Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας δεν είναι αναλώσιμοι

 

Για εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο Νεάπολης -Συκεών. Συγκεκριμένα  σε επιστολή του προς την Διοίκηση αναφέρεται στην

«τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Εργοτάξιο Καθαριότητας και στην παντελή έλλειψη μέτρων για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων και των δημοτών.  Εργαζόμενοι στην αποκομιδή καλούνται να χρησιμοποιούν την μια μάσκα Ffp1 που τους δίνεται (και η οποία είναι μιας χρήσης) για μια εβδομάδα ή να την πλένουν και να την επαναχρησιμοποιούν.

Απορριμματοφόρα δεν είναι εφοδιασμένα με αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσεως  και το πλήρωμα εργάζεται με πάνινα γάντια που δεν ανανεώνονται ,ενώ και στην σάρωση δεν έχουν μοιραστεί μάσκες και αντισηπτικά. Οι δε ατομικές φόρμες εργασίας ή οι ποδιές  μιας χρήσης  αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και οι εργαζόμενοι –εξαιτίας της έλλειψης  αποδυτηρίων στο εργοτάξιο καθαριότητας -επιστρέφουν στα σπίτια τους με τα ρούχα εργασίας. Είναι φανερά εγκληματικές στην παρούσα  περίοδο πανδημίας οι παραλείψεις αυτές, τη στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την διαχείριση απορριμμάτων είναι εκτεθειμένοι  έτσι και αλλιώς σε μεγαλύτερους υγειονομικούς κινδύνους»

Εντύπωση, όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι,  ενώ η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ ( όπως και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης) κατέθεσε τις προτάσεις της για την προστασία εργαζομένων και πολιτών και η δημοτική αρχή  με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλε   την δημιουργία  ΕΔΥΚ ( Επιτροπή Διαχείρισης Υγειονομικής Κρίσης) με συμμετοχή και  της αντιπολίτευσης, προχώρησε κατά την συνήθη τακτική στον δικό της σχεδιασμό χωρίς καμία διαβούλευση ούτε με την αντιπολίτευση ούτε με το Σωματείο Εργαζομένων , το οποίο κατέθεσε τις δικές του συγκεκριμένες  προτάσεις .

Είναι γνωστή, βέβαια, η πολιτική εντυπωσιασμού στην οποία αρέσκεται η Διοίκηση του Δήμου. Γνωστή και η «προσήλωσή» της στις διαδικασίες δημοκρατικής διαβούλευσης με την αντιπολίτευση και το Σωματείο Εργαζομένων. Στις παρούσες ,όμως ,συνθήκες να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι ,οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν εμπόρευμα με ημερομηνία λήξης, όπως εδώ και χρόνια συγκεκριμένες  πολιτικές  επιβάλλουν και η έλλειψη μόνιμων προσλήψεων επιβεβαιώνει .Στις παρούσες συνθήκες απαιτούμε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι  το τίμημα της πανδημίας.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ δηλώνουμε αλληλέγγυοι –ες  με τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα αλλά και σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες  και καλούμε τον Δήμαρχο  να προχωρήσει άμεσα στην παροχή όλων των μέσων προστασίας των εργαζομένων.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε απαράδεκτη την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας και αυτονόητο το δικαίωμα των εργαζόμενων να αρνηθούν να αναλάβουν υπηρεσία σε περίπτωση που δεν τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας.

Καλούμε τους πολίτες να συμβάλουν με την στάση τους στην διευκόλυνση του έργου της καθαριότητας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s