δυνατόν- ο συνωστισμός των καταναλωτών.

Τονίσαμε

 • Την ανάγκη προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα, την βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού (καδοπλυντήρια), την πλήρη κάλυψη με μέτρα προστασίας και την συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους από τον γιατρό εργασίας. Δηλώσαμε την πλήρη αντίθεση μας σε φημολογούμενες κινήσεις ιδιωτικοποίησης τομέων της καθαριότητας. Υπενθυμίσαμε ότι καταθέσαμε εγγράφως ερώτημα (και περιμένουμε ακόμη απάντηση) για τις μετακινήσεις εργαζομένων, την επάρκεια του προσωπικού στους σημαντικούς τομείς της Καθαριότητας και των Κοινωνικών Δομών, την διεύρυνση του Κοινωνικού Παντοπωλείου-Κοινωνικού Φαρμακείου, Παροχής Συσσιτίου για την εξυπηρέτηση δημοτών –ισσών. Σε κάποιες από αυτές δόθηκαν προφορικές απαντήσεις από τους αρμόδιους αντιδημάρχους.
 • Εκφράσαμε την διαφωνία μας με την επιχορήγηση ιερών ναών του Δήμου για να ασκήσουν το φιλανθρωπικό τους έργο(απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου). Η εκκλησία μπορεί (και διαθέτει αρκετούς πόρους γι αυτό) να ασκεί προνοιακό έργο με ίδια μέσα και όχι μέσω των ταμείων του δήμου, ιδιαίτερα σε μια τραγική συγκυρία που επιβάλλει την όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων συμπολιτών-ισσών μας. Έκπληξη μας προκάλεσε η κοινή! πρόταση των παρατάξεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να …διπλασιαστεί το σχετικό κονδύλι λόγω ..διαφυγόντων εσόδων.
 • Την διεκδίκηση από το Υπουργείο Παιδείας- που περιγελά με αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους την εκπαιδευτική κοινότητα,- της πλήρους κάλυψης όλων των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών με όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα ( υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες ,ελεύθερο-ταχύτατο και δωρεάν διαδίκτυο κλπ.) σε συνεργασία με τον δήμο και τις σχολικές επιτροπές. Στόχος να δοθεί η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές μας να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών για επικοινωνία, διαδικτυακή συνάντηση, συζήτηση και επαφή με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.

Καταψηφίσαμε

 • Ακόμη μια παραχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους. Αυτή τη φορά αφορούσε την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι ενός ποσού 150 χιλ. ευρώ, της συντήρησης παιδικών χαρών του Δήμου. Μόνιμη δικαιολογία της Διοίκησης «η αδυναμία άσκησης με ίδια μέσα…» την στιγμή που έχει αποδεκατιστεί στο ¼ η Τεχνική Υπηρεσία εξαιτίας της άσκησης συγκεκριμένων πολιτικών και την στιγμή που δεν διεκδικούνται και από την δημοτική αρχή μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s